Fotografie

Hoe maak je de beste foto‘s van je gitaar?

Door Simone | 27 maart 2020

Hoewel geluid waarschijnlijk het allerbelangrijkste is voor de meeste gitaristen, zijn goede foto‘s van je gitaar essentieel voor de verkoop. Samen met gitaarexpert Alexander Becker hebben we een gids samengesteld met eenvoudige fotografietips voor succesvolle online verkoop.

Voor muziekliefhebbers zijn gitaren meer dan instrumenten om te bespelen - het zijn objecten waar ze trots op zijn en die prominent aanwezig zijn in hun interieur. “Goede foto‘s zijn heel belangrijk”, zegt Alexander. “Vooral bij online veilingen, omdat je de gitaar dan niet persoonlijk kunt bekijken voordat je hem koopt”.

Voorkom spiegelingen

Een glossy afwerking en onderdelen van chroom zien er aantrekkelijk uit, maar ze maken je gitaar moeilijker te fotograferen. Je kunt zowel natuurlijk licht als kunstlicht gebruiken om de gitaar zo te positioneren dat er geen storende reflectie van licht zichtbaar is. 

Natuurlijk licht werkt het beste - zorg ervoor dat het niet te zonnig en helder is. De flitsoptie van de camera lijkt misschien een eenvoudige manier om extra licht te creëren, maar gebruik die nooit. Het kan tot gevolg hebben dat je zelf op de foto komt te staan. 

Links: bij deze foto is een flitser gebruikt en bepaalde elementen zijn moeilijker te zien. Rechts: twee foto‘s die de voor- en achterkant van de gitaar duidelijk laten zien, zonder weerspiegeling.

Setting en krassen

Verplaats jezelf altijd in de koper als je je gitaar fotografeert, en bedenk wat je zelf zou willen zien. Waarschijnlijk wil je een scherpe foto van de gitaar met een overzichtelijke achtergrond. Alexander adviseert dit ook: “Je kunt de gitaar het beste op een neutrale manier fotograferen, zodat de achtergrond niet afleidt van de gitaar, en kenmerken en beschadigingen goed te zien zijn. Het is belangrijk dat de koper weet wat hij kan verwachten.” 

Om een storende setting te voorkomen, kun je gebruik maken van wat je al hebt - een houten vloer en witte wand zijn vaak al genoeg. Met lakens of kleding krijg je vaak niet het beste resultaat, omdat er vaak vouwen of schaduwen te zien zijn. Wil je echt professioneel aan de slag en er wat geld in investeren, dan kun je speciaal achtergrondpapier aanschaffen. Een goede en relatief goedkope optie. 

Links: belangrijke details vallen minder op omdat iemand de gitaar vasthoudt. Rechts: twee foto‘s waarop de details duidelijk te zien zijn, zonder afleiding op de achtergrond.

Volgorde

Tot slot kan de volgorde waarin je de foto‘s online zet, invloed hebben op de verkoop. Volgens Alexander zou deze volgorde verplicht moeten zijn: “Begin met een volledige opname van de voorkant, een volledige opname van de achterkant, dan voorkant klankkast, achterkant klankkast, voorkant hals, achterkant hals, voorkant kop en achterkant kop met serienummer. Daarna kun je close-ups laten zien van speciale kenmerken, zoals pickups, stemmechanieken en knoppen, en ook van beschadigingen”. Kies een coverfoto waarop je de voorkant van de gitaar helemaal ziet. 

Je zet niet snel teveel foto‘s online, zegt Alexander. “Maak zo veel mogelijk foto‘s. Begin met foto‘s waarop de hele gitaar te zien is en werk dan toe naar de detailfoto‘s waarop de specifieke kenmerken te zien zijn”. Op de vraag welke details extra belangrijk zijn, zegt Alexander: “Allemaal. Hals, tuners, pickups, brug, klankgat met label (voor akoestische gitaren), serienummers - noem maar op”.

____________________

Registreer je als verkoper op Catawiki en test meteen je nieuwe skills.

Ontdek meer gitaren | muziekinstrumenten | muziek

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!