Gidsen en advies

Hoe weet je dat een diamant echt is?

Door Beulah | 1 november

Erop ademen, opwarmen, in water gooien, wegen, bestralen met röntgenapparatuur, proberen er een krant doorheen te lezen: de technieken om erachter te komen of een diamant echt is, zijn bijna net zo gevarieerd en fascinerend als de diamanten zelf. Maar wat doe je als je een diamant online koopt, zonder de mogelijkheid de steen fysiek te bekijken? Diamantenexpert Mark van Keuk scant en beoordeelt wekelijks honderden diamanten. Hij vertelt ons hoe hij valse diamanten online herkent.

Hallo Mark, leuk dat je er bent. Allereerst: zijn vervalste diamanten echt een probleem?

Mark: Ja en nee. Er zijn synthetische stenen die speciaal gemaakt worden om op diamanten te lijken, maar die zijn eenvoudig herkenbaar. Je kunt ze niet echt vals noemen. Cubic Zirconia bijvoorbeeld, wordt vaak gebruikt in trendy zilveren sieraden. Het lijkt op diamant, maar is eenvoudig te onderscheiden van echt.

Er zijn ook meer geavanceerde materialen die duidelijk ontwikkeld zijn om de eigenschappen van diamanten zoveel mogelijk te weerspiegelen. Moissanite is daar een voorbeeld van. Je moet een professioneel getraind oog hebben om deze stenen te herkennen zonder apparatuur, maar met een juweliersloep kunnen experts ze van echt onderscheiden. Diamantenlaboratoria en vertrouwde certificaten zijn essentieel om valse stenen van de markt te houden.

Waar moet je vooral op letten, als je wilt weten of een diamant op de veiling echt is?

Mark: Ik moet ze beoordelen op grond van een aantal foto‘s, de beschrijving van de verkoper en het verplichte diamantcertificaat. Vooral de eigenschappen van de steen zoals die vermeld staan op het certificaat, zoals grootte van het tafelfacet en de gordeldikte vergelijk ik met de foto‘s. Zo kun je zien of ze overeenkomen met de beschrijving. Als de diamant verzegeld is in een plastic doosje, is mijn werk iets eenvoudiger. Maar dan wil ik nog steeds foto‘s van alle zijden zien om te controleren of het doosje niet open is geweest.

Een verzegelde diamant in een plastic doosje, gecertificeerd door het International Gemological Institute

Waar moet een koper op letten als hij een diamant online koopt?

Mark: Als je online koopt, is de allerbelangrijkste factor vertrouwen. Koop altijd via een betrouwbaar platform, met een betrouwbaar betalingssysteem. Het is ook een goed idee om alleen diamanten te kopen met certificaat en, ideaal gezien, bij veilingen die zijn samengesteld door experts die de diamant goedgekeurd hebben.

Welke documentatie heb je nodig, als je wilt weten of een diamant echt is?

Mark: Bij alle diamanten die wij in de veiling nemen, is een diamantcertificaat verplicht. Catawiki werkt alleen met vertrouwde laboratoria die een diamant kunnen testen en beoordelen op basis van internationale standaarden. Verificatiecertificaten die ik graag zie zijn bijvoorbeeld die van het Gemological Institute of America (GIA) en het International Gemological Institute (IGI).

Wil je verder nog iets delen met de lezers?

Mark: Alleen dit: diamanten zijn magisch! Veertig jaar geleden werkte ik er voor het eerst mee, maar ze fascineren me nog elke dag.

____________________

Neem een kijkje bij onze laatste diamantenveiling of registreer je als verkoper bij Catawiki.

Ontdek meer diamanten | natuurlijke fancy kleurendiamanten


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Wat bepaalt de waarde van een edelsteen?

Top 10 duurste diamanten ter wereld

Hoe herken je een vervalste Rolex?

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu