Inspiratie

Geef je huis een rustieke industriële uitstraling met deze tips

Door Tom | 4 december 2019 | Bijgewerkt op 12 mei 2023


We zwengelen de industrie aan (zonder de rook) is ons nieuwe interieurartikel, waarin we de meer landelijke stijl bespreken die bekend staat als rustiek industrieel. Ontdek wat deze decoratietrend omvat en hoe je industriële accenten in je huis kunt verwerken. 


Wat is rustiek industrieel?


Rustiek industrieel is voor wie graag dingen hergebruikt. Met deze stijl gaat het erom dat je het oude weer modern maakt – met een subtiel en onorthodox tintje. Die oude vintage koffer op zolder? Maak er een drankenbar van. Een oude werkbank? Die kan dienst doen als eettafel. Combineer ruw hout, ijzer en koper met een zachtere, landelijke stijl – zoals gewassen linnen en rustige kleuren – als je een stijl wilt waar je indruk mee maakt.



Gebruik zolder- en garagevondsten als pronkstukken en combineer zachte texturen met ruwe materialen.


Je houdt ervan als je...


Graag struint op rommelmarkten, in winkels met tweedehandsspullen en zelfs in je eigen huis, om iets echt persoonlijks te vinden. Je bent niet bang om de gebaande paden te verlaten en steekt graag je handen uit de mouwen. En je houdt van ruwe materialen.  



De industriële look kan worden bereikt met kale baksteen, metaal en ruw hout

Wat zijn de essentiële stukken die je in ieder geval moet hebben?


Vintage koffers


Een van de meest aantrekkelijke aspecten van deze stijl is dat je vaak niet ver hoeft te zoeken om iets te vinden dat erbij past. Op zolder is vaak al van alles te vinden, vooral als je in de loop der jaren kisten, koffers of kisten hebt verzameld. In plaats van ze stoffig te laten worden, gebruik je ze in je interieur. Heb je stukken die in de familie zijn gebleven, zoals een 18e-eeuwse reiskist of een vintage koffer, geef ze dan een prominente plek, bijvoorbeeld als salontafel of als opbergkist in de hal. 



Kisten kunnen dienen als bijzettafels, salontafels of gewoon als decoratie op zichzelf


Koffers werden vroeger gemaakt om zeer lang mee te gaan. En hoewel ze wat minder sterk zijn dan kisten, kan je ze ook als bijzettafel gebruiken (zet er bijvoorbeeld een naast je bed voor een retrogevoel). Van vintage koffers kun je ook prima een huisbar maken, als je niet zo veel met trolleys hebt. Zet hem open en zet je favorieten drankjes erin. Maar let wel op dat je hem niet meeneemt het vliegtuig in! 


IJzeren en koperen keukengerei


Metalen keukengerei is weer helemaal in en je kunt het prima gebruiken om je huis een rustiek industriële uitstraling te geven. Gietijzeren voorwerpen kwamen oorspronkelijk uit China. Voor de 18e eeuw werd gietijzer in Europa voornamelijk gebruikt voor artillerie. Maar de vindingrijkheid van de Engelsman Abraham Darby – die het gietproces van ijzeren potten en ketels patenteerde – en de geleidelijke introductie van binnenkoken leidden uiteindelijk tot de opkomst van gietijzeren kookgerei. Als je het koopt, kies dan voor geëmailleerd ijzer; dat gaat niet alleen langer mee, maar ziet er ook mooier uit. Je braadpan en diepe pannen mogen trots tentoongesteld worden als je open planken hebt. 



Koperen keukengerei is duurzaam en ziet er prachtig uit


Koper is ook een optie en ziet er prachtig uit naast een assortiment Franse kookboeken. Koper werd tijdens de 19e eeuw veel in keukens gebruikt en het wordt weer steeds populairder bij koks en liefhebbers van nostalgie. Iedere keuken ziet er mooier uit met deze glimmende pannen, omdat ze visioenen oproepen van rumoerige kasteelkeukens, terwijl hun glanzende kleur een vleugje warmte in elk interieur brengt. Hang ze aan de muur in plaats van ze te verbergen – perfect in combinatie met ijzeren keukengerei.  


Metalen hanglampen en kale peertjes


Meer is meer – tenminste als het gaat om metaal in het geval van de rustiek industriële stijl. En net als bij elke ruimte, helpt verlichting om de sfeer en toon van de kamer te bepalen. Combineer beide elementen met oversized hanglampen, wandlampen en plafondarmaturen gemaakt van ijzer of staal. Kies stukken die een beetje versleten zijn – ze mogen zelfs een beetje roestig zijn – omdat dit ze een warmere uitstraling geeft.



Gebruik kale peertjes voor een meer sfeervolle uitstraling die goed past bij ruwe texturen


Een groot deel van deze verlichtingsstijl is hergebruikt, wat betekent dat de stukken waarschijnlijk werden gebruikt in fabrieken en pakhuizen en dat hun verhoudingen misschien niet ideaal zijn voor in huis. Houd als oplossing rekening met de grootte van je kamer en gebruik slechts één extra grote hanglamp om je eettafel te verlichten. Dit geeft het stuk de nodige ernst zonder de rest van de ruimte te overschaduwen. Als alternatief kun je kiezen voor kale peertjes, die de juiste sfeer creëren zonder te industrieel aan te voelen.


____________________

Check onze laatste interieurveilingen voor inspiratie, of registreer je als verkoper in deze categorieën op Catawiki.

Ontdek meer Interieur en decoratie | Decoratieve objecten 


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Hoe je huis te stijlen in Country Library stijl


Zo ziet het huis van een wereldreiziger eruit


Haal Parijse elegantie in je huis met deze tips


Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu