Fotografie

Zo fotografeer je je kunstwerken - een gids voor beginners

Geschreven door Tom | 13 maart 2020


Wanneer je foto‘s maakt van je kunstwerk of het nu voor Instagram is of om online te verkopen - wil je het in het beste licht presenteren, met elke schaduw, hoek en zwierig gebaar erin. We vroegen een van onze kunstexperts, Ard Doko, om ons door de absolute need-to-knows te lopen bij het fotograferen van kunstwerken. 


Hoewel we gewend zijn om kunst te beoordelen in galerijen en musea, worden online ruimtes steeds gebruikelijker als het gaat om het consumeren en kopen van kunst. De presentatie van kunst in galerijen krijgt veel liefde en zorg en online is het niet anders. “Als je kunst wilt verkopen, wil je dat op zijn best presenteren. Aantrekkelijke foto's maken verhoogt de verkoop ”, legt Ard uit. “Het is als een eerste date, mensen kleden zich mooi en zien er op hun best uit om een gewenste indruk achter te laten. Met kunst is het niet anders". 


Draaien op periode


Kunst omvat tijdperken en verschillende periodes vereisen verschillende benaderingen van fotografie. Wat een goede foto zou kunnen zijn van moderne kunst (zoals streetart) werkt misschien niet voor klassieke kunst. “Details die belangrijk zijn om vast te leggen en te markeren, verschillen per genre ”, zegt Ard. “Klassieke schilderijen hebben bijvoorbeeld evenveel aandacht nodig aan de achterkant van het kunstwerk als aan de voorkant, terwijl je voor streetart kleur en schaal wilt vastleggen.”


Er zijn zaken om op te letten, ongeacht de periode "Je wilt nog steeds de handtekening, datum, textuur, inlijsting (indien van toepassing) en enkele detailfoto's van het onderwerp fotograferen", legt Ard uit. "Deze dragen allemaal bij aan de volledige ervaring als het gaat om het online kopen van kunstwerken". Als je niet zeker weet wat je moet fotograferen, probeer dan alle bovengenoemde aspecten te behandelen. Begin altijd met een duidelijke foto van het kunstwerk en laat vervolgens de voor- en achterkant van het kunstwerk zien als het een klassiek stuk is, of - als het een stuk is waar de lijst intrinsiek is aan de waarde - gevolgd door close-ups van de lijst. 

Links: Een duidelijk shot van de lijst en detail. Rechts: een wazig beeld dat de lijst niet duidelijk overbrengt. 


Ken je publiek


Als kunst subjectief is, dan is het belangrijk om een scala aan foto's te krijgen en duidelijk te zijn over het doel van deze foto's. Waar zijn ze zichtbaar (alleen op je website of op social media) en wat wil je overbrengen (herkomst of kleur)? Een bijzonder veel voorkomende vraag is of je foto‘s moet maken bij een lege achtergrond of in context, en dit hangt ook van je publiek af. 


"Blanco achtergronden zijn naar mijn mening bijna altijd beter dan situationele contexten", zegt Ard. "Veel mensen proberen om beelden te uploaden met zichzelf op de foto erbij, hetgeen eerder de neiging heeft af te leiden van de kunst dan dat het iets toevoegt. Maar situationele contexten werken goed op sociale media, zoals op Instagram, waar er een grotere nadruk is dan normaal op de persoon". Een ding dat altijd belangrijk is voor het publiek is verlichting. "Of het nu studiolampen zijn of natuurlijke verlichting, zorg ervoor dat je een helder beeld vastlegt dat alle genoemde details en alles overbrengt wat als schade kan worden beschouwd, omdat dit helpt bij het managen van verwachtingen".


 Links: dit beeld zou beter werken voor de verkoop. Rechts: dit beeld heeft meer context en is beter voor sociale media. 


Denk aan verhoudingen


Symmetrie is niet alleen belangrijk voor bepaalde kunststijlen - het is ook een cruciaal onderdeel van een goede foto. Het vastleggen van een gecentreerd beeld van je kunstwerk helpt bij het overbrengen van een gevoel van professionaliteit en helderheid. 


"Je hebt tegenwoordig geen professionele camera meer nodig om goede beelden te hebben", verzekert Ard ons. "Gebruik richtlijnen op je telefoon om een kunstwerk te centreren en bij te snijden, zodat afleidende elementen zijn verwijderd. En wanneer je afbeeldingen van je kunst uploadt, moet je ervoor zorgen dat de eerste afbeeldingen die je van je kunstwerk presenteert, afbeeldingen zijn waarin het alleen het kunstwerk zelf is. Binnen veilingen en verkoopdiensten, hebben deze meer kans om in eerste instantie een gebruiker over de streep te trekken, en ze zijn ook beter voor marketing doeleinden als je ervoor kiest om te adverteren".


Links: Een gecentreerd beeld, zonder afleiding. Rechts: Een verduisterd beeld, met obstructieve details aan weerszijden van het kunstwerk. 


____________________

Registreer je als verkoper op Catawiki en zet nu je foto‘s erop.


Ontdek meer
kunst | klassieke kunst | moderne en hedendaagse kunst 


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Vrouwen in de kunst: de bestverkopende vrouwelijke kunstenaars op Catawiki


Het gepolitiseerde escapisme van Jad El Khoury


Hoe fotografeer je je verzameling - een handleiding voor beginners

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu