Geschiedenis

Een geschiedenis van Volkswagen in drie auto‘s

Door Tom Flanagan | 26 september 2019 | bijgewerkt 25 mei 2022


Volkswagenis meer dan alleen een autofabrikant; het hielp een precedent te scheppen voor waar esthetiek en innovatie samenkomen, waar toegankelijkheid en betaalbaarheid nooit worden vergeten. We namen een ritje door het geheugen met onze Expert in oldtimers Sander Houdel en keken in de geschiedenis van Volkswagens meest memorabele modellen. 


Vanaf de controversiële oorsprong van Volkswagen als geesteskind van de Duitse regering in 1937, is het merk erin geslaagd om van kracht naar kracht te gaan en zijn imago opnieuw uit te vinden. Nu eigendom van de holding Porsche SE, zijn enkele van de vroege creaties van Volkswagen nog steeds het populairst.


Golf MK1

 

Voor een auto die aanvankelijk werd gezien als een zuinige vervanger van de iconische VW Kever, overtrof de Golf MK1 de verwachtingen. “De Golf begon zijn leven in 1974 en was een echte gamechanger voor Volkswagen'', zegt Sander Houdel. “Het was de eerste in massa geproduceerde watergekoelde auto voor Volkswagen.” Dit was een belangrijke verandering in de benadering vanVolkswagen, die eerder luchtgekoelde motoren had gebruikt (zoals bij de Kever). Het ging ook voorwielaandrijving toepassen, in tegenstelling tot achterwielaandrijving, en dit markeerde een nieuwe verandering ten opzichte van de vorige automodellen van het bedrijf.


De Golf GTI werd aangekondigd als de 'sportversie' die snelheid en veiligheid combineerde.


Maar de status van de Golf als pionier bestond uit meer dan alleen zijn kenmerken. Hij kreeg bijna symbolische aantrekkingskracht vanwege zijn snelheid en betaalbaarheid, en was vooral populair bij jongeren in de jaren '80 en '90. Veel hiervan kan worden toegeschreven aan het succes van de ‘Sport’-versie – de Golf GTI. Geboren uit een project voor erbij, en bedacht door twee ingenieurs die reserveonderdelen en een verscheidenheid aan clandestiene tactieken gebruikten om de auto te bouwen, bewees de GTI dat er vraag was naar een gezinsauto die de prestaties van een sportievere auto benutte en toch praktisch en veilig was. Deze versie van de Golf wordt zelfs in verband gebracht met het bedenken van de term 'Hot-Hatch' - een high-performance hatchback. 

Golfs worden nog steeds gemaakt in de jaren 2010 van deze (momenteel aan zijn 8e editie) en het model heeft de Kever overtroffen als de best verkochte auto van Volkswagen. Sterker nog, het is een van de bestverkochte auto's ter wereld. 


Volkswagen Scirocco


Volkswagens ongebruikelijke traditie om auto's naar windsoorten te vernoemen (de Golf verwijst naar de 'Golfstroom' en de Polo naar 'poolwinden') werd voortgezet met de Scirocco, die zijn naam ontleent aan een mediterrane wind die orkaansnelheden kan bereiken. Hoewel de Scirocco niet bedoeld was om dezelfde snelheidsdrempels te halen, werd hij als sportwagen in de markt gezet.


“De Scirocco werd in 1974 gelanceerd als vervanger van de Karmann Ghia”, zegt Sander. “De auto was bedoeld om sportiever te zijn, gebaseerd op de techniek van de Volkswagen Golf. Het was een populaire auto voor de jongere mensen vanwege zijn uiterlijk – het is een coupé.” En net als de Golf MK1 hielp hij Volkswagen als pionier bij de overgang naar watergekoelde motoren.


De Scirocco combineerde een sportieve uitstraling met snelheid, waardoor hij populair werd bij jongeren


Wat aantoonbaar een verschil maakte in de populariteit van de auto, was het behendige ontwerp van Giorgetto Giugiaro. Giugiaro had eerder aan auto's gewerkt voor zowel Ferrari-dat zelf vol gas richting wereldheerschappij ging—en Maserati en maakten gebruik van de raceautogevoeligheden van deze merken voor het ontwerp van de Scirocco. Een gestroomlijnde en aerodynamische motorkap, een viercilindermotor en een grote binnenruimte hielpen allemaal om de Scirocco bijzonder aantrekkelijk te maken - en dat zonder alle moderne gemakken die in latere modellen zijn toegevoegd, zoals een schuifdak en airconditioning. Volkswagen produceerde deze auto tot 2017, maar de legende van Scirocco leeft voort. 


T2 busje


Niet sinds de Volkswagen Kever heeft een auto zo'n romantische en nostalgische aantrekkingskracht gehad als het Volkswagen busje T2. Deze auto werd synoniem voor de tegencultuur van de jaren 1960. Het model komt uit de koker van de Nederlandse auto-importeur Ben Pon, die de schetsen maakte voor een vrachtvoertuig op het chassis van de Kever. 


Terwijl dit soort voertuigen werden gebruikt door bakkers en handelaars, werd de T2 ontworpen met het idee om een efficiëntere bestelwagen te produceren die de nadruk legde op comfort en ruimte. “De T2 is de opvolger van het beroemde T1 busje met gesplitst raam. De T2 had een betere vering, meer binnenruimte en grotere motoren”, legt Sander uit. Daarnaast werden de motoren aan de achterkant geplaatst (in tegenstelling tot de voorkant), wat het besturen van deze bestelwagens gemakkelijker maakte, waardoor auto's van het type bestelwagen doorbraken op de reguliere markt.  


De T2 maakte naam als 'hippiebus'


Over waarom het zo populair was bij tegenculturen van die tijd, heeft Sander enkele gedachten. “Ik denk dat dat kwam omdat de T2 goedkoop, betrouwbaar en gemakkelijk te besturen was. Ze hadden ook veel binnenruimte voor een bed, keuken etc. Uiteindelijk werd het een multifunctioneel busje.” De grote carrosserie van de auto maakte het het ideale canvas om te schilderen en te decoreren, waardoor ze bijna niet te missen waren. En hoewel de busjes niet meer gemaakt worden, zie je ze nog regelmatig bij festivals, uitgedost in pastelkleuren, met hun grillige koplampen die nog steeds schijnen. 

____________________

Neem eens een kijkje bij onze laatste oldtimerveilingen of registreer je als verkoper op Catawiki.


Ontdek meer
oldtimers | youngtimers


Deze artikelen vind je misschien ook interessant: 


 Hoe Ferrari en zijn steigerende paard naar wereldoverheersing renden


De geschiedenis van Citroën in drie auto's


De Volkswagen Kever: van nazi-uitvinding tot cultureel icoon


Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu