Gidsen en advies

Zo herken je een namaak-Rolex

Door Beulah | 23 augustus 2019

Rolex is al meer dan een eeuw een internationaal geliefd merk. Helaas is de keerzijde van deze populariteit dat gewetenloze verkopers met regelmaat proberen om namaakexemplaren van deze iconische modellen te verkopen. We spraken met experts Mauro Atienza en Tom Tombeur om erachter te komen hoe ze namaak van authentiek onderscheiden; en hoe iedereen beter kan worden in het herkennen van een namaak-Rolex.

Hallo Mauro en Tom. Zijn nep-Rolexen een groot probleem?

Mauro: Het vervalsen van producten is een probleem dat veel bedrijven treft; de vier meest nagemaakte merken zijn Nike, Louis Vuitton, Ray-Ban en Rolex. Dit is een groot probleem! Vervalsers specialiseren zich niet alleen in het esthetische aspect, maar ook in het mechanisme.

Tom: Wat we ook steeds meer zien, zijn vervalsingen met originele Rolex-onderdelen. Bijvoorbeeld een echte horlogekast met een namaak-uurwerk, of andersom. Het probleem zit hem niet in de namaak Chinese horloges van € 50 (die herken je al van een afstand), maar het gaat om de high-end hybride namaakhorloges die moderne technologie gebruiken zoals laserlassen en 3D-printtechnieken.

Rolex "Hulk" Submariner

Wat zijn de eerste dingen waar je op let om erachter te komen of het een echte Rolex is?

Mauro: Meestal kijk ik naar de serie- en referentienummers (het gebruikte lettertype en het type gravure, de ruimte tussen de nummers). Daarnaast kijk ik naar het uurwerk, de wijzerplaat en hoe die is geprint, de wijzers, de kroon, de armband en de gesp.

Hoe belangrijk is het gewicht, de kleur, het serienummer, het uurwerk, de wijzerplaten, enzovoort?

Mauro: Al deze elementen zijn van fundamenteel belang om te kunnen ontdekken of er iets mis is met het horloge. Het mechanisme is het moeilijkste onderdeel van een horloge om na te maken. Bij eerste vervalsingen werd er niet veel aandacht besteed aan het mechanisme, maar vandaag de dag zijn er klonen die heel goed zijn gemaakt. Zonder naar het mechanisme te kijken; kunt u het verschil tussen origineel en namaak alleen aan kleine details zien.

Wat is je advies voor iemand die online wilt beoordelen of een Rolex echt is?

Mauro: Nou, allereerst, waar koop je je horloge? Een zeer lage prijs zou al alarmbellen moeten doen afgaan.

Tom: Onderzoek doen is een essentieel onderdeel van het online kopen van een tweedehands horloge. Besteed daar wat tijd aan en wees niet bang om meningen van andere verzamelaars of experts te vragen.

Rolesium Rolex Yacht-Master

Is het ooit veilig om online een Rolex te kopen? Of moet je hem toch eerst vasthouden?

Tom: Close-upfoto's met een hoge resolutie zijn in feite beter te beoordelen dan als je het horloge met het blote oog of een loep bekijkt. Maar er bestaat altijd het gevaar dat het horloge op de foto's niet het horloge is dat bij je aankomt. Dit kun je tegengaan door een extern verkoopplatform te gebruiken. Websites zoals Catawiki houden de betaling vast totdat je het item hebt ontvangen en hebt bevestigd dat dit is wat je verwachtte.

____________________

Ontdek meer Rolex horloges | horloges

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Hoe de Omega Speedmaster her eerste horloge op de maan werd

Waarom zakhorloges een interessante investering zijn

Waarom 'flashy' Rolex-horloges bijzonder zijn

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu