Verkooptips

Verkopen vanuit huis: Hoe pak je een item op een creatieve manier in?

Door Tom | 14 april 2020


We schreven eerder al hoe belangrijk goede foto‘s zijn als je objecten online verkoopt. Maar ook als het pakketje arriveert met de post, kun je een goede indruk maken. Een mooi ingepakt product kan de positieve verwachtingen van de koper versterken. En een slecht ingepakt product kan het tegenovergestelde effect hebben. Als je je merk wilt versterken en de online mogelijkheden zo goed mogelijk wilt benutten, dan hebben we een paar goede inpaktips voor je.


Personaliseren


Je pakketje persoonlijker maken is een mooie manier om je merk te versterken en klanten aan te moedigen opnieuw bij je te kopen. Op Catawiki worden heel veel objecten verkocht, maar dat wil niet zeggen dat kopers altijd alleen maar bezig zijn met het type object dat ze zoeken en niet met het type verkoper. Door iets persoonlijks toe te voegen, zoals een handgeschreven bedankje, een kaartje of opvallend etiket, maak je het voor kopers eenvoudiger om later opnieuw bij je aan te kloppen. Je kunt ook een korte ‘Over Jou’ of details over het productieproces bijsluiten. Als je bijvoorbeeld extra aandacht besteedt aan duurzaamheid, kun je dat benadrukken. Vergeet niet een link naar je verkoperspagina toe te voegen, zodat mensen je kunnen vinden.


Door een personal touch te geven aan een pakketje, zoals een handgeschreven kaartje meesturen en mooi inpakken (lintjes, bloemen), vergeten mensen je minder snel.


Wees niet te bang dat het er niet helemaal professioneel uitziet - het mooie van Catawiki is dat het een community van enthousiastelingen is die het leuk vinden met gelijkgestemden in contact te komen. Je kunt een briefje toevoegen met een tip over een aankomend evenement dat te maken heeft met het object (bijvoorbeeld een kunstbeurs) of iemand wijzen op een interessant boek. Geef ook aan dat je het leuk vindt om via een online review feedback te krijgen.


Denk na over het ontwerp


Wat je ook bestelt, het is belangrijk dat een postpakketje er goed uitziet. Een goed ontworpen verpakking helpt absoluut mee als je het karakter van je object wilt benadrukken. Als je maritieme items verkoopt, kun je bijvoorbeeld wat imitatieschelpen in de verpakking doen. Als je een kleurrijke poster verstuurt, kan de koper er voor het openmaken al een glimp van opvangen als je een koker met venster gebruikt. Probeer iets te doen wat esthetisch onderscheidend is, en wat past bij jou en het object. 


Ga bewust en consistent om met je design en laat het terugkomen in je verpakkingen; van het kleurenpalet tot de materialen die je gebruikt, het moet passen bij jouw merk


Design heeft zich al bewezen als het gaat om het creëren van een professionele uitstraling. Als je al een huisstijl hebt, weet je dat je die in alles moet laten terugkomen voor een optimale ervaring. Voor nieuwe verkopers die beginnen op Catawiki, is de verpakking een goed startpunt voor het opbouwen van een merk. Maak een logo, denk na over de kleuren, lettertypen, verzegeling en het ontwerp van kaartjes of briefjes die je meestuurt. Zorg ervoor dat de stijl consistent is. 


Milieuvriendelijke verpakkingen


We gaven eerder al tips over duurzaam verkopen, maar je kunt meer doen dan alleen nadenken over de materialen die je gebruikt. Probeer om te beginnen geen verpakkingen te gebruiken met veel plastic, tape en piepschuim. Ga, als het kan, voor gerecyclede materialen en gerecycled papier. Een klein pakje kun je met lint of touw structuur of stijl geven. Bij winkels met kinderspullen of kantoorboekhandels vind je allerlei materialen, en vaak worden materialen weggegooid die je nog kunt gebruiken.


Duurzaam hoeft niet minder mooi te zijn - dit pakketje in lichtblauwe papier met touw ziet er prachtig uit en is tegelijkertijd milieuvriendelijk


Als je duurzaamheid echt belangrijk vindt, kun je een stap verder gaan misschien zelfs de verpakkingen opnieuw gebruiken. Je zet er dan een retouradres op en moedigt de klant aan de verpakking terug te sturen, portvrij of met de belofte dat bij de volgende bestelling geen verzendkosten in rekening worden gebracht. Dat is duurzaam en het moedigt klanten aan opnieuw bij je te kopen. Of dit mogelijk is, hangt natuurlijk ook af van de grootte van de objecten die je verkoopt. Maar klanten die duurzaamheid belangrijk vinden, zullen het zeker waarderen als je hier bewust mee omgaat. 


Hou het praktisch


Al het bovenstaande kun je doen terwijl je tegelijkertijd ook praktisch blijft. De meeste verkopers versturen vintage items, wat betekent dat de kans op schade of breken vaak groot is. Zorg er eerst voor dat je item veilig ingepakt is. Wikkel het zorgvuldig in bio-afbreekbare materialen en doe een schudtest - schud even licht om te zien of er niets meer verschuift. Wikkel objecten niet zomaar ergens in, zoals een oude deken of vuilniszak. Dat kan een slechte indruk achterlaten bij kopers. 


Het is eenvoudig om te denken dat meer beter is, en dat een creatieve verpakking betekent dat je van alles moet doen om op te vallen. Dat is echt niet nodig. Denk aan veiligheid, duurzaamheid, een ontwerp dat bij je past en één of twee persoonlijke noten. Als je dat kunt afvinken, heb je de belangrijkste dingen gedaan. 

____________________

Laat jouw tweedehands items het best tot hun recht komen met een mooie verpakking en goede foto‘s. Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is je kavels uploaden!


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Verkopen vanuit huis: Hoe doe je dat op een duurzame manier?


De psychologie achter verkopen zonder minimumprijs


Tips om betere verkoopresultaten te halen op Catawiki


Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu