Gidsen en advies

Analoge camera's verkopen: Alles wat je moet weten!

Door Tom I 3 september 2019


Het maken van die ene foto heeft nog nooit meer invloed gehad of is wenselijker geweest dan in de door Instagram gefilterde wereld van vandaag. Om die reden maken analoge camera's een comeback, gezocht door ontluikende fotografen van verschillende generaties. Weten waar je moet beginnen, belangrijke dingen om op te letten bij een camera en hoe je ervoor kunt zorgen, kan lastig zijn. We vroegen onze camera-expert Edwin Molenaar om ons eens te vertellen over wat je moet weten bij het investeren in een camera.


Hallo Edwin, bedankt dat je de tijd hebt genomen om met ons te praten. Ten eerste, wat zijn de belangrijkste dingen om te overwegen bij het kopen van een analoge camera?



Edwin: Wanneer je een camera koopt, moet je een idee hebben waarvoor je de camera gaat gebruiken. 


Kopers die de camera willen gebruiken, zullen merken dat de analoge camera's uit de jaren 80 erg in trek zijn. De iconische SLR van Canon, de AE-1-serie, doet het heel goed in [Catawiki] veilingen. Dit soort camera's wordt steeds populairder bij de generatie van nu en ondergaat enigszins een opleving omdat het hip is, maar veel semi-professionele fotografen gebruiken ook analoge camera's. 


Let er bij het kopen als verzamelaar op dat je meestal ziet wat je krijgt. Zoek naar verkopers die duidelijke afbeeldingen van de camera hebben als je niet wilt gokken. Kopen bij eenmalige verkopers is een beetje riskanter omdat ze vaak niet weten wat ze verkopen of niet kunnen controleren of de camera's goed werken, dus je zult misschien verrast zijn door wat je ontvangt.


Goed om te weten! Dus wat onderscheidt een analoge camera dan van andere cameratypes?


Edwin: Een analoge camera verschilt nogal van een digitale camera of een telefooncamera. Met een analoge camera gebruik je een rolletje met een beperkt aantal opnamen en als je deze opnamen hebt gemaakt en het rolletje vol is, (12, 24 of 36 opnamen), moet je deze laten ontwikkelen en afdrukken. Er zijn camera's die tegelijkertijd één opname maken op een zeer grote rol - zo groot als een A4-vel! Dit soort fotografie is tijdrovend en duur, maar het laat je de tijd nemen om een perfect beeld samen te stellen.


Analoog heeft een tijdlozer gevoel dan digitaal, omdat digitale beelden aantoonbaar vluchtiger zijn. Je maakt misschien tien afbeeldingen en gebruikt slechts één goede. We hebben meer foto's gemaakt in de tijd dat de digitale camera bestaat dan in de 160 jaar daarvoor, sinds de uitvinding en het maken van de eerste foto in 1839. Met analoog zeggen we dat minder beter is - neem de tijd om een foto te maken sta fouten toe.


"Analoog heeft een tijdlozer gevoel dan digitaal, omdat digitale beelden aantoonbaar vluchtiger zijn"


Er zijn veel grote cameranamen om door te spitten. Zijn er merken waar kopers met name op moeten letten?



Edwin: Als een koper in camera's wil investeren, moet hij zoeken naar merken als Nikon, Leica, Rollei, Hasselblad, Alpa en de optica van Zeiss. Al deze merken zijn duur, maar ze zijn relatief vast en stabiel in prijs. Bij deze merken zie je camera's en lenzen vanaf € 50 en oplopend tot tienduizenden, en soms zelfs honderdduizenden euro's.



Wat zijn enkele verzorgingstips om je analoge camera in goede staat te houden?


Edwin: Goed voor je camera's zorgen is cruciaal. Vet voor tandwieltjes en uurwerkmechanismen in een analoge camera droogt op of vult zich met stof als het niet goed wordt gebruikt, en de camera kan vastlopen waardoor hij het niet meer doet. Als je je camera professioneel gebruikt, kun je een CLA (Cleaned, Lubricated and Adjusted) hebben voor de camera, wat betekent: gereinigd, gesmeerd en aangepast, zodat je deze nog jaren kunt gebruiken. Een beetje zoals het aanvullen van de olie voor je auto.


Een andere truc is om kleine zakjes (siliciumdioxide) of zelfs een klein katoenen zakje met droge rijst te gebruiken om al het vocht in de buurt van je apparatuur op te vangen.


Zorg er ten slotte voor dat lenzen die vuil zijn en schimmel bevatten, in de gaten worden gehouden. Als een lens wordt opgeslagen in een vochtige omgeving, kan het vocht zich ophopen in de lens en kunnen sporen van schimmels groeien en een lens kapot maken. Deze schimmels zijn ook besmettelijk voor een collectie. Slechts één lens met schimmel kan andere lenzen infecteren en kapot maken en uiteindelijk de waarde van je collectie verminderen.



Houd de lenzen vrij van vuil en schimmel en overweeg om je camera professioneel schoon te laten maken


Zou je aanbevelen om een analoge camera tweedehands te kopen?



Edwin: De enige manier om tegenwoordig analoog te kopen is tweedehands en ja, dat zou ik aanraden. Camera's geproduceerd tussen de jaren 60 en 80 zijn gemaakt om lang mee te gaan. Ze zijn gemaakt van goede metalen en kunststoffen en grotendeels met de hand gebouwd. Je kunt ze repareren of laten repareren bij de goede reparatiewerkplaatsen die er nog steeds zijn. 



Ten slotte, heb je met de komst van sociale media en het delen van foto's, veranderingen opgemerkt in de vraag naar analoge camera's en apparatuur die te koop zijn?



Edwin: Zoals eerder vermeld, is er veel vraag naar de camera's uit de jaren 70 en 80 en we verkopen ze in overvloed in de Nikon veiling, Leica veiling, Hasselblad veiling en de 1950-2000 veiling. We organiseren ook regelmatig film- en video-veilingen met filmcamera's en analoge videoapparatuur die tegenwoordig nog steeds kan worden gebruikt. We veilen ook donkere kamer-apparatuur die wordt gebruikt voor het ontwikkelen en afdrukken van je eigen analoge foto's.

De vraag naar analoge camera's is op het juiste moment gekomen. Gebruikers die al sinds het analoge tijdperk fotograferen, kunnen nieuwe generaties leren analoge camera's te gebruiken en ervan te genieten.


____________________

Bekijk onze meest recente analoge cameraveilingen of registreer je als verkoper op Catawiki.

Ontdek meer camera's | analoge camera's


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu