Geschiedenis

Een geschiedenis van hardrock in drie beroemde gitaren

Door Beulah | 3 oktober 2019

Stevige ritmes, scheurende akkoorden en adembenemende gitaarsolo's maakten van hardrock een muziekgenre om rekening mee te houden. En de gitaren werden net zo beroemd als de rockgoden die ze bespeelden. Daardoor geïnspireerd gingen we op tournee door de geschiedenis van hardrock, aan de hand van drie beroemde gitaren.

De oorsprong van Eric Claptons Fender Stratocaster “Blackie”

Hardrock bood een tegengif tegen de easy listening en softrock die de hitlijsten domineerden in de vroege jaren 1960. Bands zoals The Beatles, The Who en Cream kwamen met een zwaardere sound dan het publiek tot dan toe gewend was. En vanuit de VS waaiden ook psychedelische en bluesinvloeden over via bands als The Jimi Hendrix Experience. Cream-gitarist Eric Claptons riffs beïnvloedden de vroege jaren van hardrock, en als er één gitaar is die de ruwe bolster van het genre goed weerspiegelt, is het Blackie.


Een Fender Stratocaster uit de jaren 1970

Net zoals hardrock zijn roots heeft in een complexe geschiedenis van rock-'n-roll, psychedelica, folk en zelfs gospel, was Blackie een op maat gemaakte combinatie van drie Fender Stratocasters uit de jaren 1950. Het verhaal gaat dat Clapton oorspronkelijk zes Stratocasters kocht in de gitaarwinkel Sho-Bud in Nashville Tennessee. Hij gaf er een aan George Harrison, een aan Pete Townsend (die het Rainbow Concert organiseerde waar Blackie zijn debuut maakte) en een aan Steve Winwood.


Een afstammeling van Blackie

Clapton vroeg toen de plaatselijke gitaarbouwer Ted Newman om uit de drie overgebleven gitaren de ultieme strato te bouwen. Een zwarte finish gaf de gitaar zijn naam en Clapton gebruikte Blackie van 1973 tot zijn Behind the Sun-tour in 1985. Hij bleef hem echter tot 1987 gebruiken voor opnames. Blackie brak vervolgens wereldrecords op de veiling. En toen Fender limited edition replica‘s op de markt bracht, waren ze binnen een paar uur uitverkocht.

Wereldoverheersing en de Gibson Les Paul van Slash uit 1959, een replica van Kris Derrig

Tegen het midden van de jaren 80 was hardrock de undergroundsfeer ontstegen trok het genre uitverkochte stadions. Een muzikant die bepalend werd voor deze verschuiving, was Slash, de Guns N‘ Roses-gitarist die in 1985 op het toneel werd gelanceerd. Hij maakte deel uit van de eerste golf muzikanten die we kunnen rekenen tot de mainstream hardrock. Met zijn ijzersterke reputatie bracht hij ook een collectie schitterende gitaren mee.


Slash treedt op in Fundição Progresso in Rio de Janeiro

Slash begon zijn muzikale carrière als bassist, maar stapte over naar gitaar nadat hij een cover van Brown Sugar had gehoord door de Rolling Stones. De gitaar die meestal met Slash geassocieerd wordt, is in feite een replica van een Les Paul, gebouwd door Kris Derrig. De replica uit 1959 was de studiogitaar die Slash gebruikte op het debuutalbum van Guns N‘ Roses, Appetite for Destruction. Hij kon zich destijds nog geen eigen Les Paul veroorloven. Slash was niet tevreden over het geluid dat zijn studiogitaar produceerde. Wat daarop volgde, werd bepalend voor het genre. Guns N‘ Roses-manager Alan Niven wees hem op Derrigs replica. 

Slash gebruikte de 1959 voor elk studioalbum met Guns N‘ Roses en Velvet Revolver (de legendarische rockgroep die in het midden van de jaren 2000 werd gevormd), en verwierf zo een stevige positie in de hardrockgeschiedenis En om de cirkel mooi rond te maken: in latere jaren produceerde Gibson zijn eigen replica van Derrigs replica; die werd gepromoot als de Gibson Slash AFD. Slash bezit momenteel meer dan 200 gitaren en zijn verzameling is naar schatting meer dan 2 miljoen dollar waard. 

Hedendaagse hardrock en Nita Strauss Ibanez‘ JIVA10

Hardrock gedijd nog steeds in de 21e eeuw en Nita Strauss kun je gerust een hedendaagse gitaargodin noemen. Ze speelde met The Iron Maidens, als gitarist voor de Los Angeles Kiss (het footballteam van Gene Simmons en Paul Stanley van KISS) en is sinds 2014 gitarist bij Alice Cooper.


De Ibanez JIVA10 van Nita Strauss

Strauss‘ talent werd in 2018 erkend toen ze de eerste vrouw werd voor wie ooit een Ibanez-gitaar werd gemaakt. De Ibanez JIVA10 is een stevige en briljante combinatie van een purperharten hals, strakke ebbenhouten toetsen en een tonewood body. Onze gitaarexpert Alex Becker sprak onlangs in Leipzig met Nita en vroeg haar hoe het was om de eerste vrouwelijke gitarist te zijn met een speciaal voor haar gemaakte Ibanez:

“Ik probeer buiten het hele gendergebeuren te blijven,” zei Nita. “Mannelijk, vrouwelijk, wat is het verschil. Ik houd me daar niet mee bezig. Ik probeer gewoon het beste uit mezelf te halen als gitarist. Maar als eerste vrouwelijke Ibanez-gitarist naast mijn helden zoals Steve Vai, Joe Satriani en Paul Gilbert staan, is wel waar ik vanaf het eerste begin van gedroomd heb. Ik hoop dat ik de eerste ben van veel vrouwelijke gitaristen die nog zullen volgen, maar ik ben wel blij dat ik de eerste was.”


Nita Strauss en Catawiki-gitaarexpert Alexander Becker in Leipzig

____________________

Check onze laatste gitaarveiling of registreer je als verkoper op Catawiki.

Ontdek meer muziekinstrumenten | gitaren

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Wie waren de vrouwen op Woodstock?

Gitaren stukslaan: een onverwoestbare traditie

David Bowie's persoonlijke kunstverzameling

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu