Trends

Wat is de volgende stap voor de moderne kunstmarkt?

Door Beulah | 12 september 2019

Kopers van moderne kunst verplaatsen zich en online traditionele veilinghuizen moeten steeds nieuwe manieren bedenken om millenials en generatie Z kopers aan te trekken, terwijl kunstenaars steeds vaker kiezen voor het verkopen van hun eigen werk. En streetart verandert volledig de manier van hoe we denken over vorm en eigenaarschap. Met al deze veranderingen en nog meer dat zal volgen, vroegen we moderne kunstexperts Cécilia Chol, Blanca Marsal en Anita Helmy om ons mee te nemen in de trends die momenteel de markt voor moderne kunst opschudt.

Evolutie van het veilinghuis

Cécilia Chol is een expert in moderne kunst en werkte drie jaar bij het prestigieuze veilinghuis Artcurial in Parijs. De overstap van Artcurial naar een puur online veilingsite als Catawiki heeft haar een uniek inzicht gegeven in de manier waarop het internet kunstveilingen verandert. "De traditionele [moderne kunst} -markt kampt regelmatig met een gebrek aan aanbod en lijkt zijn structurele grenzen te hebben bereikt", legt Cécilia uit. "Klassieke veilinghuizen hebben moeite om hun marges te handhaven, omdat ze verplicht zijn om meer retrospectieve commissies voor te stellen om topstukken te krijgen."

Dit is een reden voor de toename van online veilingen, zegt Cécilia: “De markt voor moderne kunst moet evolueren naar een online manier van verkopen. Hoewel er talloze online veiling aggregators zijn, hebben enkele Europese veilinghuizen al hun eigen online veilingplatforms ontwikkeld. De trend is enorm. Het doel is om het vacuüm te vullen dat onvermijdelijk ontstaat wanneer tal van objecten niet langer in de veilingruimte kunnen worden aangeboden vanwege de vereiste logistiek en de hoge kosten van catalogi, naast de veranderende eisen van een nieuwe generatie kopers en verkopers."

Een voor de hand liggend resultaat van deze verschuiving was de overstap naar exclusieve online voorbezichtigingen. Traditioneel bieden kunstveilinghuizen bepaalde geselecteerde kopers de kans om voorafgaand aan een veiling een voorbezichtiging van een kunstwerk te doen. Vandaag de dag ontvang je net zo waarschijnlijk een e-mailuitnodiging voor een privéveilingwebsite. Op Catawiki hebben we het afgelopen jaar exclusieve veiling-voorbezichtigingen georganiseerd in onze categorieën voor moderne kunst, fotografie en klassieke kunst. Hoewel het voordeel voor kopers en kijkers duidelijk is (bijvoorbeeld de kans om topkavels te waarderen voordat ze een bod uitbrengen), worden de voordelen voor bedrijven nog steeds onderzocht.

Een kleine jongen fotografeert Street Art in New York

A.I. kunstwerken en digitale kunst

A.I. kunstwerken (kunstwerken gemaakt door computers) veranderen ook de manier waarop we moderne kunst verzamelen en gebruiken. Deze trend wordt mede gedreven door de opkomst van streetart als een serieuze speler in de hedendaagse kunstwereld. We moeten niet alleen onze definities van streetart bijstellen terwijl deze zich van de straat naar traditionele galerijen verplaatst (een onderwerp besproken in dit interview met streetart-expert Ard Doko), worden we ook geconfronteerd met grotere vragen over vorm en eigendom.

“In het komende decennium worden prints steeds belangrijker naarmate streetart zijn marktaandeel vergroot en A.I-schilderijen steeds populairder worden”, legt Cécilia uit. “Dit zal de cultuur verschuiven zodat we niet langer naar veilingtentoonstellingen gaan. In plaats daarvan zullen we er online doorheen gaan en tentoonstellingen worden multi-model met gedefinieerde programma's. Uiteindelijk betekent dit dat we afstand moeten nemen van eenvoudige, ongeleide exposities en dat veilingmeesters meer zullen doen om de ervaring van verzamelaars te beheren.”

Millennials en generatie Z-verzamelaars

Blanca Marsal is geïntrigeerd door de manieren waarop millennial- en generatie Z-verzamelaars traditionele kunstmarkten hebben getransformeerd. “De verstoring van de kunstmarkt is al een tijdje aan de gang,” legt ze uit. “Dit was een decennium geleden enigszins ondenkbaar. De markt is volledig geglobaliseerd. Kunst werd altijd gezien als geheim en privé, terwijl het nu veel toegankelijker is voor alle inkomens en leeftijden.”

Een recent rapport over trends in de moderne kunstmarkt ondersteunt Blanca’s analysis. Uit het rapport bleek dat 23% van de millenial kunstverzamelaars hun eerste kunstwerk online kochten en 29% van de verzamelaars liever online kunst koopt dan in een fysieke ruimte, zoals een galerie of op een kunstbeurs. Veilinghuizen moeten veranderen en zich aanpassen aan de eisen van nieuwe generaties.

Cécilia licht toe: “Voor millennials creëren deze recente technologieën nieuwe manieren om zowel kunst te ervaren als te kopen. Als gevolg hiervan blijven nieuwe bedrijfsmodellen opkomen, zoals aggregators, online platforms, enz. Bovendien creëren kunstveilingen, beurzen en musea programma's en evenementen die specifiek gericht zijn op jonge verzamelaars.”

De manier waarop we kunst maken, verkopen en kopen, gaat richting online

Kunstenaars die zelf verkopen

De samenstelling van de mensen die kunst verkopen, verandert ook. Zoals Blanca opmerkt: “[Kunstexperts] zien nu steeds meer jonge kunstenaars die zichzelf vertegenwoordigen en die hun werk promoten via sociale media. Diversiteit in verkopers heeft geleid tot een duidelijke trend voor vrouwelijke kunstenaars en mensen van kleur die er al lang had moeten zijn. Zelfs klassieke kunstmusea spelen in op deze trend, zoals het Prado met twee vrouwelijke kunstenaars uit de 16e eeuw.”

Expert in moderne kunst Anita Helmy, zelf ook kunstenaar, heeft een duidelijk idee van beide kanten van deze relatie, inclusief de vruchten die kunstenaars beginnen te plukken. “We hebben veel kunstenaars die hun eigen werk liever online verkopen. Hierdoor hebben ze meer controle over de manier waarop hun werk wordt gewaardeerd en gepromoot dan met een traditionele galerij. Een voorbeeld is Andrea Giorgi. Hij begon open edities of grote edities te verkopen. [Catawiki] communiceerde dat het beter was om de editie te verlagen en specialer te maken. Nu heeft hij elk jaar veilingen met één verkoper, met slechts een beperkte oplage."

____________________

De Catawiki herfst 2019 kunstveiling is live en klaar om te bekijken. De exclusieve moderne kunstveiling, fotografieveiling en klassieke kunstveilingen zijn open voor biedingen van 20 tot 29 september.


Meer weten moderne kunst | popart | streetart

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Hoe experts de waarde van moderne kunst bepalen

Hoe online veilingen streetart veranderen

De streetart kunstenaars om op te letten in 2020

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!