Inspiratie

Hoe stijl je je huis in Eclectisch Maximalisme

Door Tom | 29 oktober 2019 | 9 mei 2023


De wereld van interieurontwerp heeft geen tekort aan stijlen en in dit artikel nemen we een stijl onder de loep die we ‘Eclectisch Maximalisme’ noemen. Lees verder om meer te weten te komen over deze gedurfde esthetiek en hoe je deze kunt recreëren in je eigen huis.


Wat is Eclectisch Maximalisme?


In essentie draait Eclectisch Maximalisme om helderheid, gedurfde keuzes en 'meer-is-meer'. Denk aan warmgekleurde en diepgetinte accentmuren in tinten waar je traditioneel misschien van zou terugschrikken (wat dacht je van turkoois, bordeauxrood of oranje?), versierd met een scala aan prachtig ingelijste prenten. Je kunt klassieke mid-century designmeubels verwachten, verfraaid en geaccentueerd door gedessineerde kussens en plaids, die om ruimte vechten naast gebeeldhouwde vloerlampen.



Zoek naar juweelkleuren, rijke texturen en moderne kunst die indruk maakt

Verwar de contrasten en vloekende kleuren echter niet met chaos – Eclectisch Maximalisme is een stijl die bewust en zorgvuldig wordt samengesteld. Het is ook een stijl die baat heeft bij georganiseerde chaos. Kijk naar een kledingkast of inloopkast om te zien wat maximalistische stijl zo aantrekkelijk maakt – er is geen betere manier om al je bijzondere stukken tentoon te stellen dan op een manier die aan een museum doet denken en iedereen even doet stilstaan. 



Maak je objecten het middelpunt en zet ze in de spotlight (als er genoeg ruimte is)


Je zult het leuk vinden als...

 

Je een 'meer is meer' soort persoon bent. Als je niet bang bent voor kleur en het type bent dat allerlei dingen verzamelt tijdens een dagje rommelmarkt. En misschien het belangrijkste, als je niet bang bent om de sprong in het diepe te wagen. 


Combineer kleuren zoals koper, gebrand rood, vaalgroen en roségoud voor een opvallend effect


Wat zijn de essentiële stukken die je nodig hebt: sculpturale lampen


Verlichting bepaalt de sfeer van een kamer en lampen zijn een uitstekende manier om een ruimte op te breken, een gelaagde uitstraling te creëren en een vleugje speelsheid toe te voegen wanneer je het het minst verwacht. Sculpturale lampen zijn een essentieel onderdeel van deze stijl. Ze worden gemaakt in allerlei vormen en maten en hebben altijd een opvallende aantrekkingskracht. Deze lampen zijn perfect voor interieurliefhebbers die wat uitbundiger zijn in hun decorkeuzes. 



Spreid de verlichting, met staande lampen en gedimde plafondlampen voor een sfeerverhogend effect in elke ruimte

Kies uit hanglampen, vloerlampen of tafellampen, afhankelijk van hoe je jouw ruimte wilt verlichten. De Flos Arco vloerlamp met zijn lange, slanke en gebogen nek is een geweldig stuk om een kamer wat hoogte en drama te geven. Voor degenen die op zoek zijn naar iets meer pracht en praal, investeer in designklassiekers zoals de PH Artichoke hanglamp van Louis Poulsen of de PH4/3 hanglamp om wat gravitas aan een kamer toe te voegen. Als alternatief kunnen tafellampen met vrolijk gekleurde lampenkappen niet alleen de kleur in de kamer doorbreken, maar ook het licht wat extra warmte geven. 


klassiekers uit de jaren ‘70 en ‘80


Net als Eclectisch Maximalisme waren de meubels in de jaren '70 en '80 niet bang voor een beetje kleur. Beleef die vervlogen tijden opnieuw en kom weer in contact met je maximalistische kant met een aantal klassieke stukken. Lage banken in felle kleuren, zoals gebrand oranje en mosterdgeel, of Deense stoelen met hoge rugleuning en kussens in wervelende patronen uit de jaren 70 zijn een fantastische botsing van kleur en contrast.  




Met een lange consoletafel heb je lekker veel oppervlakte, een pronkstuk voor je woonkamer en zelfs opbergruimte. Kies voor donkere houten frames en bedrukte stoffen (bloemen- of dierenprint als knipoog naar de jaren 80) op meubels om de twee tijdperken te mixen en matchen. En vergeet niet om de kussens op de bank hoog op te stapelen.


Grootschalige kunst/installaties


Een ander belangrijk aspect van Eclectisch Maximalisme is de aanwezigheid van kunst – bij voorkeur veel kunst of grote stukken. Of het nu gaat om een op zichzelf staand kunstwerk of een galerijwand, een mix van grote en kleine lijsten zal helpen om je muren en ramen te accentueren en de grootsheid van Eclectisch Maximalisme vast te leggen. 



Combineer de accentkleuren van een ruimte met een kunstwerk in dezelfde kleuren

Beter nog, hang deze op een gedurfd behang – goud gestencilde geometrische patronen en diepe primaire kleuren – die zullen helpen de kleur van deze kunstwerken naar voren te brengen. En als je de ruimte en het budget hebt, investeer dan in een kroonluchter die de kunstwerken helpt omlijsten en ze een gevoel van grootsheid geeft. 


____________________

Bekijk onze nieuwste interieurveiling voor wat inspiratie, of registreer je als verkoper in deze categorieën bij Catawiki.


Ontdek meer Interieur en decoratie | Interieur

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Zo ziet het huis van een wereldreiziger eruit

Tips om het meeste uit je eerste kunstbeurs te halen

Tips voor een prachtige tuin vol antiek


Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu