Geschiedenis

De Oscars: een glinsterende geschiedenis van kettingen

Door Tom | 30 januari 2020


De Oscars komen elk jaar met een nieuw gevoel van pracht en bombast. En terwijl het om de films gaat, zijn het de aanwezigen en hun kleding die enthousiaste menigten trekken. Ongekende hoeveelheden ongelooflijk zeldzame edelstenen en juwelen komen uit de koude kluizen van luxemerken voor een paar momenten in de schijnwerpers. Met de hulp van juwelen-expert, Jonathan Cox, hebben we gekeken naar een handvol sieraden die hun eigen Oscar verdienen en hun glinsterende achtergrondverhalen. 


De Titanic-investering van Gloria Stuart


Titanic was niet het enige dat golven maakte bij de 60e Oscarceremonie; actrice Gloria Stuart, genomineerd voor Beste vrouwelijke bijrol voor haar rol in de film, arriveerde met een van de duurste sieraden die ooit de rode loper sierden. De 15-karaats blauwe diamanten ketting, ontworpen door Harry Winston, kost ongeveer 20 miljoen dollar. Zijn allure lag echter in zijn symboliek. Het middelpunt van de ketting was een replica van twee opvallende blauwe diamanten: de fictieve ketting 'Heart of the Ocean' die de heldin Rose uit de film droeg, en de echte, legendarische 'Hope Diamond'. 


Deze staalblauwe diamant, vermoedelijk afkomstig uit India en ooit eigendom van koning Lodewijk XIV uit Frankrijk, zou een vloek koesteren die de drager ongeluk brengt. Gelukkig zijn in Stuarts geval vloeken niet noodzakelijkerwijs van toepassing op replica's en haar ketting heeft alleen haar fortuin gebracht - althans in de ogen van edelstenenliefhebbers. 



Pictured: Gloria Stuart met haar eigen 'Heart of the Ocean'


Elizabeth Taylor’s diamantenvangst


Elizabeth Taylor, gekroond tot juwelenkoningin, stond al lang bekend om haar niet aflatende passie voor edelstenen, en bracht zelfs een boek uit met de titel My Love Affair With Jewelry. Van de diamanten en smaragdgroene peervormige hangeroorbellen tot haar iconische smaragdgroene broche, Taylor's Oscar-accessoires waren eindeloos rijk en consistent indrukwekkend. Misschien was haar meest iconische en persoonlijke object de Taylor-Burton diamant; ontworpen en geschonken aan haar door haar toenmalige partner en voormalige co-ster Richard Burton. Gevraagd naar het filmen van Cleopatra in Rome met Taylor, zou Burton hebben opgemerkt: "De enige Italiaan die Elizabeth kent is Bulgari." 


Vooruitlopend op de Oscars in 1970 nam Burton het op tegen Cartier in een diamantveiling om een 68-karaats steen veilig te stellen. Hij verloor de veiling maar overtuigde Cartier om het aan hem te verkopen voor 1,1 miljoen dollar - 100.000 dollar meer dan Cartier op de veiling betaalde. Bij ontvangst veranderde Taylor de steen in een ketting, naar verluidt omdat de diamant zo groot was en haar litteken op haar borst verborg. Tot op de dag van vandaag is het nog steeds een van de meest duurzame sieraden in de Oscar-geschiedenis. 


Tiffany & Co.’s gele diamant


Tiffany & Co.’s handwerk is alomtegenwoordig bij de Oscars, maar het kroonjuweel is pas onlangs opgedoken om een verschijning te maken. Het stuk? Een gele diamant, gedragen aan een ketting door Lady Gaga tijdens de 91e Oscarceremonie. "Dit was zonder twijfel een van de meest exclusieve en extravagante rode loper-sieraden ooit", zegt Jonathan. "Het is een van de grootste gele diamanten ter wereld en werd aangekocht door Louis Tiffany zelf." En met 128,54 karaat is het een gekoesterd onderdeel van het archief van Tiffany. Meestal bleef het op slot, het werd voor het eerst uit zijn kluis gehaald sinds Audrey Hepburn het droeg in de jaren 60 tijdens het promoten van Breakfast at Tiffany’s. In het geval van Gaga bracht ze hulde aan de tijdloze uitstraling van Hepburn (spiegelbeeld van de zwarte jurk en handschoenen); de steen gezet in een op maat gemaakte witte diamanten ketting, omringd door 62 witte diamanten. 



Gaga was de eerste persoon sinds Audrey Hepburn die de gekoesterde 'Tiffany-diamant' droeg


Hij staat algemeen bekend als de 'Tiffany-diamant' en bestaat al langer dan de filmindustrie zelf, hij werd al in 1877 ontdekt. En hoewel het een fel bewaakt object is, heeft de diamant af en toe toch in het middelpunt gestaan, waaronder op de Wereldtentoonstelling 1939-40 in New York City - en de laatste Oscarceremonie natuurlijk. 


Sieraden bij de Oscars zijn een soort evenement geworden, maar hier zit ook een slimme bedrijfsstrategie achter. "De laatste 2 decennia lag de nadruk meer op het presenteren van zowel klassieke als extravagante sieraden door de meest exclusieve huizen. Harry Winston, Bulgari, Tiffany, Chopard en Cartier zijn meestal altijd aanwezig en bruikleenstukken als promotieartikelen om hun wereldwijde naamsbekendheid ", legt Jonathan uit. "De prijzen liggen ver buiten het bereik van de meesten van ons, maar het helpt het publiek te kijken naar hun meer betaalbare collecties als iets om naar te streven."

____________________

Koop een Oscar-klaar accessoire in onze juwelen sectie of registreer je als verkoper.


Ontdek meer juwelen | diamanten en edelstenen | mode  


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Een geschiedenis van smaragden verteld via drie iconische vrouwen

Hoe weet je dat een diamant echt is?

Een geschiedenis van Tiffany in drie sieraden

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu