Fotografie

Beginnersgids voor het fotograferen van je boeken

Door Simone | 24 april 2020

We zeggen graag dat we een boek niet beoordelen op zijn omslag, maar we beoordelen een boek dat online te koop is zeker op zijn foto's. Boekenexpert Kurt Salchli is hier om ons te begeleiden bij het vastleggen van boeken op camera.

Hoewel voorspeld wordt dat ze op verschillende momenten in de geschiedenis zullen verdwijnen - meest recentelijk met de golf van e-readers en iPads - hebben boeken de tand des tijds doorstaan. Veel lezers zijn trouw gebleven aan het eeuwenoude formaat. Voor hen zijn boeken meer dan alleen leesmateriaal: iets persoonlijks, een verzamelobject of zelfs een stukje geschiedenis. Om deze lezers aan te spreken bij de verkoop, vertelt Kurt ons: "Het is belangrijk om de unieke eigenschappen van een boek tot in de details vast te leggen, zodat de potentiële koper weet wat hij kan verwachten zodra het pakket voor de deur staat."

Veel licht

“Zorg ervoor dat het boek goed verlicht en duidelijk zichtbaar is. We raden je aan het op een effen achtergrond te tonen en geen gebruik te maken van flits of filters, zodat de kleuren en de kwaliteit van de kaft duidelijk zichtbaar zijn en overeenkomen met de werkelijkheid." Met een tripod en een DSLR-camera op een lage sluitertijd voeg je meer licht toe aan de foto wanneer er onvoldoende natuurlijk licht is.

Kurt raadt aan om een kleine investering te doen voor een professioneel resultaat: “Het gebruik van een opnamebox [een kleine, draagbare studio voor productfotografie] kan je leven een stuk eenvoudiger maken. Op deze manier hoef je je geen zorgen te maken over het vinden van de juiste achtergrond en is verlichting veel gemakkelijker. Je kunt je investering in een mum van tijd terugverdienen, aangezien ik er zeker van ben dat goed gepresenteerde kavels zullen resulteren in hogere inkomsten".

Links: afleidende achtergrond, boeken zijn niet helemaal zichtbaar. Rechts: het boek is volledig zichtbaar, geen afleidende elementen.

Toon details

Als je een boek fotografeert, raadt Kurt je aan "te beginnen met algemene foto's van de buitenkant van het boek: vooromslag, achteromslag en de rug. Als het boek een stofomslag heeft, zorg er dan voor dat je de omslag aan alle kanten fotografeert, zowel met als zonder deze stofomslag. Fotografeer ook de titelpagina en de achterkant”.

Je bent misschien geneigd om schade of plooien te vermijden bij het fotograferen, maar Kurt verzekert ons dat deze moeten worden vastgelegd om vertrouwen op te bouwen. "Foto's van kleine beschadigingen en markeringen moeten worden bijgevoegd, omdat deze de waarde van de boeken kunnen beïnvloeden. Als deze niet worden weergegeven, kan dit leiden tot een ontevreden klant”.

Links: slechts een deel van de pagina is zichtbaar. Rechts: de hele verspreiding is zichtbaar. 

Er zijn ook bepaalde elementen die de waarde van het boek op een positieve manier kunnen beïnvloeden. "Boeken van alle leeftijden met aantrekkelijke illustraties of gravures worden als zeer wenselijk beschouwd, vooral wanneer ze in beperkte oplagen worden gepubliceerd, dus het is belangrijk om deze ook vast te leggen. Dit geldt ook voor andere belangrijke details, zoals handtekeningen. Het is belangrijk dat bieders een duidelijk overzicht hebben van de inhoud van het boek (of boeken als het er meerdere zijn) om met zekerheid te kunnen bieden”.

Links: de foto is een beetje wazig en de achtergrond neemt wat aandacht van de boeken weg. Rechts: scherp beeld zonder storende elementen. 

Minder is meer

Met een boek pronken op Instagram vereist een heel andere benadering van fotograferen dan boeken die te koop zijn. Terwijl je voor sociale media misschien je boek wilt stylen met wat rekwisieten, zoals pennen of andere boeken, geldt bij online verkopen dat minder meer is. "De meest voorkomende fout die ik zie, is dat er andere objecten op de foto staan", vertelt Kurt. "Mensen zijn op zoek naar een boek, dus als er andere items op de foto staan, kan dit erg afleidend en verwarrend zijn". 

Zijn er nog andere veelvoorkomende fouten om te vermijden? 'Zorg ervoor dat de foto's scherp zijn! Het klinkt zo eenvoudig, maar je zou niet geloven hoe vaak verkopers wazige foto's uploaden. Fotografeer ook pagina's in hun geheel, niet slechts delen ervan ”.

Links: omdat de afbeelding onscherp is, zijn de letters niet zichtbaar. Rechts: scherpe foto van de wervelkolom van een boek.

____________________

Registreer je als verkoper op Catawiki en begin direct met het verkopen van boeken.

Ontdek meer boeken

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!