Gidsen en advies

Vintage voetbalshirts die nu collector‘s items zijn

Door Beulah | 18 maart 2020

Van fervente fans die op zoek zijn naar een beetje voetbalgeschiedenis tot deskundige verzamelaars met een scherp oog voor een koopje, de afgelopen decennia zijn vintage voetbalshirts in waarde gestegen. We vroegen voetbalmemorabilia expert, Gustavo Radesca, om ons te laten zien welke vintage voetbalshirts nu collector‘s items zijn.


Jaren 80 en 90 Adidas

Millennial voetbalfans die de markt betreden zijn een grote reden dat dit het moment is van voetbalshirts. Terwijl het internet fans over de hele wereld verbindt, zijn velen van ons op zoek naar weer verbinding te maken met onze jeugdhelden. Voetbalshirts uit de late jaren tachtig en vroege jaren negentig zijn zeer gewild, met name clubsamenwerkingen met Adidas.

"Adidas heeft het speelveld in 1988 echt veranderd door ontwerpen toe te voegen aan de gewone shirts die in de jaren 80 gebruikelijk waren", legt Gustavo uit. "Het Duitse shirt van 88-91, ontworpen door Ina Franzmann is een klassieker en het Duitse shirt van 2018 is een eerbetoon aan dit model." Deze kleurrijke, geometrische ontwerpen sluiten ook aan bij een van de meest duurzame modetrends van de 21e eeuw voor mannen: vintage athleisure. Populaire shirts zijn het Holland Euro-shirt uit 1988, het Italiaanse Italia-shirt uit 1990 en het PSV-thuisshirt 1990-1992.


Gesigneerde shirts

Het feit dat gesigneerde voetbalshirts vaak meer opbrengen bij een veiling dan ongesigneerde shirts lijkt misschien gezond verstand. Gesigneerde voetbalshirts die op Catawiki voor een hoog bedrag zijn verkocht, zijn onder meer een authentiek Lionel Messi FC Barcelona-shirt (dat voor € 1.500 werd verkocht), een door Ronaldo gesigneerd Juventus-shirt uit 2019 (voor € 1.825), een Diego Maradona-replicashirt dat werd gesigneerd rond de WK-finale in Mexico in 1986 (€ 1.630) en een Cristiano Ronaldo Real Madrid-shirt uit het seizoen 2011-12 (toen Ronaldo een persoonlijk record scoorde van 46 doelpunten) dat voor € 1.660 werd verkocht. En toch is, ondanks deze hoge bedragen, de waardering van gesigneerde shirts eigenlijk een stuk ingewikkelder.


Gesigneerde West Ham United FA Cup finale shirts uit 1975 en 1980

Sportmemorabilia-expert Marc Jans heeft ons geholpen een gids te maken voor het taxeren van gesigneerde shirts, met aandacht voor een aantal zaken om te overwegen, waaronder: de bekendheid van de speler, hoe zeldzaam zijn handtekening is, wanneer het shirt is gesigneerd, de staat van het shirt en of er authenticatiepapieren beschikbaar zijn. Een laatste ding om in gedachten te houden is het aantal handtekeningen op een shirt. Marc legt uit: "Als je een door Rio Ferdinand of Cristiano Ronaldo gesigneerd shirt hebt dat ook handtekeningen bevat van spelers die nooit verder zijn gekomen dan de derde divisie, kunnen deze het shirt mogelijk devalueren." 


Manchester United

Het beroemde seizoen 1998-1999 was het meest succesvolle in de geschiedenis van Manchester United, omdat ze het enige Engelse team waren dat ooit een treble pakte. Het domino-effect is dat zelfs ongesigneerde thuisshirts zeer gewild zijn en Beckham's beroemde nummer 7 thuisshirt wordt regelmatig voor meer dan € 400 verkocht. Over het algemeen garandeert de naam “Beckham” dat het wordt verkocht - van videogames tot modellijnen - en hetzelfde geldt duidelijk voor shirts. Maar eigenaren van recent gesigneerde shirts hoeven niet te wanhopen. Zo werd in 2019 een Zlatan Ibrahimovic Manchester United thuisshirt uit het seizoen 2016 / -7 voor meer dan € 1200 verkocht.


____________________

Vergeet niet een kijkje te nemen in onze nieuwste voetbalmemorabilia-veilingen. Of registreer je als verkoper op Catawiki.

Ontdek meer voetbalmemorabilia | voetbalshirts


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Seksisme maakt Panini-stickers voor vrouwen tot een verrassend goede investering

- De duurste FIFA-Worldcup items ooit verkocht

Hoe bepaal je de waarde van je gesigneerde voetbalshirt?

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!