Geschiedenis

Een complete geschiedenis van Moto Guzzi

Door Simone | 8 maart 2021

In de loop der jaren is het een van de meest prestigieuze motorfabrikanten geworden, prominent vanwege zijn prestaties op het gebied van motorraces en bovenal eentje die de harten van vele motorrijders over de hele wereld heeft veroverd. We hebben het natuurlijk over Moto Guzzi, de oudste motorfietsfabrikant van Europa die sinds 1921 onafgebroken produceert. Motorfiets-expert Davide Marelli neemt ons mee door de geschiedenis van het bedrijf.

Wat Moto Guzzi onderscheidt van zijn concurrenten is heel moeilijk rationeel uit te leggen. Moto Guzzi heeft simpelweg iets wat de concurrentie mist: soul. Hoe je het ook wendt of keert, de makers achter Moto Guzzi zijn altijd professionals geweest die op de een of andere manier 'levende' motoren kunnen maken die misschien niet perfect zijn, maar wel gewild.

Oprichting

Moto Guzzi Limited werd officieel opgericht in Genua op 15 maart 1921, met het hoofdkantoor in Mandello del Lario. De oprichters waren reder Emanuele Vittorio Parodi, zijn zoon en militair luchtvaartpiloot Giorgio en monteur Carlo Guzzi. In eerste instantie was Emanuele Parodi niet zo gecharmeerd van het plan van Guzzi en Giorgio, maar toen een van zijn vrienden over hun eerste prototype zei: "Als jij het niet doet, dan bouw ik hem", verdween zijn onzekerheid.

Het logo, een adelaar met gespreide vleugels, is een eerbetoon aan het Miraglia Squadron van de Regia Aviazione (de Italiaanse luchtmacht) en aan de vriend en voormalige kameraad van Giorgio Parodi en Carlo Guzzi; Giovanni Ravelli. Hij overleed tijdens een testvlucht op 11 augustus 1919. De drie mannen werden vrienden toen zij in hetzelfde eskader werden aangesteld, met de basis even buiten Venetië. Ze ontwikkelden al snel een gedeelde visie om na de oorlog een motorfietsbedrijf op te richten; met Guzzi als de ingenieur, de rijke Parodi als financier en Ravelli als promotor, omdat hij al een beroemde piloot en motorracer was.

SEIMM (1967-1973)

In 1963, vlak nadat oprichter Carlo Guzzi overleed, ontstond er een crisis op de motorfietsmarkt en kwam het bedrijf onder financiële druk te staan. Na een korte periode (1963-1967) onder het bewind van Enrico Parodi (de broer van Giorgio), nam het door de staat gecontroleerde SEIMM Moto Guzzi over. In 1965 ontwierp ingenieur Giulio Cesare Carcano de 90 graden V-twin 700cc-motor. De V7 werd gemaakt en uitgebracht in 1968. Het beroemde frame van de V7 Sport 750cc uit 1971 van Lino Tonti werd een nieuwe mijlpaal en symbool voor Moto Guzzi.

De Tomaso (1973-2000)

In 1973 nam Alejandro De Tomaso, een Argentijnse zakenman die Benelli bezat van Pesaro, Guzzi over van SEIMM. Zijn management was controversieel, maar er kwamen nog enkele iconische motoren op de markt, waaronder de 850 Le Mans, een voormalige ontwikkeling van de V7 Sport, de 750 S en de 750 S3 uitgerust met een drieschijfrem. Al die motoren gebruikten het frame op basis van het originele Lino Tonti-ontwerp.

Aprilia (2000-2004)

In 2000 verwierf Ivano Beggio van Aprilia Moto Guzzi voor maar liefst $ 65 miljoen. Beggio had verklaard dat hij een geboren 'Guzzista' was en dat leiding geven aan zo‘n historisch merk een levensdoel voor hem was. Het was de bedoeling om het hoofdkantoor van Moto Guzzi in Mandello del Lario te behouden en de technische capaciteiten en financiële middelen van Aprilia te delen, maar helaas had Aprilia zelf financiële problemen. Toch slaagde Aprilia erin de Mandello Moto Guzzi fabriek te renoveren.

Piaggio (2004-nu)

In 2004 nam Piaggio Aprilia weer over. In de loop der jaren is de dubbele V-motor verder ontwikkeld en blijft deze de basis voor de productie van Guzzi. De cilinderinhoud bleef stijgen tot 1400 cc en koppen met 4 kleppen werden standaard.

Opmerkelijke modellen

Na hun eerste GP500 prototype met vier kleppen, kwam in 1921 de Guzzi Parodi, de eerste serie geproduceerde motor van Moto Guzzi, op de markt. De eerste officiële Moto Guzzi heette 'Normale', maar met zijn innovatieve, robuuste en betrouwbare ontwerp en prestaties was dit allesbehalve normaal. Zeker in vergelijking met de hedendaagse motoren uit de “roaring twenties“.

Eind jaren 40 werd een tweetaktmotor ontwikkeld. De lichtgewicht Guzzino 65cc met drie versnellingen, later de Cardellino 73cc, was een bestseller tijdens de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog, waarschijnlijk omdat hij eenvoudig was, goedkoop te onderhouden en meestal het enige voertuig dat beschikbaar was voor Italiaanse gezinnen. Je kunt zeggen dat, samen met Vespa en Lambretta, de Guzzino Italië hielp de puinhopen van de oorlog weer op te ruimen.

De bekendste eencilinder motor van Moto Guzzi is de Falcone 500cc. De motor werd gecreëerd in 1950 en heeft een innovatieve schokdemper vooraan; de nooit eerder geziene, ondersteboven omgekeerde vork.

Moto Guzzi was een pionier op het gebied van verschillende innovaties in de motorwereld, waaronder de middenstandaard en het revolutionaire elastische rugframe dat voor het eerst werd gebruikt op de GT500cc Norge. Het bedrijf heeft ook speciaal voor militaire en politiediensten modellen geproduceerd.

Een ander beroemd populair voertuig was de Galetto (2xL 2xT). Geproduceerd in 1950, heeft deze hybride van een scooter en motor een enkele horizontale cilinder viertakt motor, een reservewiel en een grotere cilinderinhoud dan de hedendaagse tweetakt scooters. Hij kon langere afstanden rijden en was sterk genoeg voor twee personen plus bagage.

In 1955 kwam de Moto Guzzi 500cc V8 op het circuit; het hoogste aantal cilinders fractionering dat ooit op een motor is uitgeprobeerd. Het blijft nog steeds een uniek technisch voorbeeld: niemand heeft ooit geprobeerd een dergelijke motor in een race-motorfietschassis te plaatsen. Al in 1957, nog aan het begin van zijn ontwikkeling, kon hij het indrukwekkende vermogen van 75 pk leveren. En het geluid was al even fantastisch!   

Sportprestaties

In 1935, met Stanley Woods als coureur, won Moto Guzzi de Tourist Trophy op het eiland Man. In 1937 werd het succes gekopieerd door de eerste niet-Britse coureur die in staat was om de beroemde Mountain race, Omobono Tenni, te winnen op een 250cc single. Opmerkelijke prestaties in de motorsport door Moto Guzzi waren er bij het allereerste begin van de wereldkampioenschappen voor motoren, tot 1957. Dat was het jaar waarin Guzzi, samen met Gilera en Mondial, het kampioenschap verliet na een conflict met de FIM en het verbod op motoren met volledige kuip.

____________________

Ontdek meer motoren | Moto Guzzi

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu