Gidsen en advies

Hoe herken je een vervalste Chanel-tas?

Door Rahel | 9 januari 2020


We weten allemaal dat het kopen van een nieuwe tas van Chanel een dure grap is. Maar gelukkig zijn er betaalbaarder manieren om in de voetsporen van Carrie Bradshaw te treden, zonder te bezuinigen op stijl. Overal vind je tweedehands designertassen, vooral online. Maar hoe weet je of de tas echt is, als je hem niet in een officiële winkel koopt? We vroegen het onze mode-expert Stefani Markovic. Zij legt uit waar je op moet letten als je een tweedehands Chanel-tas koopt, en hoe je een vervalsing kunt herkennen.


Zijn er veel vervalste Chanel-tassen op de markt?



Stefani: Chanel is een van de bekendste luxemerken en dus doelwit van vervalsers. Volgens Entrupy - een online authenticatiedienst voor luxegoederen - is Chanel het op twee na meest vervalste merk in termen van volume. 

Sinds een paar jaar zijn ‘super fakes’ in opkomst - nepartikelen van hogere kwaliteit. Het kost soms veel geld om deze ‘supervervalsingen’ te maken en ze zijn meestal moeilijk te herkennen. Ze kunnen een combinatie zijn van authentieke en vervalste onderdelen. Hoewel sommige onderdelen perfect lijken, kun je zo‘n tas met een professionele inspectie ontmaskeren als vals.


Waar let je vooral op, als je een Chanel-tas beoordeelt voor de veiling?


Stefani: Authenticiteit is een erg interessant onderwerp, want elk merk kent zijn eigen specificaties. Alle tassen worden onderworpen aan een rigoureus authenticatieproces dat bestaat uit zeven tot tien punten. Als we een Chanel-tas controleren voor de veiling, letten we nauwkeurig op de criteria voor stiksel, materiaal en logo. 

Ten eerste moet het stiksel precies en gelijkmatig zijn. Chanel gebruikt zeer veel steken per centimeter om de vorm en duurzaamheid van de tas te garanderen. Een authentieke gewatteerde Chanel Timeless-tas telt 11 steken per zijde van een ruitpatroon. Een andere handige tip is om altijd de quiltlijnen op het achtervak te controleren; het ruitpatroon moet ook consistent zijn als de voorklep gesloten is. 

Aan de draad kun je vervalsingen ook herkennen. Veel replica‘s hebben een glimmende draad van lage kwaliteit en het stiksel lijkt op een piercing van het materiaal. We bekijken daarnaast de belijning binnenin de tas. Die moet strak langs de randen zitten, met een gladde afwerking. Als de tas niet goed gestikt is, is hij meestal niet strak van binnen. Wat het materiaal betreft gebruikt Chanel leer van de hoogste kwaliteit - zoals lamsleer, kalfsleer, geitenleer en exotische leersoorten.  



Een tas moet strak en goed gestikt zijn - elke ruit moet 11 steken aan elke zijde tellen


Welke rol speelt het logo bij het herkennen van vervalsingen?

 

Stefani: We bekijken het CC-logo heel nauwkeurig. De rechter C moet bovenaan overlappen en de linker C onderaan. De reliëfletters moeten perfect in het leer aangebracht zijn, met de juiste tussenruimte en gecentreerd op de leren flap. Veel replica‘s hebben een dunner of groter lettertype en besteden weinig tijd aan het logo. Het zit vaak meer bovenop het leer dan erin. 

Belangrijk om te onthouden is dat het "CHANEL" stempel binnenin de tas altijd moet matchen met de kleur van het metaalwerk. De achterkant van de CC-sluiting moet twee schroeven hebben die een metalen plaatje vasthouden. Op dat plaatje moet in reliëfletters links “CHANEL” staan en rechts “PARIS”. En vergeet niet het aantal punten in de schroef te tellen - Chanel gebruikt meestal alleen schroeven in de vorm van een zespuntige ster.


Je had het eerder over een authenticatieproces dat zeven tot tien punten telt. Op welke punten let je nog meer bij het beoordelen van Chanel-tassen?


Stefani: Het is ook belangrijk om op ritsen te letten. We controleren de naam van de fabrikant - namen zoals Lampo, Riri, Opti en Ipi - en verifiëren of het type rits consistent is met het jaar waarin de tas gemaakt is. 

Met betrekking tot de ketting controleren we de kleur en afwerking, evenals de kwaliteit van het leer dat in de ketting verwerkt is. Bij vervalste tassen zie je lijnen op de ketting. Chanel-tassen hebben een echtheidscertificaat dat net zo dik is als een creditcard, met perfect uitgelijnde tekst en gouden randen. Echtheidscertificaten in tassen van na 2005 hebben een grijs cirkelvormig symbool in de rechterbovenhoek. Vervalste echtheidscertificaten geven een regenboogtint af.

Tot slot zijn de serienummers belangrijk als het om echtheidscontrole van een Chanel-tas gaat. Dit onderdeel verschilt echter afhankelijk van het jaar waarin de tas is vervaardigd.


Controle van de ketting en het daarin verwerkte leer is belangrijk om de echtheid van de tas vast te stellen


Kun je ons iets meer vertellen over hoe het werkt met de serienummers?


Stefani: Chanel begon met serienummers in het midden van de jaren 80. Ze zijn gelinkt aan de tijdperiode waarin de tas gemaakt is. Serienummers staan op een sticker in de binnenvoering. Ze moeten overeenkomen met het serienummer op het echtheidscertificaat. We kijken ook naar het cijfertype en hologramontwerp.

Serienummers controleren is een van de sleutelelementen van het authenticatieproces. Je kunt eruit opmaken in welk jaar de tas gemaakt is en bepalen of de stijl consistent is. Datumstickers, het cijfertype, hologramontwerp en het echtheidscertificaat zijn allemaal in de loop van de jaren veranderd. Een sticker met het serienummer kan na verloop van tijd loslaten, wat het lastiger maakt. Echtheidscertificaten kunnen ook kwijtraken. Dus zelfs als een tas ze allebei niet heeft, kan hij toch echt zijn.

 

Waar moeten kopers die online kopen speciaal op letten? Want zij kunnen de Chanel-tas niet persoonlijk bekijken.


Stefani: Let op kwaliteit en precisie in alle opzichten. Goede foto‘s van de tas zijn wat dat betreft belangrijk. Hier is de koper van afhankelijk. Hij of zij moet goed kijken naar de vorm van de tas (die moet strak en duidelijk gestructureerd zijn), de genoemde materialen controleren - of het gaat om de eerder genoemde hoge kwaliteit - en, indien mogelijk, controleren of de tas voldoet aan de echtheidscriteria. Wijkt de tas op één van die punten af, dan weet je zeker dat het om een replica gaat.  

____________________

Check onze laatste tassenveiling of registreer je als verkoper op Catawiki.


Ontdek meer mode | tassen 


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

De groeiende vraag naar vintage kleding zorgt voor een opleving van herenmode

De ongewone fascinatie van high fashion voor alledaagse voorwerpen

De beste tips voor het kopen van een vintage zonnebril

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu