Geschiedenis

Paniniplaatjes vrouwelijke voetballers blijken goede investering

Door Beulah | geactualiseerd in juli 2021

Vrouwenvoetbalplaatjes van Panini waren bij het WK voetbal voor vrouwen in 2011 een noviteit. Bijna tien jaar later zijn ze - dankzij de relatief lage oplage destijds - sterk gestegen in waarde en interessant om in te investeren. Na het laatste WK voor vrouwen en een veiling van stickers uit 2011 spraken we met Panini-expert Wouter Waaijers over de ontwikkelingen.

De Panini Group publiceerde al 50 jaar voetbalplaatjes toen eindelijk het moment aanbrak dat er stickers verschenen voor het WK vrouwenvoetbal in 2011. De stickers werden in beperkte oplage gepubliceerd en alleen in Duitsland, omdat Panini ervan uitging dat er minder belangstelling was voor vrouwenvoetbal.


De Panini-albums voor het WK en EK vrouwen van 2011, 2015 en 2017

“Hoewel het verzamelen van sportstickers meestal meer iets is voor jongens en mannen, is het erg leuk om te zien dat Panini ook albums uitgeeft voor vrouwenvoetbaltoernooien,” zegt Wouter Waaijers, onze Panini-expert. “Vroeger waren er ook stickers van vrouwelijke atleten, bijvoorbeeld voor de albums van de Olympische Spelen. Maar in 2011 kwam Panini met het allereerste WK-voetbalalbum. En in 2019 verscheen het vierde vrouwenvoetbalalbum.”

Na 2011 steeg de waarde van het eerste stickeralbum voor het WK vrouwenvoetbal sterk. “Het FIFA-wereldkampioenschap voor vrouwen uit 2011 is nu al een collector’s item,” zegt Wouter. “Het is verbazingwekkend hoe snel de waarde gestegen is in 8 jaar tijd. Er is in 2019 een album geveild voor 340 euro. Dat ging wel om een compleet album in topconditie. Een gesealde doos met 50 pakjes erin leverde in 2019 ongeveer 300 euro op en een leeg album steeg 2000 % in waarde: van 1 euro naar meer dan 20 euro.”

Het WK vrouwenvoetbal in Frankrijk in 2019 was het laatste Panini-album - de andere waren voor Canada in 2015 en het EK in 2017 in Nederland - en het zal naar verwachting nog populairder worden dan voorgaande jaren. “De populariteit van vrouwenvoetbal groeit elk jaar en belangstelling voor de nieuwe vrouwenedities van Panini-albums ook,” zegt Wouter. “Het 2019-album is bijvoorbeeld uitgekomen in de Europese landen, maar ook in Brazilië, Chili en Thailand.”


Stickers van het Duitse vrouwenvoetbalteam op het WK van 2019

Wouter denkt dat de aantrekkingskracht van de vrouwenalbums deels zit in het feit dat je “maar vier albums nodig hebt om de hele vrouwenvoetbalcollectie van Panini compleet te krijgen.” Het verzamelen van plaatjes van 2019 leidde bovendien tot een domino-effect. "Daardoor ontstond hernieuwde belangstelling voor de vorige drie edities. Het WK van 2015 en EK van 2017 zijn nog vrij eenvoudig te vinden, maar Duitsland 2011 wordt elk jaar moeilijker." De waarde van dit laatste album stijgt dan ook nog steeds. "Bij elk nieuw WK of EK ontstaat er hernieuwde interesse in Panini en dat heeft een positieve invloed op de waarde van de editie van 2011".

____________________

Heb je al een Panini-stickeralbum en wil je weten wat het waard is? Registreer je dan hier en bied het aan om te veilen.

____________________

Ontdek meer Panini | sport en evenementen

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Wat is er gebeurd met de digitale Panini-albums?

Waarom je nu moet investeren in Panini-stickers

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu