Geschiedenis

Hoe Fiat het ‘Beest van Turijn’ ontketende

Door Jan-Bart Broertjes | 27 juni 2019

Fiat staat op het punt 120 jaar innovatieve auto-ontwerpen te vieren. We reizen terug in de tijd, naar een van de meest ongewone Fiat-designs. De meeste mensen zullen Fiat kennen als de maker van compacte, bijna ‘aaibare’ auto‘s. Maar in 1910 kwam Fiat met het Beest van Turijn. Nieuwsgierig geworden? Dan laten we nu onze oldtimer-expert aan het woord: Jan-Bart Broertjes.

De bouw van de Kleine Muis

In 1936 introduceerde Fiat de eerste kleine auto. Dante Giacosa ontwierp een voor die tijd zeer modern voertuig dat een groot succes werd. Het publiek was zo dol op de auto, dat hij de bijnaam Topolino (Mickey Mouse) kreeg.

Na de oorlog werd de productie voortgezet. Er kwamen fabrieken in het buitenland en de kleine Fiat werd voor veel mensen de eerste auto. Maar de Topolino verouderde, dus kwam Giacosa met een briljant nieuw model, compact en zuinig, met de motor achterin: de 600. Twee jaar later, in 1957, volgde de nog compactere Nuova 500.

Deze nieuwe 500 werd in veel uitvoeringen geproduceerd in de jaren 1970. De totale productie bedroeg maar liefst 3,8 miljoen exemplaren! De kleine Fiats hadden een hoog aaibaarheidsgehalte en trokken al snel veel liefhebbers aan. Ze zijn ook altijd populair gebleven. Sterker nog, deze Fiats zijn de meest verkochte verzamelaarsauto‘s op Catawiki! Geen wonder dat Fiat de naam 500 opnieuw introduceerde in 2007.

Het Beest

Aan het begin van de 20e eeuw was Fiat een snelgroeiend conglomeraat dat niet alleen personenauto‘s maakte, maar ook trucks, schepen, vliegtuigen en treinen. In die tijd werd autosport niet alleen gezien als een goed marketinginstrument, het was ook een belangrijke manier om nieuwe ontwikkelingen te testen. Fiat stortte zich dus ook op autosport en werd daar al snel succesvol in.


Het Beest van Turijn in volle glorie...

In 1907 won Felice Nazzaro de Kaiserpreis, de Targa Florio en de Franse Grand Prix. Zijn winnende auto had destijds een behoorlijk grote motor van 16,3 liter. Dat klinkt misschien groot voor een auto, maar voor een vliegtuigmotor was het vrij normaal. Fiat dacht dat het beter kon, met nog meer kracht. In 1911 kwam Fiat met de S76, die tegenwoordig bekend staat als “Het Beest van Turijn”.

De 28,3-liter motor was zo krachtig, dat het vrijwel onmogelijk was de auto goed te besturen. Het werd dus geen succes. Na de Tweede Wereldoorlog werd de auto ontmanteld, maar in 2003 werd hij opnieuw ontdekt en hersteld. In 2015 reed hij opnieuw een race. Na de oorlog werden motoren van raceauto‘s veel kleiner en Fiat bouwde toen Grand Prix-auto‘s met 2-liter motoren.  

De hele wereld aan de auto

In die tijd werden alle auto‘s met de hand gebouwd. Racewagens werden ontworpen en gebouwd door dezelfde ingenieurs die de auto‘s voor op de weg ontwierpen.  Na de Tweede Wereldoorlog was Fiat een van de eerste bedrijven die overstapte op massaproductie met de 501. Het bedrijf speelde een belangrijke rol in het motoriseren van de wereld. Niet alleen de auto‘s werden geëxporteerd, ook de kennis en de fabrieken. Veel automerken en -fabrieken begonnen met de productie van Fiats onder licentie. 

Fiatmodellen, in het bijzonder de Topolino, werden vaak gebruik in wedstrijden. Ze werden sportiever en sneller gemaakt, of de onderdelen werden gebruikt om speciale sport- en raceauto‘s te maken. Honderden bestuurders, waaronder sommige die erg beroemd werden, begonnen hun motorsportcarrière in een kleine Fiat. De successen begonnen bij beroemde Italiaanse wegraces zoals Mille Miglia en Targa Florio en verspreidden zich al snel naar circuits en rally‘s over de hele wereld.


De Fiat 508 Balilla Sport Coppa ORO uit 1934 in de Mille Miglia-rally van 2018

Fiat (tegenwoordig Fiat Chrysler Automobiles, FCA) is nog steeds een belangrijk conglomeraat in de auto-industrie. Tegenwoordig zie je misschien geen Fiats meer in de Grand Prix, maar dat komt omdat Ferrari en Alfa Romeo beide onderdeel zijn van FCA. Zij representeren het bedrijf in de hoogste echelons van de autosport. Fiat zelf is nog steeds aanwezig via de dochteronderneming Abarth. Abarth werd legendarisch door zeer snelle race-auto‘s te maken uit de kleine Fiat 500 en 600 in de jaren 1960.

Fiat heeft veel geweldige auto‘s gebouwd en leverde de basis voor nog veel meer: alle beroemde Italiaanse carrosseriebouwers begonnen met een Fiat. Met een klassieke Fiat heb je daarom echt een stukje auto-geschiedenis in handen. Sommige klassieke Fiats zijn van onschatbare waarde, zoals de Otto Vu. Maar de meeste - zoals de 500 - zijn zeer betaalbaar. Of je nu een klassieke sportwagen zoekt, een sedan, stadsauto, stationwagen, GT of iets individueels met een speciale carrosserie, er is ook een Fiat voor jou. En ze geven je allemaal dat bijzondere Italiaanse dolce vita-gevoel!

____________________

Wil je graag een Fiat kopen? Of heb je er een om te verkopen? Neem dan een kijkje bij onze wekelijkse oldtimerveilingen of registreer je hier als verkoper op Catawiki.

____________________

Ontdek meer oldtimers | Italiaanse klassieke auto‘s | Fiat


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Hoe gaat de markt voor oldtimers zich ontwikkelen?

Een complete geschiedenis van Moto Guzzi

Iconische Italiaanse motormerken en de helden die ze hielpen bouwen

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu