Interviews

Wat is de volgende stap voor de mineralenmarkt?

Door Simone | 3 september 2019

Als je een tijdschrift over woondecoraties opent of door Pinterest bladert, is de kans groot dat je mineralen tegenkomt – denk aan werkbladen van kwarts, amethistlampen en obsidiaankettingen; items gemaakt van mineralen die voorheen alleen te vinden waren in privécollecties en musea. Wat is er aan het veranderen en wat is de volgende stap? Mineralen-expert Trevor Boyd bespreekt het.

Hoi Trevor! De mineralenmarkt lijkt de laatste tijd behoorlijk te zijn opgekomen - hoe gaat het?

Trevor: De laatste jaren is de interesse in mineralen enorm toegenomen en dit viel samen met een toegenomen interesse in oosterse spiritualiteit en metafysische religieuze overtuigingen. Mineralen worden geacht bepaalde helende en gunstige eigenschappen te hebben die verband houden met de 'energie' in hun kristalstructuur. 

Hoewel er geen onderling getoetst wetenschappelijk bewijs hiervoor is, geloven miljoenen mensen in en getuigen ze van de voordelen van mineralen. Daarom is de vraag naar mineralen in de afgelopen jaren enorm gegroeid. Er is ook een groeiende interesse voor mineralen vanuit decoratief oogpunt in huizen, bedrijven, hotels, et cetera. De natuurlijke vorm en schoonheid van kristallen kunnen ontzagwekkend zijn en topexemplaren kunnen echt een belangrijke plaats innemen in een kamer.

Heldere kwartsgeode.

Betekent dit dat je ook veranderingen in het type koper van mineralen hebt opgemerkt?

Trevor: Er is absoluut een zeer uitgesproken verandering in het type persoon dat nu geïnteresseerd is in mineralen. 

De belangstelling voor het verzamelen van mineralen begon voor het eerst in de 19e eeuw, waarbij rijke Victoriaanse heren door Europa reisden om exemplaren rechtstreeks uit de mijnen te verzamelen. Naarmate de populariteit van dit tijdverdrijf groeide en met verbeteringen in transport en communicatie, werd het toegankelijk voor een bredere groep individuen. 

Het was echter nog steeds een overwegend mannelijke hobby voor mensen met enige interesse in wetenschap. Verzamelaars zochten exemplaren die er erg mooi uitzagen of bouwden mineralencollecties op uit bepaalde landen of mijnen.

Vandaag de dag is de groep mineralenverzamelaars veel diverser. De traditionele verzamelaars zijn er nog steeds, maar er is nu een veel grotere groep mensen die geïnteresseerd is in mineralen, simpelweg vanwege hun esthetische en potentieel helende eigenschappen.

Ondernemers zijn ook steeds meer geïnteresseerd in het kopen van mineralen om hun huizen en werkplekken te versieren, en als investering. Mineralen zijn een eindige grondstof en uiteindelijk kan de vraag het aanbod voor de beste exemplaren overtreffen.

Zijn er bepaalde trends die je hebt opgemerkt in de mineralenmarkt?

Trevor: Mineralen die mooi gedefinieerde kristallen vormen, vooral kwarts, zijn populair, maar ook mineralen die kunnen worden verwerkt tot hangers, armbanden en andere sieraden. Kopers die geïnteresseerd zijn in de metafysische eigenschappen van mineralen willen ze kunnen dragen, zodat ze kunnen profiteren van de mineralen die ze overdag met zich meedragen; of het nu is omdat ze zich niet goed voelen, of omdat ze die dag te maken hebben met stressvolle of moeilijke situaties. 

De grotere showexemplaren zijn ook uiterst gewild met het oog op interieurontwerp. De klassieke Braziliaanse amethist geodes zijn nog steeds erg populair, terwijl China de afgelopen jaren een aantal verbazingwekkende grote minerale exemplaren heeft geproduceerd.

Hoewel er nog steeds een grote gemeenschap van traditionele verzamelaars is, vermoed ik dat dit aantal zeer geleidelijk afneemt. Als gevolg hiervan neemt de belangstelling voor de minder esthetische mineralen die geen mooie kristallen vormen, maar die op zichzelf belangrijk zijn, af.

Het is misschien ook belangrijk om te vermelden dat met de toenemende vraag naar veel soorten mineralen er ook een groeiende trend is in de productie van nepmineralen. Deze kunnen er soms geweldig uitzien, maar ze zijn niet natuurlijk. De meeste worden kunstmatig gekweekt in laboratoria, wat prima is zolang dit aan de koper duidelijk wordt gemaakt. 

Maar veel zijn ook mineralen die geverfd zijn of aangepast om eruit te zien als een duurder mineraal. Wit howliet wordt bijvoorbeeld vaak lichtblauw geverfd om eruit te zien als het duurdere mineraal turkoois.

Kwartskristal. 

Wat denk je dat de toekomst voor mineralen in petto heeft?

Trevor: Zoals ik al eerder zei, werd de minerale verzamelhobby jarenlang gedomineerd door oudere mannen die misschien een academische interesse in het onderwerp hadden of het geluk hadden om dicht bij de vindplaatsen van mineralen te wonen. De komst van internet heeft echter een explosie van interesse in mineralen veroorzaakt, zowel vanuit het oogpunt van verzamelen als levensstijl.

Hoewel mineralen in wezen een beperkte hulpbron zijn en veel van de oude klassieke verzamelplaatsen voor mineralen wellicht uitgeput zijn, worden er steeds weer nieuwe locaties ontdekt en daarmee ook de mogelijkheid om nieuwe mineralen te ontdekken. 

Bovendien worden de exemplaren die deel uitmaakten van oude collecties vaak 'gerecycled', hetzij door ze te ruilen of te verkopen aan nieuwe verzamelaars. Er is een groeiende interesse in mineralen als objecten om in te investeren, omdat hun waarde, vooral met oudere exemplaren met een goede herkomst, met de tijd toeneemt.

Het verzamelen van mineralen is dus zeker geen hobby die tot het verleden behoort, maar nog steeds een levendig en snel evoluerend tijdverdrijf.

____________________

Bekijk onze meest recente mineralenveilingen of registreer je als verkoper op Catawiki.

Ontdek meer mineralen | decoratieve mineralen | premium-grade mineralen


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu