Verkooptips

Verkopen vanuit huis: Hoe doe je dat op een duurzame manier?

Door Beulah | 7 april 2020

We werken steeds vaker vanuit huis. Het team van Catawiki heeft daarom een aantal tips & tricks voor je om je verkoop te optimaliseren. Groener en duurzamer is momenteel de trend, en bij Catawiki is dat niet anders. Als start van deze nieuw serie, beginnen we met een snelle en eenvoudige gids om verkopen vanuit huis duurzamer te maken.


Digitaal archiveren

Als je digitaal archiveert, zal de hoeveelheid papier die je gebruikt flink dalen. In eerste instantie lijkt het misschien omslachtig, maar het is zeker de moeite waard om te doen. Begin met het kiezen van een clouddienst (liefst met goede beveiliging, zodat je weet dat je data beschermd is) en fotografeer of scan je oudste documenten het eerst.

Als je oude documenten het eerst digitaliseert, neem je tegelijk strategische besluiten over het type documenten dat je wilt bewaren op papier, en wat weg kan. Stuur ook digitale facturen en je zult snel merken dat je papierberg aanzienlijk daalt. Welke benadering je ook kiest, zorg altijd voor goede virussoftware (dus geen gratis software). Documenten in de cloud bewaren betekent niet dat ze immuun zijn voor hackers. En als je een back-up wilt maken op je eigen harddrive, dan geeft een goede beveiliging je rust. 


Milieuvriendelijke verpakking

Als je iets kostbaars (en misschien kwetsbaars) verstuurt over een flinke afstand, kan de verleiding groot zijn veel verpakkingsmateriaal te gebruiken. Noppenfolie, plastic hoesjes, tape en cellofaan. Dat alles geeft je rust; je weet dat de kans op beschadiging dan kleiner is. Maar het leuke is dat het allebei kan: veilig en milieuvriendelijk. Daarvoor hoef je alleen maar goed na te denken over het verpakkingsmateriaal dat je gebruikt.


Zo mooi als dit zal het misschien niet worden, maar milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal is net zo veilig voor je items als traditioneel plastic.

Het beste wat je kunt doen, is het vermijden van materialen met piepschuim, polystyreen en plastic gemaakt uit polyethyleen. Kies in plaats daarvan voor recyclebare alternatieven zoals bio-afbreekbare en plantaardige plastics, en traditionele verpakkingsmaterialen van gerecycled plastic. Milieuvriendelijke bezorging (meer daarover hieronder) helpt eraan mee dat je pakket met respect behandeld wordt. Daarmee voorkom je ook dat je veel dure, niet-recyclebare opvulmaterialen nodig hebt.


Elektrische bezorging

Als je vaak gebruik maakt van bezorgdiensten, kan je CO2-voetafdruk snel groter worden. Kiezen voor koeriersbedrijven die elektrische auto‘s gebruiken, is relatief eenvoudig. Veel koeriersdiensten hebben al beschikking over elektrische voertuigen. Maak je daar al gebruik van en wil je nog een stap verder gaan, dan kun je voor korte afstanden misschien gebruik maken van fietskoeriers. Ook lokaal inkopen helpt mee.

Elektrische voertuigen gebruiken voor de bezorging van pakketten is een snelle en eenvoudige manier om je CO2-voetafdruk te verkleinen.

Bulkverzending

Een van de vragen die onze klantenservice geregeld krijgt, komt van kopers die willen weten of een verkoper verschillende kavels in één keer kan opsturen. Deze vraag krijgen we zelfs zo vaak, dat het een van de redenen is waarom we de chatfunctie voor kopers en verkopers hebben geïntroduceerd. Waarom willen kopers bulkverzending? De prijs speelt daarbij mee, en dat er maar één pakket afgehaald hoeft te worden. Ook het milieuaspect speelt een rol. Kopers willen hun CO2 voetafdruk zo klein mogelijk houden en voor bulkverzending worden minder kilometers afgelegd per item. Deze optie kun je toevoegen aan je profiel als je milieuvriendelijker wilt werken. 


____________________

Een van de eenvoudigste, duurzame beslissingen die je kunt nemen als verkoper, is massaproductie mijden en gebruikte items verkopen. Komt het even goed dat je al op Catawiki zit! Je kunt hier direct beginnen met het uploaden van kavels!


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

De psychologie achter verkopen zonder minimumprijs

Tips voor straatkunstenaars om kunst online te verkopen

Tips om betere verkoopresultaten te halen op Catawiki

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu