Geschiedenis

De leiders die de koers van Fiat veranderden

Door Simone | 12 juli 2019

Voor een bedrijf dat vaak geassocieerd wordt met een kleine, modern uitziende auto heeft Fiat een verrassend lange en complexe geschiedenis. Ter gelegenheid van de 120e verjaardag van Fiat, hebben we gekeken hoe de meest invloedrijke leiders het bedrijf stuurden door turbulente en moeilijke tijden.

Giovanni Agnelli

Op 11 juli 1899 worden negen mannen de oprichters van FIAT, een acroniem voor Fabbrica Italiana di Automobili Torino. Een van de mannen is Giovanni Agnelli. Hij zou uiteindelijk het bedrijf leiden tot zijn dood in 1945. Giovanni Agnelli overzag de creatie van auto's, vrachtwagens, vliegtuigmotoren en het legendarische 'beest van Turijn’. Hij opende ook de beroemde autofabriek van Lingotto en hielp Fiat het grootste automobielbedrijf van Italië te worden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren alle fabrieken van Fiat gewijd aan het leveren van vliegtuigen, motoren, machinegeweren, vrachtwagens en ambulances aan de geallieerden. Kort na de oorlog kreeg Fiat een marktaandeel van 80% in Italië.

Er zijn een paar episodes in de geschiedenis van Fiat waarin het leiderschap van het bedrijf wankelde; eerst in 1921, toen arbeiders de fabrieken van Fiat bezetten en de communistische vlag hesen. Dit dwong Agnelli af te treden, hoewel hij zou terugkeren om het bedrijf opnieuw te starten in 1922. Iets vergelijkbaars gebeurde na de Tweede Wereldoorlog toen de Agnelli-familieleden uit leidinggevende functies bij Fiat werd verwijderd vanwege mogelijke banden met de regering van Mussolini. Ze zouden niet terugkeren tot 1963, toen Giovanni's kleinzoon Gianni het overnam als algemeen directeur. 

Gianni Agnelli

Onder leiding van Gianni Agnelli, beter bekend als 'L'Avvocato' ['de advocaat'], werd het management van rigoureus gereorganiseerd. Het bedrijf overleefde de oliecrisis in de jaren 70 (door het verkopen en terugkopen van aandelen van en naar Libië) en het bedrijf kocht een groot aantal spraakmakende merken. Het resultaat was dat Fiat een van de machtigste bedrijven ter wereld werd. Agnelli was dan ook lange tijd een van de belangrijkste mensen in de Italiaanse economie; een symbool van het kapitalisme en door velen beschouwd als 'de ware koning van Italië'. 

Fiat voltooide zijn eerste overname in 1967 toen het Autobianchi kocht, gevolgd door aankoopaantallen in Ferrari en Lancia. De laatste was altijd nauw verwant geweest aan Fiat: de oprichters Vincenzo Lancia en Claudio Fogolin waren beide Fiat-coureurs voordat ze besloten het heft in eigen handen te nemen en hun eigen bedrijf begonnen in 1906. In 1971 verwierf Fiat autofabrikant Abarth en vervolgens Alfa Romeo in 1986 van de Italiaanse overheid. Dit maakte Fiat Europa's grootste autofabrikant. 

Het spreekt voor zich dat je met het kopen van zoveel beroemde en geliefde merken het risico loopt dat de dingen waar mensen zo van houden veranderen. In het geval van Fiat pakte het goed uit: "Je onafhankelijkheid verliezen is nooit een goede zaak, maar ik denk dat Lancia, Ferrari en Alfa na de overname allemaal een paar van hun beste modellen hebben gemaakt", zegt oldtimer-expert Jan-Bart Broertjes.


Sergio Marchionne

Na enkele woelige jaren bij Fiat, mogelijk als gevolg van het vacuüm dat Gianni Agnelli achterliet, werd Sergio Marchionne in 2004 de vijfde chief executive van het bedrijf in slechts twee jaar tijd. Hoewel zijn leiderschapsstijl vaak werd beschreven als meedogenloos, waarbij hij veel mensen ontsloeg, heeft Marchionne ook veel lof gekregen voor zijn harde werk. Hij heeft ook een cultuur gecreëerd waarin van iedereen wordt verwacht dat hij leiding geeft, talent wordt herkend en hiërarchieën worden afgebroken.

Door de bestuurlijke bureaucratie van Fiat te verminderen, leidde Marchionne het bedrijf naar zijn eerste winst in 17 kwartalen aan het einde van het boekjaar 2005 en wordt hij alom geprezen omdat het in minder dan twee jaar tijd de Fiat Groep tot een van de snelstgroeiende bedrijven in de auto-industrie heeft gemaakt. Hij werd door de Financial Times omschreven als een van de meest doortastende bedrijfsleiders van zijn generatie en onder zijn leiding fuseerden Fiat en Chrysler. 

Onder de vleugels van deze drie, sterk verschillende leiders, overleefde Fiat 120 jaar lang een zeer competitieve, moeilijke industrie. Vier deze week deze ongelooflijke mijlpaal op Catawiki, waar je elke week verschillende Fiats, Ferrari‘s, Lancia‘s, Alfa Romeo‘s en meer vindt.

____________________

Ontdek meer oldtimers | Italiaanse klassieke auto‘s | Fiat

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu