Fotografie

Hoe maak je de beste foto‘s van je designobjecten

Geschreven door Simone | 3 april 2020

Designliefhebbers kiezen vaak hun objecten met grote zorg, en je moet dan ook net zo veel aandacht besteden aan het fotograferen van deze items. Met de hulp van onze designexpert, Christian Plat, hebben we een eenvoudige handleiding samengesteld om betere foto's te maken.

Design is inherent esthetisch, dus goede foto's kunnen het verschil maken. "De koper moet worden aangetrokken tot het object en worden verleid om het te kopen. Daarvoor moet je aantrekkelijke en duidelijke foto's maken", vertelt Christian. "Ik ben ervan overtuigd dat met goede foto's, je inkomsten veel hoger zullen zijn". 

Volledig weergeven 

Bij het maken van designmeubels komt veel vakmanschap kijken. Bij het maken van foto's gaat het erom de elementen op te nemen die dat vakmanschap overbrengen. Begin met totaalopnamen die het object volledig weergeven. “Zorg ervoor dat het object in zijn geheel in het midden van de foto wordt getoond: met foto's van de voorkant, de achterkant, de zijkanten en de onderkant. Als je een set items verkoopt, bijvoorbeeld een eettafel met bijpassende stoelen, voeg dan foto's van de set bij elkaar en foto's van elk item afzonderlijk. De meeste items zien er beter uit als ze een beetje van onderaf worden gefotografeerd, dus probeer deze vanuit een zittende positie vast te leggen”. 

Links:donkere foto vanwege kunstlicht en een deel van de armleuning afgesneden, genomen vanaf de bovenkant waardoor de vorm onduidelijk is. Rechts: Item in het midden van de foto zonder dat delen zijn afgesneden. Goede lichte, neutrale achtergrond.

Focus vervolgens op de details. "Zorg ervoor dat je de details van de fabrikant, eventuele schroeven, bouten en de bekleding vastlegt. Zorg er bij lampen voor dat je close-ups van de fitting, de draad, de stekker en de schakelaar toevoegt. En ook foto's van de onderkant van de basis of de muurbevestiging". Voeg, hoewel je instinct je kan vertellen om alleen de beste onderdelen te laten zien, ook foto's van eventuele schade of plekjes: "Dit beïnvloedt de waarde van het object en als je het niet laat zien, kan het voor de koper een reden zijn om de verkoop te annuleren of een negatieve beoordeling achter te laten". 


Links: niet alle stoelen zijn zichtbaar, het tapijt en de achtergrond leiden af. Rechts: ondanks de setting in huis zijn de stoelen duidelijk afgebeeld en zijn er geen afleidende elementen.

Stijl

Voor meubels lijkt het misschien verleidelijk om een beetje creatief te worden en het object te stylen met extra items, maar Christian raadt dit af: “Vermijd items zoals kussens op een bank, papieren op een bureau of stoelen op de foto als alleen de tafel te koop is. Het leidt af en kan de koper in verwarring brengen over wat er eigenlijk te koop is". 

Wanneer je een lamp verkoopt, moet je ten minste drie afbeeldingen opnemen waarop de lamp is uitgeschakeld. "Foto's met werkende lampen zijn vaak vrij donker. Het aan zetten zal de kleuren vervormen en alle interessante details zullen wegvallen". 

Links: met het licht aan is de vorm moeilijk te zien en het beeld is donker. Rechts: de vorm en kleuren van de lamp zijn duidelijk zichtbaar.

Verlicht het

Kies je opstelling zorgvuldig. “We geven de voorkeur aan een neutrale en gelijkmatig verlichte achtergrond. En alsjeblieft, alsjeblieft: neem geen foto's in het gras of de tuin”, dringt Christian aan. Zonder de juiste belichting is natuurlijk geen enkel beeld van hoge kwaliteit. “Zorg voor meer dan voldoende daglicht. Vooral als je je telefoon gebruikt om de foto's te maken, heb je veel licht nodig om scherpe en aantrekkelijke foto's te maken".

Links: een duidelijke, neutrale achtergrond, zichtbare details, geen afleiding. Rechts: de setting in de tuin ziet er erg slordig uit en het is onduidelijk welk item te koop is. 

In dat opzicht vertelt Christian ons dat het loont om te investeren in een goede uitrusting. “Investeren in een goede, witte achtergrond en een paar studiolampen is binnen een paar pogingen terugverdiend door de hogere inkomsten. We zullen altijd de beste foto's bovenaan de veilinglijst plaatsen en ze ook in nieuwsbrieven en andere promoties plaatsen, wat je kan helpen bij de verkoopresultaten”. 

____________________

Registreer je als verkoper op Catawiki en begin meteen met het testen van je nieuwe vaardigheden. 

Ontdek meer design en vintage | interieurs en decoraties

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!