Trends

De opkomst van Japanse whisky

Door Tom | 20 februari 2020


Het wordt je vergeven (door sommigen) als je denkt dat scotch en bourbon de pijlers zijn van de whiskywereld waarin Ierland, Schotland en de Verenigde Staten de dienst uitmaken. In de afgelopen decennia was Japan een gamechanger op de whiskymarkt, met zijn frisse kijk op deze geliefde drank. Japanse whisky schaart zich consequent tussen de beste whisky‘s wereldwijd - wat opmerkelijk is voor een relatieve nieuwkomer. Waarom is de whiskywereld hier jaloers op? Onze whisky-expert, Mark Demul, deelt zijn ideeën hierover.


“Japanse whisky verscheen eigenlijk pas op de radar toen die plotseling een prestigieuze, blinde whiskyproeverij won in Schotland”, legt Mark uit. De pers sprong er bovenop, zoals je je kunt voorstellen. Na de aanvankelijke schok, ontstond interesse in Japanse whisky en ontdekten mensen hoe goed die kon zijn”. 

Japanse whisky bestaat al een tijdje, maar werd decennialang niet opgemerkt door de westerse whisky-industrie. In 1923 werd de eerste distilleerderij gebouwd door Shinjiro Torii. Torii - gestimuleerd door zijn werk als verkoper van Portugese wijn - zette het inmiddels gevestigde merk Suntory op met chemicus Masataka Taketsuru. Het was een poging whisky te maken voor de meer complexe en delicate Japanse smaak. Scotch was echter immens populair en vroege varianten van de Japanse whisky werden gezien als imitaties van de Schotse single malts. De gelijkenissen met scotch waren ook niet toevallig. 



De Yamazaki-distilleerderij was de eerste in zijn soort in Japan


“Niet veel mensen weten dat Masataka Taketsuru in 1918 naar Schotland reisde om er te studeren aan de universiteit. Hij werkte er in verschillende distilleerderijen (inclusief Hazelburn) om de finesses van het vak te leren”, zegt Mark. “Toen Taketsuru in 1923 terugging naar Japan, nam hij zijn kennis over de productie van whisky mee. Hij kon aan de slag bij Shinjiro Torii, die hem de opdracht gaf Japans eerste whiskydistilleerderij te bouwen: Yamazaki. Later begon hij zijn eigen distilleerderij in Hokkaido, vanuit het idee dat het noordelijke, meer op het Schotse klimaat lijkende weer zou meehelpen de whisky ‘Schotser’ te maken.”


De smaak ontwikkelen


Een unieke Japanse smaak ontwikkelen was een kwestie van tientallen jaren; het verschil ontstond eenvoudig uit het distilleren, rijpen en bottelen van whisky in Japan. “De meeste Japanse distilleerderijen kopieerden de traditionele productiemethode: ze gebruikten gerst, koperen ketels, gebruikte bourbon- en sherryvaten voor rijping enzovoort. Zo creëerden ze malts die sterk leken op scotch. De turf kwam ook vaak uit Schotland”, zegt Mark. Maar er zijn ook nuances. “Soms wordt Japans eikenhout (mizunara) gebruikt aan het einde van het rijpingsproces (niet zozeer voor de rijping zelf, vanwege het risico op lekkage bij deze houtsoort). Mizunara geeft de whisky een duidelijk karakter. Het klimaatverschil is een andere factor die invloed heeft op de smaak”.


Een ander verschil is de in-house blending bij Japanse distilleerderijen. Schotse distilleerderijen wisselen vaak dranken uit om blended whisky te maken. Om een eigen smaak te vestigen, creëren Japanse distilleerderijen fanatiek verschillende dranken, gisten en soms eigen turf om blends mee te maken. En het culturele ethos en de mentaliteit die in de whisky gelegd wordt, moet ook niet vergeten worden. Blended scotch wordt gezien als het werkpaard van de Schotse whisky. Maar voor de Japanners klinkt blended whisky eerder verfijnd, zoals single malt. “Er ligt een nog niet geëvenaarde nadruk op vakmanschap en afwerking - veel van deze blended whisky‘s zijn bedoeld om andere Japanse drankjes te verbeteren, zoals mixdrankjes”, zegt Mark. 


Groeiende vraag


Suntory doet goede zaken en Japan kreeg zelfs te maken met zijn eigen naoorlogse whiskygekte, waardoor het in Oost-Azië naam maakte als belangrijk whiskyland, volgens Mark. “Suntory (opgericht door Shinjiro Torii) en Nikka (opgericht door Masataka Taketsuru) zijn nog steeds de twee belangrijkste spelers op de markt. Hun whisky is zelfs zo populair, dat beide bedrijven aangekondigd hebben nauwelijks nog Age Statement-whisky te produceren (omdat de voorraden opraken). Daarvoor in de plaatst kom NAS (No Age Statement). In de tussentijd produceren de distilleerderijen zeven dagen per week, de klok rond, om magazijnen te vullen om te kunnen voldoen aan de toekomstige vraag.” 



Suntory was een pionier in Japanse whisky en maakte de weg vrij voor andere Japanse whiskymerken


Een van de minder gelukkige gevolgen van de stijgende vraag is dat handelaren geld willen verdienen aan het Japanse label, in wat - in ieder geval in Japan - een relatief ongereguleerde markt is. “Niet alle Japanse whisky is Japans. Als een Japans bedrijf whisky als bulkgoed importeert en het in Japan in flessen giet, mag er een Japans label op. De fles kan dan verkocht worden als Japanse whisky. Er moet meer transparantie komen, want veel whiskyliefhebbers weten dit niet. En ze geven flinke bedragen uit aan deze whisky, in de veronderstelling dat die gedistilleerd en gerijpt is in Japan.   


Er is een aanhoudende en groeiende vraag, niet in het minst vanwege de prijzen die Japanse whisky heeft gewonnen. Een paar jaar daarna, in 2015, kende een invloedrijke whiskyschrijver zijn ‘Whisky of the Year Award’ toe aan Yamazaki Sherry Cask 2013. De rest is geschiedenis. Een snelle slok van de Japanse whisky Nikka From The Barrel, nodigt je uit in de wereld van mizunara, karamel en kruidig geurend elixer. Een complexe en heerlijke wereld die nog steeds in evolueert. 

____________________


Kampai! Bezoek onze sectie Japanse whisky of registreer je als verkoper op Catawiki.


Ontdek meer Japanse whisky | whisky | port en dessertwijnen


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Whisky is hot, 100 jaar na het alcoholverbod


Wat is de volgende stap voor de whiskymarkt?


De capsules van Glenlivet en de toekomst van whisky



Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu