Geschiedenis

De geschiedenis van Giorgio Armani in drie pakken

Door Beulah | 17 juli 2019

Pakken zijn weer in de mode en we kijken naar de man die een pionier was in onze voortdurende liefdesrelatie met kleding op maat: Giorgio Armani. Een van die unieke ontwerpers die zowel vrouwen als mannen kan kleden; het is tijd om enkele van de meest iconische modemomenten van Armani eens nader te bekijken.

Het gedeconstrueerde pak

Hedendaagse modefans zijn het gewend dat Armani furore maakt. Hij was de eerste ontwerper die een modeshow livestreamde, de eerste ontwerper die modellen met een ongezond lage BMI verbood, en hij ontwierp de verbluffende podiumoutfits van Lady Gaga voor haar Born This Way en Monster Ball tours. Verrassend genoeg was een van de langstlopende innovaties van Armani ook zijn minst in het oog springende: de blazer.

Richard Gere die (bijna) een heel Armani pak draagt in American Gigolo

Giorgio Armani richtte in 1975 zijn gelijknamige modehuis op en lanceerde een herencollectie. Door het silhouet van het traditionele pak te verzachten, werd hij bekend om zijn blazers, op een bepaald moment werd hij zelfs King of the Blazers genoemd. Ongestructureerde jasjes vormden ook een belangrijk onderdeel van Armani's eerste damescollectie. Deze verandering werd duidelijk in American Gigolo, Armani's eerste Hollywood-samenwerking, waarbij het jasje van het pak van Richard Gere over zijn schouders kwam.

Armani's damespakken waren al even baanbrekend. Aangespoord door zijn zus gebruikte Armani verfijnde, lichtgewicht herenstoffen om een gedeconstrueerd damespak te creëren. En natuurlijk, zodra Armani onze ideeën over power-dressing had gedeconstrueerd, ging hij meteen door met het opnieuw uitvinden van...

De power suit

In de jaren zeventig betrad een ongekend aantal vrouwen het arbeidsproces, met name in kantoorbanen. Deze professionals hadden een kledingkast nodig die hen zou helpen zichzelf te laten gelden in verschillende, helaas seksistische industrieën, zonder hen het gevoel te geven "kleine meisjes verkleed als mannen" te zijn. En toen was daar Giorgio Armani en zijn zwaartekracht tartende schoudervullingen, ook wel bekend als de “power suit“.

“Ik zou niet zeggen dat de power suit een weerspiegeling was van het feminisme” verklaart Armani in dit interview met Atlas Corps. "Het was meer geïnspireerd door een werkelijke behoefte, die ik met een pragmatische uitvinding vervulde en die een sterke sociale impact had. Het begon allemaal vanuit mijn verlangen om eenvoudige, zachte jassen te maken, waarin de drager vrij en natuurlijk kon bewegen. Ik besefte al snel dat vrouwen, met hun steeds drukker wordende beroepsleven, kleding nodig hadden die net zo comfortabel was als die van mannen. Ze hadden iets nodig wat hun waardigheid zou geven, een houding die hen hielp omgaan met hun professionele leven. "


Een still uit de S / S 1989 Armani-collectie

Armani was niet de eerste moderne ontwerper die het potentieel van schoudervullingen zag - die vonk van genialiteit komt Barbara Hulanicki van Biba toe - maar het kleermakersgenie van de Italiaanse ontwerper maakte power dressing gangbaar. Voor Armani waren schoudervullingen gedurfd of moeilijk. Victoriaanse en Soho hipsters omarmden schoudervullingen: anderen waren een beetje terughoudend. De strakke lijnen en precieze afstemming van Armani toonden aan dat vrouwen met grote schouders toch elegant, zelfs vrouwelijk kunnen zijn.

En toen kostuumontwerper Sandy Powell op zoek was naar een authentieke jaren 90 garderobe voor de effectenmakelaar in The Wolf of Wall Street; ging ze direct naar Armani.

Het sportieve pak

Het idee van atleten als mode-invloeden is nog steeds relatief nieuw, veroorzaakt door de schijnbaar eindeloze toegang van het publiek tot hun favoriete atleten via sociale media en, je raadt het al, Giorgio Armani. Armani, zelf een fervent atleet, is een van de toonaangevende ontwerpers die high fashion combineert met uitblinken in sport. Naast het ontwerpen van uniformen voor Olympiërs, basketbalspelers en voetballers, ontwierp Armani ook pakken voor het Engelse nationale voetbalelftal en een kledinglijn geïnspireerd op de Oekraïense speler Andriy Shevchenko.

Opnieuw werden de bestaande normen voor mode door Armani ondermijnd. Hij nam stijve pakken en deconstrueerde ze in op maat gemaakte elegantie. Hij nam een mannelijk kledingstuk en vond het opnieuw uit voor vrouwen, en daarna hielp hij de sportwereld zijn stijlvolle potentieel te omarmen. Armani heeft vaak gesproken over de uitdagingen die een typisch, gespierd atletenlichaam vormt voor een ontwerper die gewend is slanke modellen te kleden. Maar het is een uitdaging waarvan hij lijkt te genieten en hij blijft zachte stoffen en sterke lijnen gebruiken om sport, mode en zijn geliefde pakken te combineren.

____________________

Wil je graag een eigen Armani pak kopen? Of heb je er een om te verkopen? Neem dan een kijkje bij onze wekelijkse modeveilingen, of registreer je hier als verkoper op Catawiki.

____________________

Ontdek meer Armani kleding | damesmode | herenmode

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Hoe Vionnet een revolutie ontketende in de mode-industrie

De ongewone en experimentele geschiedenis van Gucci handtassen

Tien vintage reistassen voor elke gelegenheid 

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!