Fotografie

Hoe fotografeer je je collectie - een handleiding voor beginners

Door Tom | 29 November 2019


Het nemen van geweldige foto‘s is cruciaal om het meeste uit je kavels te halen op Catawiki. Foto's zijn er om een potentiële koper precies te laten weten wat ze kunnen verwachten wanneer deze het object dat hij heeft gewonnen thuis ontvangt. Je hoeft helemaal geen professional te zijn om goede foto's te maken. Verzamelobjecten zijn enkele van de meest populaire en prominente items op Catawiki, dus vroegen we speelgoed-expert Marijn Zeevalk en camera-expert Edwin Molenaar om ons in een paar eenvoudige stappen te leren hoe je objecten van hun beste kant kan laten zien.


Voor de meeste verkopers lijkt het bijvoegen van foto‘s - en zeker goede foto‘s - een tweede natuur. Maar in de praktijk is het wat ingewikkelder. "Het fotograferen van een item klinkt als een gemakkelijke klus, maar veel mensen onderschatten vaak wat dat inhoudt," zegt Marijn. "Meestal is het niet moeilijk, maar het kan een wat tijd in beslag nemen om het goed onder de knie te krijgen."


Zorg voor een neutrale achtergrond

 


De omstandigheden hangen af van wat je met de afbeelding voor ogen hebt. Hoewel je misschien in de verleiding komt om een achtergrond te gebruiken voor je object, is voor het verkopen van je verzamelobjecten een neutrale setting het beste voor het nemen van foto‘s, legt Marijn uit. "De juiste omgeving zijn is essentieel om een goede foto te maken, denk aan een witte achtergrond en een neutrale ruimte. Soms doen mensen dit niet, maar het gaat toch echt om het object. Houd het simpel."


Waarom neutraal? Er is een goede reden. "Een neutrale achtergrond vestigt de aandacht op het object. Gebruik een witte plank of muur en een witte tafel als oppervlak", legt Marijn uit. "Je kan ook een kleine fotostudio kopen, vooral als je van plan bent om meerdere items te verkopen. Die zijn niet duur en zorgen voor een goede achtergrond. Je zult zien dat de witte achtergrond het licht goed reflecteert, wat het makkelijker maakt om je object te belichten en harde schaduwen te voorkomen."


De eisen voor de achtergrond veranderen echter als je deze foto‘s ook voor andere kanalen wilt gebruiken. Zoals sociale media, waar mensen het object graag in actie en context zien. Dit geeft objecten een meer menselijke uitstraling en helpt de afbeeldingen in een mooi daglicht te zetten voor mensen die anders misschien niet geïnteresseerd zouden zijn in je item - of het nu modeltreinen of ruilkaarten zijn. 


Kies voor een schone, witte achtergrond zonder afleiding.


Zorgen voor juiste verlichting


"Verlichting is een belangrijk aspect van het maken van een goede foto", zegt Marijn. “Zonder goede verlichting krijg je donkere vervagingen en zijn details niet zichtbaar. Daarnaast kan de kleur van het object veranderen, afhankelijk van het licht. Natuurlijk daglicht is het beste voor fotografie, maar houd ook rekening met de tijd van het jaar dat je fotografeert, want in de winter zijn de dagen korter en donkerder, dus fotograferen kan een uitdaging zijn".  


En je kunt niet zomaar elke lamp gebruiken. "Gebruik geen normale lampen, ze bevatten geel licht en dit zal een gele gloed over je foto veroorzaken waardoor de kleur moeilijk te zien is", zegt Marijn. In plaats daarvan, als je in een kleine fotostudio hebt geïnvesteerd, worden deze vaak geleverd met goede lampen die je object goed zullen verlichten. 


Boven: Donker, slechte verlichting. Onder: levendige, heldere verlichting. 


Leg elke hoek vast


In het geval van collecties willen kopers precies weten wat ze krijgen. “Als je je afbeeldingen online uploadt, begin dan met een overzichtsafbeelding met alles erop, want dit is de eerste afbeelding die gebruikers zullen zien'', zegt Marijn. “Maak het grootste deel van je verzameling het meest zichtbaar. Toon ook elke kant van het object, zelfs als je het niet belangrijk vindt. In het geval van modellen en verzamelobjecten, neem ook een foto van de doos.” En zoals Marijn terecht opmerkt, zijn kopers vaak ook gepassioneerde verzamelaars en soms experts op hun gebied, dus ze hebben oog voor detail en letten op zeer specifieke kenmerken. 


Dit is vooral belangrijk wanneer een van je items gemarkeerd of beschadigd is, omdat goede afbeeldingen als vangnet fungeren bij verkoop. “Goede foto's besparen je veel tijd na de transactie. Als het niet goed is gefotografeerd, komen mensen bij je terug", legt Marijn uit. “Schade kan subjectief zijn, maar foto's helpen dit te bestrijden. Soms denken verkopers dat ze 20/30 euro minder krijgen door schade aan te tonen, maar wanneer je kopers achteraf moet terugbetalen, zul je uiteindelijk meer uitgeven als je rekening houdt met commissie- en verzendkosten." 



Boven: Lage resolutie, onvolledig beeld van het product. Onder: Hoge resolutie, verpakking inbegrepen en goed overzicht. 


Investeer in een goede camera


Hoewel je geen professionele fotograaf hoeft te zijn om je verzameling te fotograferen, is het hebben van de juiste hulpmiddelen de eerste stap om goede foto's te maken. En dat betekent een camera waarmee je verschillende opnames kunt maken." Je denkt misschien dat je moet investeren in een heel dure camera, maar dat is helemaal niet nodig", legt Marijn uit. “Er zijn genoeg goede camera's met een prijskaartje van ongeveer € 100 die het werk doen. En je kunt ze zelfs meenemen op je telefoon als je een van de nieuwste smartphones hebt." 


Als je niet zeker bent van het soort camera dat je wilt, ga dan naar een camerawinkel en praat met de mensen daar die je kunnen begeleiden op basis van je behoeften. Volgens onze camera-expert, Edwin Molenaar, kun je beginnen met een DSLR model zoals een Canon 350 of 450d. "Deze camera's hebben een eenvoudige lens en kunnen worden uitgerust met een filter dat uitstekende close-ups maakt", zegt Edwin. “Als je geen grote camera wilt, kun je ook zoeken naar een kleinere optie zoals de Panasonic Lumix. Deze camera's zijn compact en sommige worden zelfs geleverd met Leica-lenzen, die worden beschouwd als een van de beste lenzen die er zijn. "


Marijn wijst er ook op dat deze camera's bepaalde functies hebben die het fotograferen van objecten toch gemakkelijker maken. "De meeste camera's waar je voor zou moeten gaan, zijn camera's met een macro-instelling, vaak weergegeven met een klein tulpenpictogram op de wijzerplaten", zegt Marijn. "Deze instelling helpt bij het verbeteren van close-upfoto's en foto's van kleinere producten, die je nodig hebt bij het fotograferen van een verzameling."


Laat je merk zien


Foto‘s zijn zo cruciaal om je bedrijf op Catawiki te vestigen en er een succes van te maken. En zoals Marijn terecht zegt, zijn je foto's een weerspiegeling van je passie. "Vergeet niet dat je je artikelen met aandacht en zorg hebt gekocht. Het is dus de moeite waard om ze met dezelfde toewijding te verkopen. Goede foto‘s trekken immers goede bieders aan.” 

____________________

Registreer je als verkoper op Catawiki.

Ontdek meer camera's en optisch materiaal | speelgoed en modellen


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:




Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu