Trends

Hoe vrouwen de edelstenenbranche veranderen

Door Tom | 28 februari 2020


Het delven en leveren van edelstenen is altijd voornamelijk door mannen gedaan, hoewel vrouwen verreweg de grotere eindconsument vormen. Maar er doen zich gevallen voor waarin vrouwen plaats beginnen te maken voor zichzelf in een branche die hen traditioneel op afstand heeft gehouden. Met de hulp van edelstenen-expert, Naomi Howard, onderzochten we nieuwe doorbraken met betrekking tot gelijkheid op de werkplek in de mijnbouw en edelstenenbranche, en hoe deze een historisch ongelijke markt ten goede beïnvloeden. 


Diep in centraal Colombia, is de Coscuez smaragd mijn een bron van activiteit. Met bijna 20 km ondergrondse tunnels is het een enorm ondergronds initiatief dat verantwoordelijk is voor het produceren van een groot deel van het smaragd van Colombia. Dit is vooral belangrijk als we bedenken dat Colombia de thuisbasis is van meer dan 70% van de smaragden ter wereld. Voorbij deze besloten en luchtloze ruimtes, vormen vrouwen een toenemend percentage van het personeelsbestand, dankzij het initiatief van één bedrijf om de branche aan de huidige tijd te aan te passen.


Vrouwen op de werkplek brengen


In 2018 kocht een in Dubai gevestigd bedrijf, Fura Gems, de mijnrechten op Coscuez en begon met het opzetten van een reeks moderne mijnfaciliteiten, volledig beheerd door vrouwen. Dit is een grote verschuiving voor het gebied en de branche. Sinds een tijdje worden veel van de smaragdrijke gebieden meedogenloos geregeerd door familieclans en maffia die hebben geleid tot een turbulente en vaak gewelddadige omgeving. Dit wordt vooral gevoeld door vrouwen, van wie velen niet gemakkelijk toegang hebben tot banen, en die meer risico lopen op de werkplek en vaak alleen in aanmerking komen voor laaggeschoolde en gevaarlijke banen. Velen worden op jonge leeftijd aangeworven door smaragdbazen en ontslagen wanneer er een andere vrouw komt die aantrekkelijker wordt geacht. 


Fura Gems is op zoek naar verandering daarin. Naar het voorbeeld van de aanpak van diamantbedrijf De Beers, hebben ze organisatie en discipline geïntroduceerd in een onhandelbare branche, terwijl ze ook gebruik maken van een veel onderbenutte bron van werknemers: vrouwen. Vrouwelijke werknemers worden belast met het wassen en schoonmaken van de geplukte smaragden boven de tunnels, in een workflowketen met vrouwelijke supervisors, ingenieurs en bewakers. Aangezien Coscuez als mijn nog steeds grotendeels onaangeroerd is, is er genoeg werk te doen. Voor de lokale vrouwen die uit afgelegen steden komen, is dit een andere kans om de kost te verdienen, dit keer in een veiligere ruimte waar ze vaak buiten zijn gehouden. 



Vrouwelijke mijnwerkers worden aantoonbaar aan meer gevaren blootgesteld dan mannelijke


Gendergelijkheid in mijnbeheer


Ondertussen beginnen vrouwen aan de overkant van de Atlantische Oceaan in Botswana op meerdere fronten de leiding te nemen in de diamantbranche. Twee vrouwelijke Canadese diamantbestuurders, Eira Thomas en Catherine McLeod-Seltzer, hebben Lucara opgericht, die de rechten bezit op een van 's werelds rijkste diamantmijnen - Karowe. Thomas heeft als bijnaam de ‘koningin van de diamanten’, zij heeft de mijn ontdekt, en wordt gezien als iemand die iets doet aan de greep die de De Beers op de markt hebben. 


Het gebruik van een reeks innovatieve technieken van het bedrijf (zoals een zachtere methode om waardevolle stenen te breken in plaats van ze te verpletteren) draagt bij aan hun succesformule. Ze zijn ook een diverse werkgever; Naseem Lahri, die de directeur van Lucrara Botswana is, is de allereerste Botswaanse vrouw die een diamantmijn beheert – des te indrukwekkender voor een moslimonderneemster in een voornamelijk Christelijk land. Ze is ook verantwoordelijk voor de aankoop van de Sewelô diamant, 's werelds op één na grootste diamant in de geschiedenis. 


De bijdrage van vrouwen aan de groei van de branche


Het is een kritieke tijd voor vrouwen om meer betrokken en zichtbaar te zijn terwijl de edelstenenbranche groeit. Momenteel wordt de waarde geschat op ongeveer 20 miljard euro en de industrie verwacht verdere groei. Volgens een rapport van de Britse edelstenenfabrikant Gemfields is de prijs van smaragden sinds 2010 met 500% gestegen. Hoewel diamanten het grootste deel van de edelstenenmarkt uitmaken, dagen gekleurde edelstenen de dominantie van het marktaandeel van de diamant steeds meer uit. En met het geld dat erin gaat, richt de aandacht zich op deze eeuwenoude industrie en benadrukt manieren waarop het nog steeds vastzit in het verleden. 


"Er is een spanning tussen de aanbodzijde en de eindconsument", zegt Naomi. Vrouwen vormen 90% van de downstream retailmarkt, maar zijn bijna volledig onbestaand in de supply chain kant- waaronder snijden, productie, polijsten en mijnbouw - volgens een rapport uit 2018 over de sieraden supply chain in opdracht van non-profit organisatie BSR. De mijnbouw heeft nog meer deprimerende statistieken. Uit een industrie spotlight enquête uitgevoerd door een Australisch mijnbouwbedrijf bleek dat vrouwen slechts 1% van de management posities en slechts 9% van de full-time personeelsbestand vertegenwoordigen.


Waarom is er dan in 2020 zo'n grote onevenwichtigheid? "Als je kijkt naar de edelstenen- en diamantbranche, moet je eerst de verschillen bekijken", zegt Naomi. "De kloof tussen de twee branches is enorm. Ik werkte als diamantmakelaar in Antwerpen, en toen mensen de makelaardij bezochten, dachten ze dat ik de vrouw, dochter of assistent was. Diamanten zijn altijd gecontroleerd en gereguleerd, voornamelijk door rijke familie-bedrijven, zodat de branche wordt geregeerd door traditie. Gekleurde edelstenen, aan de andere kant, vormen een heel andere wereld, omdat het inherent losser is. Iemand kon een edelsteen ontdekken en die zelfs hun eigen naam geven. Dit is gewoon niet het geval met diamanten."



De diamantbranche is gecontroleerder en traditioneler dan die van gekleurde edelstenen, waardoor het moeilijker is voor vrouwen om er doorheen te breken


Innovatie en de toekomst


Gekleurde edelstenen is een verspreide markt, met de meerderheid van de edelstenen en mijnen die gecontroleerd worden door particuliere bedrijven en gezinnen. Dit maakt marktinnovatie aantoonbaar moeilijker. Maar het geval van Fura Gems helpt de huidige veranderingen te laten zien, met vrouwen die voorop gaan. En terwijl Lucara dient als een goed voorbeeld van de potentiële verschuiving in de diamantmarkt, is de status quo van de branche iets waar beide markten mee moeten worstelen. 


"De wereld van de gemmologie is erg klein en bestaat nog steeds voor 90% uit mannen", zegt Naomi. "De meeste kopers van edelstenen zijn mannen. Het is een familie-branche, dus het is traditioneel." De symbolische rol van de familie in de branche, legt Naomi uit, is van fundamenteel belang voor het begrijpen en veranderen van de markt. "Diamanten zijn bijvoorbeeld gebaseerd op vertrouwen en reputatie om te beginnen met handelen. Als vrouw is er een gebrek aan zichtbaarheid en vertrouwdheid in de markt. Als de dingen altijd door mannen zijn geregeerd, is het moeilijk om dat te veranderen."


Bedrijven zoals Fura Gems geven vrouwen de kans om de omgeving vorm te geven en een groter gevoel van toegankelijkheid te bevorderen. Dit is cruciaal omdat het nog nooit zo is geweest. "'Als je kijkt naar veld gemmologen zijn er geen vrouwen in het veld. Vrouwen voelen zich niet veilig als onderdeel van de grondoperaties in sommige landen. Dit is nog interessanter als je kijkt naar afgestudeerden in het veld. De meeste zijn vrouwen, maar waar gaan ze heen? We hebben altijd gewerkt met makelaars aan de servicekant, maar als vrouwen doorbreken, is het bewijs dat dingen veranderen."


Louis Vuitton's gedeeltelijke aankoop van de Sewelô diamant van Lucara is het perfecte voorbeeld van het veranderende landschap en innovatie die vrouwen brengen. Thomas omzeilde de Antwerpse makelaars en het traditionele handelsprotocol, om samen te werken met LV, zodat het merk gepolijste edelstenen uit de steen zou verkopen. De markt wordt op zijn kop gezet – en de verantwoordelijke vrouwen maken zich geen zorgen. 


____________________


Bekijk onze nieuwste edelstenen of registreer je als verkoper, waar je ook bent, op Catawiki.


Ontdek meer edelstenen | diamanten



Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Een geschiedenis van smaragden verteld via drie iconische vrouwen

Hoe weet je dat een diamant echt is?

Wat is de volgende stap voor de mineralenmarkt? 

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu