Gidsen en advies

Alles wat je moet weten over biologische wijn

Door Tom | 13 december 2019


Nu er steeds meer duurzame initiatieven komen, reageren ook wijnmakers (en drinkers) op deze groene verschuiving. Dat is te zien aan de opkomst van biologische wijnen, waarbij de focus ligt op ‘natuurlijke’ processen. Maar biologische wijn is een term die vaak verward wordt met biodynamische en natuurlijke wijn. Onze wijnexpert Patricia Verschelling geeft uitleg over de terminologie en vertelt je alles wat je moet weten over deze wijnen.


Allereerst, wat is biologische wijn?


Patricia: Biologische wijnen zijn gemaakt van druiven uit wijngaarden die niet behandeld zijn met pesticiden, kunstmest of andere chemische substanties. Het proces van wijnmaken verschilt niet veel van dat van niet-biologische wijnen. De wijngaard is daarnaast zo aangeplant dat ziekten zoveel mogelijk tegengegaan worden. Er wordt biologische compost gebruikt en er worden speciale dekgewassen geplant tussen de rijen druiven, om een gezonde bodem met een divers bodemleven te stimuleren. Een wijngaard heeft minstens drie jaar nodig om van de conventionele teelt over te schakelen op biologische wijnbouw. Niet alle biologische wijnen zijn gecertificeerd, dit is een keuze van de producent.


De druiven voor biologische wijnen zijn geteeld zonder pesticiden, kunstmest of chemische substanties


Wat is het verschil tussen biologische en biodynamische wijn?


Patricia: Biodynamische teelt is een extremere vorm van biologische teelt. Het is een van de oudste biologische praktijken, daterend uit 1924. Rudolf Steiner, een Oostenrijkse filosoof, schreef in die tijd zijn landbouwtheorie. Er zijn drie belangrijke verschillen met biologische landbouw. Alle handelingen, zoals planten, ploegen, plukken en bottelen, zijn gekoppeld aan een tijdlijn die rekening houdt met het ritme van het universum (aarde, zon, maan en sterren) en de positieve invloed daarvan op het proces. De wijngaard wordt geregeld behandeld met preparaten op basis van negen kruiden en mineralen, waardoor een duurzaam ecosysteem ontstaat. Alle additieven, hulpmiddelen of klaringsmiddelen de gebruikt worden tijdens het maken van de wijn, moeten van biologische oorsprong zijn.


En hoe zou je natuurlijke wijn definiëren?


Patricia: Natuurlijke wijnen zijn biologische of biodynamische wijnen die zo puur mogelijk gemaakt zijn, dus met zo weinig mogelijk additieven (geen sulfiet) en zo weinig mogelijk interventie. Meestal is de gist voor de fermentatie (het proces waarbij suiker wordt omgezet in alcohol en CO2) afkomstig van de druiven zelf. De wijnen zijn niet gefilterd en daardoor een beetje troebel. Deze wijnen zijn vaak geschikt voor vegetariërs of veganisten.


Kun je van een van deze wijnen zeggen dat hij het meest 'natuurlijk' is?


Patricia: De natuurlijke wijnen zou je het natuurlijkst kunnen noemen, omdat ze gemaakt worden met zo weinig mogelijk interventie. Maar deze manier van wijnmaken kan onvoorspelbare aroma‘s en smaken veroorzaken. Dat kan goed en slecht uitpakken. Het is soms ook moeilijk deze wijnen lang te bewaren. Omdat er geen sulfiet in zit, is de kans groter dat een slechte smaak ontstaat door de werking van bacteriën.



Natuurlijke wijnen worden gemaakt met minimale interventie en door dit gebrek aan controle kan de smaak sterk verschillen


Wat kun je zeggen over de smaakverschillen tussen eco-wijnen?


Patricia: Er zijn geen grote smaakverschillen tussen biologische en biodynamische wijnen. Maar zoals gezegd, natuurlijke wijnen onderscheiden zich qua smaak door een hoge zuurgraad en gistachtige smaken zoals geoxideerde appel..Een ander type natuurlijke wijn is de ‘oranje wijn’. Dat zijn witte wijnen die gemaakt worden zoals rode wijn (waarbij de druivenschillen langer contact met de most hebben), en waardoor een oranje kleur ontstaat.


Waar moet je op letten als je investeert in eco-wijnen?


Patricia: Er zijn veel biologische en biodynamische wijnen van hoge kwaliteit. De beroemdste en duurste producent is Domaine de la Romanée-Conti (biodynamisch). Het maakt niet veel uit of een wijn biologisch, biodynamisch of natuurlijk is, als het gaat om kwaliteit. Alles hangt af van de producent en zijn kennis en vaardigheden om de best mogelijke wijn te maken.



Sommige natuurlijke wijnen, zoals oranje wijn, worden gemaakt op de wijze van rode wijn - waarbij de schillen langer blijven zitten


Verandert de wijnmarkt door de komst van deze wijnen en verwacht je dat ze de klassieke wijnen zullen verdringen op de markt?


Patricia: Het aantal biologische en biodynamische wijngaarden in wijnproducerende landen is bijna verdrievoudigd sinds de jaren 1990. Een andere opkomende beweging is de Lutte Raisonnée (duurzame wijnbouw) die nauw verwant is met biologische landbouw. Het verschil is dat de druiventeler of producent mag ingrijpen als zich een probleem voordoet in de wijngaard. Chemicaliën zijn dan toegestaan om het gewas te redden. Ik verwacht dat door het groeiende bewustzijn bij consumenten over hoe producten gemaakt worden, en wat de milieu- en gezondheidsconsequenties daarvan zijn, de productie van biologische wijnen zal groeien. Door de klimaatverandering zullen regio‘s die ooit voor biologische en biodynamische wijnbouw te koud en nat waren (waardoor sneller ziekten ontstonden), stappen in de richting van biologische landbouw zetten.


____________________

Heb je al dorst? Check dan onze laatste wijnveilingen of registreer je als verkoper op Catawiki.

Ontdek meer wijn | wijn en whisky


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Hoe herken je een vervalste fles wijn?

Alles wat je moet weten over investeren in Dom Pérignon

Wat zijn 100 Parkerpunten wijnen en hoe vind je ze?

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu