Interviews

De Jaeger-LeCoultre Reverso: een revolutionair horloge

Door Beulah | 19 september 2019

Negentig jaar na het ontstaan tijdens een polowedstrijd, is de Jaeger-LeCoultre Reverso een ware klassieker. Een androgyn art-deco-uurwerk dat tevens het eerste sporthorloge was en een revolutie bracht in horlogedesign. Dit horloge werd recentelijk het duurste horloge ooit verkocht op Catawiki. Horloge-expert Tom Tombeur vertelt hoe de Reverso zich ontwikkelde van sporthorloge tot elegante klassieker.

Hallo Tom, leuk je te ontmoeten! Kun je ons iets vertellen over het ontstaan van de Reverso?

Tom: In 1931 hadden polowedstrijden tussen Britse legerofficieren die gestationeerd waren in India, een nogal agressief karakter. Daar hadden hun polshorloges onder te lijden. Van het zwaaien, buigen en de aanzienlijke kracht die nodig was om de cricketbal met één hand te raken, vanaf een galopperend paard, kregen zelfs stevigste horloges een tik.

De Zwitserse zakenman César de Trey zag een van de wedstrijden. Toen hij weer thuis was, gaf hij opdracht een horloge te ontwerpen met draaibare kast. Het resultaat was de Reverso. Het horloge werd een designicoon voor mannen en vrouwen. Minstens 100 verschillende modellen werden uitgebracht; sommige met een grotere of vierkante kast, gedecoreerd met diamanten, etc.

De Reverso was vanwege het androgyne design populair bij alle kopers, maar dit was kennelijk geen aanleiding tot de creatie van meer unisex horloges. Hoe komt dat?

Tom: Ik denk dat het erg moeilijk is om horloges te ontwerpen die zowel door mannen als vrouwen aantrekkelijk worden gevonden. Alleen de allerbeste ontwerpers lukt dat. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de Cartier Tank en Rolex Datejust. Eenvoudige, maar zeer kenmerkende ontwerpen.

Je zegt dat de Reverso een klassieker is geworden: zullen we tijdens de volgende Olympische Spelen atleten zien met dit horloge?

Tom: Ik verwacht niet veel Reverso‘s op het poloveld. De kans is groter dat je er een spot om de pols van gasten op de VIP-tribune.

Hoe komt het dat gyrotourbillon horloges zoveel duurder zijn dan de tourbillons? Ze bieden grotendeels hetzelfde.

Tom: Het antwoord is ingewikkeld en tegelijkertijd simpel: de gyrotourbillon is veel cooler dan de normale tourbillon. Goede Zwitserse tourbillons heb je vanaf 15.000 euro. Recentelijk hebben we een Jaeger-LeCoultre Reverso gyrotourbillon 2 geveild voor 92.000 euro. De gyrotourbillon 2 liep op het JLC-kaliber 174. Het uurwerk is puur gyrotourbillon, zonder de eeuwigdurende kalender, EOT, en gemaakt in een vorm die precies (en alleen) past in de rechthoekige kast van de Reverso.

Moderne Jaeger-LeCoultre Reverso horloges, klaar voor een veiling in Bangkok

Was er verder nog iets bijzonder aan de kast?

Tom: Nou, zoals gezegd, hij was groot. De afmetingen zijn 55 mm lang, 36 mm breed met een dikte van 15,8 mm. In platina is dat erg zwaar. De kast was zo zwaar dat een vergrendelingsmechanisme nodig was om verlies te voorkomen. De wijzerplaat aan de voorkant was geëmailleerd en die aan achterkant was gemaakt van rodium met goud. Het kaliber 174 was een evolutie op de JLC-spiraalveertechniek, en bevatte een bolle veer. JLC beweert dat deze bolvormige veer regelmatiger ademt dan alle andere spiraalveren.

Je noemde de Reverso gyrotourbillon 2, die kort geleden het duurste horloge ooit verkocht werd op Catawiki. Wie was de verkoper? Was het een particuliere verzamelaar?

Tom: De verkoper heet WOSHK. Het is een groot bedrijf in Hong Kong, gespecialiseerd groothandelaar in horloges, sieraden en mode. Naast de gyrotourbillon, hebben ze ook enkele kostbare horloges van Breguet, Roger Dubuis en Cartier verkocht, en sieraden van Tiffany en Bulgari.

Hoe is de echtheid van het horloge gecontroleerd?

Tom: Het is eigenlijk vrij simpel om een zeer gecompliceerd horloge zoals dit te authenticeren. De functies zijn zo complex en de afwerking is zo gedetailleerd, dat het waarschijnlijk meer kost om iets te maken dat er slechts voor 10 procent op lijkt, dan een echte te kopen. Vanwege de positie die WOSHK inneemt in de markt en de relatie van het bedrijf met de merken, zijn hun foto‘s en beschrijvingen altijd perfect. En ze verkopen alle kavels in originele verpakking, met de originele papieren. Dat maakt het voor ons veel eenvoudiger om de kavels die ze indienen te authenticeren. Een groeiend aantal verkopers uit Zuidoost-Azië biedt bijzonder mooie kavels aan van hoge kwaliteit, met een lage of helemaal geen minimumprijs. We hebben er een aantal bezocht en gezien dat de professionaliteit en het oog voor detail ongeëvenaard is.

____________________

Bekijk onze laatste Jaeger-LeCoultre-veiling of registreer je als verkoper bij Catawiki.


Ontdek meer horloges | Jaeger-LeCoultre

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Hoe herken je een namaak-Rolex?

Hoe de Omega Speedmaster het eerste horloge op de maan werd

Waarom zakhorloges een interessante investering zijn

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!