Bijzondere kavels van deze week

Hoe een meteoriet dit Italiaanse dorp onverwachts beroemd maakte

Door Beulah | 2 mei 2019

Elk jaar gaan duizenden mensen naar Brescia om de rotstekeningen in Valcamonica en het wereldberoemde Gardameer te bezoeken. Ondanks de populariteit van deze bestemming, weten veel toeristen en zelfs sommige bewoners niet dat Alfianello - een van de kleinere gemeenten in de provincie Brescia - ook de naam werd van een historische Italiaanse meteoriet.

Trevor Boyd, expert natuurgeschiedenis, vertelt ons er meer over.

Trevor, kun je ons vertellen wat er precies gebeurd is?

Trevor: Op 16 februari 1883 rond kwart voor drie in de middag, klonk een luide explosie in de provincie Brescia. In Alfianello was het geluid het hardst. Het kwam door een meteorietinslag die de bewoners van het gebied voelden als een aardbeving. Veel mensen hadden de meteoriet gezien tijdens de val en tegelijkertijd een geluid gehoord dat ze beschreven als dat van een tram die over de rails rijdt.


Alfianello - (Historische inslag in Italië, 1883)

Dat klinkt heftig, wat was de impact ervan?

Trevor: De bewoners die als eerste bij de plaats van inslag kwamen, vertelden dat de meteoriet zich bijna een meter in de grond geboord had, en te heet was om aan te raken. Hij zou ongeveer 228 kilo gewogen hebben. Maar er gaan verschillende verhalen de ronde over wat er gebeurde bij de landing. Sommigen zeggen dat de meteoriet een metalen paal raakte en in stukken brak, en dat die stukken verzameld zijn door dorpsbewoners. Anderen beweren dat hij in één stuk op aarde beland is, maar dat dorpsbewoners hem daarna in stukken hebben gehakt om als aandenken te bewaren. Hoe het ook gegaan is, het resultaat was dat er maar weinig stukken van de meteoriet officieel zijn teruggevonden.


Het profiel van een deel van de meteoriet

Het is dus geen doorsnee meteoriet waar je eenvoudig een stuk van kunt bemachtigen?

Trevor: Zeker niet. Delen van deze meteoriet worden maar zelden aangeboden op de markt. We zijn daarom trots dat we een stuk van deze zeer zeldzame meteoriet kunnen aanbieden in onze meteorietenveiling. Dit stuk weegt 174 gram en is officieel erkend als een L6 chondriet. Er is een gesmolten korst te zien met stroomlijnen en een gepolijst deel waar de fascinerende interne structuur en compositie te zien zijn inclusief vrij metaal.

Ehm, wat is een chondriet?

Trevor: Chondrieten worden beschouwd als de oudste meteorieten. De oorsprong ervan gaat terug tot de formatie van het zonnestelsel. Ze zijn te herkennen aan de aanwezigheid van kleine ronde deeltjes, chondrulen. Dat zijn gesmolten bolletjes die door de ruimte gezweefd zouden hebben, voordat ze opgenomen werden in de asteroïde waar de meteoriet uit voortgekomen is. Als je een toegewijde meteorietenverzamelaar bent, iemand die gefascineerd is door ongewone objecten of misschien een inwoner van Alfianello, dan heb je nu een unieke kans om deze zeer zeldzame meteoriet van museumkwaliteit te bemachtigen.

____________________

Doe een bod op een stuk van de Alfianello-meteoriet.

____________________

Ontdek meer Meteorieten | Mineralen | Edelstenen

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

De grote impact van meteorenregens
Deskundig advies over hoe te zorgen voor je mineralen
5 van de oudste meteorieten die op aarde zijn gevonden


Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!