Interviews

Zolderverhalen: Kim Meyers levenslange liefde voor radio‘s

Door Tom | 20 december 2019


In de eerste aflevering van onze serie over inspirerende verkopers, gingen we op bezoek bij Kim Meyer van de radiowinkel Meyer Vintage. We ontdekten hoe Catawiki meehielp haar passie voor radio tot een bloeiende business te maken.


“Ik was niet zo‘n typisch meisje.” Kim grinnikt terwijl ze een kop koffie voor haarzelf inschenkt. “Ik kwam vroeger thuis met dakpannen om dingen mee te maken.” En ze maakte het. Kim is de eigenaar van Meyer Vintage, een van de belangrijkste Nederlandse winkels gespecialiseerd in buisradio‘s, hifi-apparatuur zoals oude platenspelers en analoge camera‘s. In haar winkel in Arnhem zijn de wanden bekleed met Harley Davidson automobilia en op de planken zijn alle denkbare radio‘s te vinden. Ze leeft nu van de hobby die net zo uniek en ongewoon is als zijzelf. 



Kims belangrijkste passie is radio. Maar ze verkoopt ook oude platenspelers en zeldzaam vinyl in haar winkel


Ze werd vlakbij Rotterdam geboren en groeide op in Amsterdam en het oosten van Nederland. Ze verhuisde vaak. Maar wat niet veranderde, was haar liefde voor radio. “Ik was altijd al geïnteresseerd in oude dingen en geschiedenis. Dat ben ik, in een paar woorden. Toen ik drie of vier jaar oud was, raakte ik geïnteresseerd in radio. Ik hield er echt van,” zegt ze, met een twinkeling in haar ogen. “In die tijd waren andere mensen bezig met tv en uitzendingen. Ik niet. Ik bouwde zelfs een radiozender door een oude radio te demonteren, hoewel dat officieel niet legaal was,” zegt met een grijns. “De oude techniek en geschiedenis fascineerden me. Radio‘s waren het begin van de oude elektronica. Nu hebben we computers en mobiele telefoons, maar het begon allemaal met iemand die een radio bouwde.”



Deze oude radio kan schakelen tussen een reeks geluiden; van een harder speakergeluid tot een krakerig, zacht geluid afhankelijk van de schakelopties


In deze tijd groeide haar liefde voor en kennis van radio. “Ik wilde alles weten,” zegt ze trots. “En de beste manier om te leren was in die tijd via andere mensen. Als iemand een oude radio repareerde, was ik erbij, keek en stelde vragen over hoe alles werkte. Zo heb ik mezelf alles aangeleerd.” De jaren die ze doorbracht met andere enthousiastelingen waren slechts het begin. Toen ze van school kwam, ging ze werken bij een oud radiostation. “Ik vond het daar geweldig. Het maakte niet uit wat ik deed, of het nu ging om de technische kant van de receivers en zenders, of om interviews of het draaien van muziek. Altijd had ik het naar mijn zin. Het was, en is nog steeds, mijn passie.” 


Tekenen van succes


Hoe word je van een enthousiaste liefhebber een succesvolle ondernemer? Voor Kim ging het niet om het maken van winst of het verkopen. “Ik begon met het verzamelen van radio‘s toen ik ongeveer 18 was. Ik had zo‘n 250 radio‘s. Wat te veel eigenlijk. Dus samen met mijn partner verkocht ik er een paar. En sindsdien kopen en verkopen we nog steeds radio‘s.” 


Dat haar winkel is uitgegroeid tot een online business die honderden bestellingen verstuurt naar landen zoals Oostenrijk en Hongkong, is te danken aan Catawiki, zegt ze. “Het begon met een paar oude gitaren die ik kwijt wilde. Dus meldde ik me aan bij Catawiki, omdat ik gehoord had dat dat een goede plek was voor dit soort dingen.” Toen ze een paar gitaren had verkocht, realiseerde ze zich dat ze dat ook met radio‘s kon doen. “Het hele huis stond er vol mee. Ze kwamen tot aan het plafond!” lacht ze. “Dus waarom er niet een paar verkopen. Dat deden we. En toen nog een, en nog een. Op een bepaald moment waren het er zo‘n 15 tot 20 per maand. Inmiddels zijn het er ongeveer 30 tot 35.”




Het online succes zorgde voor een inkomen dat nodig was om na te kunnen denken over praktische zaken voor de toekomst. Het openen van een winkel behoorde nooit tot de opties. Maar nu de belangrijkste inkomsten via Catawiki binnenkwamen, kwam die droom misschien binnen bereik. “Op Catawiki verkopen we sneller en meer. Dat is onze basis. Maar het openen van de winkel gaf ons de ruimte die we nodig hadden. Er is een reparatieruimte en ruimte om alle onderdelen op te slaan. We hebben veel radio-onderdelen”, lacht Kim, terwijl ze naar haar werkplaats loopt die tot de nok gevuld is met apparaten en gereedschap. Kim vertelt over de apparaten, waaronder een machine die gebruikt wordt om de staat van de buizen van de radio‘s te bepalen. Een precieze en complexe klus zegt ze, maar er zit een systeem in en het is de moeite waard. 



Met behulp van een key of code controleert Kim de staat van de radiobuizen


Samenwerken met Catawiki hielp Kim ook om een gevestigde naam in de radiowereld te worden, en zelfs om nieuwe vrienden te maken. “We hebben veel gemeen met de experts van Catawiki en er is veel contact,” zegt Kim enthousiast. “Soms bellen ze ons, een andere keer wij hen. We praten over alles wat met hifi te maken heeft. Het zijn allemaal leuke mensen om mee te werken. Er is zelfs vriendschap uit ontstaan.” 


Nostalgie laten herleven


Of je nu geïnteresseerd bent in radio‘s of niet, Kims winkel is iets bijzonders; een schaars verlichte ruimte met een lichte houten vloer en eclectische zachte tonen, waar je de onconventionele energie voelt stromen. Het vriendelijk galmende geluid van de radio en de hartelijkheid van Kim en haar partner voelen als een warm bad. “We willen dat mensen zich thuis voelen als ze hier zijn. Ze zeggen ook dat ze het hier gezellig vinden. Soms neemt een klant iets van zolder mee en dan repareer ik dat. Ik wil een klant het allerliefste iets meegeven wat jaren meegaat.” Terwijl ze geanimeerd vertelt, kijken passanten buiten voor de etalage toevallig mee. Het zegt iets over het charisma van Kim en de aantrekkingskracht van de winkel, die tot de verbeelding spreekt.


  

Meyer vintage is gevestigd in Arnhem en het is een plek om even los te komen van de dagelijkse beslommeringen


Op de vraag welke soorten radio‘s de winkel verkoopt, zegt Kim dat er een sound en stijl voor iedereen is. Terwijl ze ons rondleidt, wijst ze op een mintgroene Philips-radio en een kastanjebruine art deco-radio die allebei erg gewild zijn vanwege hun design. “Maar het geluid is minder goed,” lacht ze. Voor audiofielen zijn er de grotere Philips-radio‘s of Saba buizenradio‘s. “Deze buizenradio‘s hebben een eigen geluid. Dat roept iets op bij mensen, denk ik. Het geluid is erg warm en klinkt oud. Dit is een technisch detail, maar de versterker van een buizenradio is uitgebreider dan bij latere radio‘s,” legt Kim uit. “Daarom hou ik van buizenradio‘s. Het geluid is veel beter, je kunt er meer mee. En als een radio perfect gerestaureerd is, kun je er jaren mee vooruit. Als mensen hier komen en muziek horen, vinden ze die prachtig omdat ze echt alles horen. Met moderne versterkers gaat een deel van de muziek verloren.”



Sommige radio‘s spreken design-goeroes meer aan dan audiofielen, zoals de mintgroene Philips-radio op de foto


Radio‘s zijn tegenwoordig weer populair bij de consument die nostalgie in huis wil. Het geluid van een radio heeft direct iets herkenbaars en prettigs, maar op een unieke eigen manier, legt Kim uit. Het is deze sound waar ze zo van houdt en waar het om gaat in haar werk. “Als iemand een radio van mij koopt, delen we altijd die passie voor radio, die liefde. Die wil ik ook graag overbrengen op jongeren - zelfs als ze streamen via Spotify!” zegt ze lachend. 



De radio‘s in de winkel trekken de meeste mensen - ze staan vaak ook aan


Kim maakte een succes van de verkoop van radio‘s op Catawiki; ze vond haar publiek. Maar het is haar passie die de winkel gaande houdt. Alles ademt daar geschiedenis en het heerlijke gevoel van weleer. Kim gebaart dat we moeten komen luisteren naar een van de radio‘s die ze net verkocht heeft. Ze glundert. “Het moment waarop de radio het weer doet, dat is het mooiste moment. Dan voel je je echt tevreden,” zegt ze. “Ik repareer radio‘s omdat het geen dode apparaten zijn - ze leven. Ze zijn leven.”

____________________

Meld je aan bij onze community van creatievelingen en verzamelaars, en word verkoper op Catawiki.


Ontdek meer hifi en radio | lp‘s/vinyl


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:



Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu