Gidsen en advies

Hoe herken je valse postzegels online

Door Beulah 

Met de komst van e-mail werd het einde voorspeld van de briefpost en postzegelverzamelaars kregen te horen dat hun hobby snel verleden tijd zou zijn. Het ging anders: we bleven brieven sturen en het verzamelen van postzegels verschoof naar het internet. De groei van het online verzamelen is een positieve ontwikkeling. Er zijn echter enkele valkuilen waar je als beginnende verzamelaar voor moet oppassen. Onze postzegelexpert Benedikt Reichl vertelt er meer over.

Benedikt Reichl verzamelt al 40 jaar postzegels. Hij bekostigde zijn rechtenstudie met de verkoop van zegels en stelt nu de postzegelveilingen van Catawiki samen. Uiteraard heeft hij veel zien veranderen. Een van de interessantste ontwikkelingen was de verplaatsing van postzegelveilingen naar het internet. Hij vertelt wat hij van zijn inspanningen geleerd heeft en geeft tips aan iedereen die online postzegels wil kopen.

Hallo Benedikt, je hebt het wel eens over ‘zoldervondsten’. Wat zijn dat en waarom moeten potentiële kopers daarvoor op hun hoede zijn?

Benedikt: Aha, de zoldervondst! Al sinds postzegelveilingen en het internet bestaan, kom je zogenoemde zoldervondsten tegen. Er worden zoveel zoldervondsten aangeboden, dat het bijna lijkt alsof met het leeghalen van één zolder, zich een parallel universum opent met ontelbare nieuwe zolders vol schatten. Deze schatkisten hebben twee dingen gemeen: een ongeorganiseerde verzameling met een enkele parels hier en daar. Er wordt echter nooit bijgezegd dat deze “parels” bijna altijd eenvoudige vervalsingen zijn of derde keuze.

Ok, goed om te weten! Waar moeten verzamelaars nog meer voor uitkijken?

Benedikt: Er is ook altijd de garantie dat de zegels “niet door ons zijn uitgeselecteerd”. Dit is een van de vele kreten waarmee verkopers de indruk wekken dat zich in een berg van filatelistische rommel nog een dure variant, een duur watermerk of bijzonder stempel kan bevinden. Maar vergeet niet dat gratis niet bestaat. Geen enkele verkoper geeft iets onder de werkelijke waarde weg. Meestal zijn de krenten al uit de pap gehaald, en krijg jij wat is overgebleven.

Een andere beschrijving waar je voor moet oppassen, is “met zeer goede luxe gomming.” Deze zin wordt gebruikt om de werkelijke staat van de zegel niet te hoeven beschrijven. Die is dan meestal opnieuw gegomd! Met deze bewoordingen garandeert de verkoper slechts één ding: dat de zegels voorzien van mooie en schone gom. Het zegt echter niets over de originaliteit van de gom. Een verkoper die postzegels aanbiedt met originele gom, zou de term “postfris” gebruiken.

Vaak wordt beweerd dat postzegels “gesigneerd“ zijn door een expert. Dat wekt de indruk dat a) het materiaal origineel is en b) het van onberispelijke kwaliteit is. Maar deze verkopers gaan vaak niet verder in op de signatuur, de naam van de expert of de plaats op de zegel. Ook ontbreekt een foto van de signatuur. Dergelijke aanbiedingen deugen meestal niet en kun je het beste wegklikken. Wie niets te verbergen heeft, zal ook een foto van de achterkant laten zien! Kopers van dergelijke aanbiedingen komen meestal voor een onaangename verrassing te staan. Soms is de positie van de signatuur niet in overeenstemming met de beschrijving. Postzegels die worden aangeboden als MHN (postfris) kunnen een hoger geplaatste signatuur hebben, wat wijst op een verwijderde scharnier.

Het gebeurt maar al te vaak dat beschrijvingen en aangeboden postzegels niet overeenkomen. Neem bijvoorbeeld de “Graz-overdruk”. Dergelijke sets worden aangeboden met certificaat waar duidelijk in staat dat de zegels gemerkt zijn als CTO (verzoekstempel), zoals meestal bij deze zegel het geval is. In de beschrijving wordt dat feit echter volledig genegeerd en vraagt de verkoper een hogere cataloguswaarde voor een set met een gewoon stempel.

"Met  een gezonde dosis scepsis weet je de ergste fouten te voorkomen"

Zijn er niet-technische termen waar we voor moeten uitkijken?

Benedikt: Wanneer de term "onberispelijk" ontbreekt, hebben we meestal te maken met postzegels van mindere kwaliteit. In plaats daarvan kan de beschrijving bijvoorbeeld “met voor deze uitgave normale tanding” zijn. Dergelijke kwalitatieve tekortkomingen worden vaak door verkopers verborgen met termen als “zonder gebreken” of “flawless”. 

De term “top“ is bijzonder ergerlijk. Er wordt van alles aangeboden onder de noemer top "top set”, “top value” of “top condition”. Als je al deze topaanbiedingen bij elkaar optelt, zul je ontdekken dat er meer “topmateriaal” op de markt is dan normaal materiaal. In de filatelie moet je je altijd afvragen wat een term nu precies betekent. Het is in ieder geval geen kwaliteitskenmerk met enige juridische betekenis. Bij het ontbreken van echt jargon uit de filatelie moeten de alarmbellen afgaan.

Heb je nog een algemeen advies? Moeten online verzamelaars bepaalde dingen niet doen?

Benedikt: Je moet de relevante experts op jouw verzamelgebied kennen. Niet elke expert in Oostenrijkse postzegels uit de jaren 1920 en 1930 heeft ook verstand van zegels uit de Levant of Lombardije. Wees altijd sceptisch als je jezelf wilt beschermen tegen foute aankopen. Wees nooit hebberig! Wat te mooi lijkt om waar te zijn, is dat meestal ook. Het is vaak niet de prijs waard die ervoor gevraagd wordt. Het is, dat spreekt vanzelf, erg belangrijk om verstand te hebben van je interessegebied. Gewapend met kennis en een gezonde dosis scepsis, zijn de ergste fouten te voorkomen. Je enthousiasme kan namelijk een flinke deuk oplopen, als je slachtoffer wordt van dubieuze praktijken.

Na dit verhaal is het misschien goed mensen ervan te verzekeren dat niet met alle online aanbiedingen iets aan de hand is. Wat doen de Catawiki-experts om fraude tegen te gaan?

Benedikt: Wij houden van onze hobby en doen elke dag ons best om verzamelaars te beschermen tegen schade! We besteden in het bijzonder aandacht aan correcte, niet-overdreven beschrijvingen die recht doen aan de aangeboden postzegels. Elke week stellen we aantrekkelijke veilingen samen, zonder verkopers teleur te stellen. Vragen over items in de veiling worden direct beantwoord door onze experts.

____________________

Neem een kijkje bij onze laatste postzegelveilingen, of registreer je als verkoper.


Ontdek meer postzegels | internationale postzegels


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

De symboliek van de vroege 20e-eeuwse Italiaanse propaganda

Hoe bepaal je de waarde van je postzegels?

Dhr. Bettenbühls passie voor postzegels verzamelen

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu