Geschiedenis

Superfans: Hoe Polaroid weer opstond uit de dood

Door Beulah | 29 april 2020

De vroege jaren 2000 waren niet eenvoudig voor de liefhebbers van klassieke camera’s. De opkomst van digitale toestellen maakte fotografie toegankelijk voor talloze nieuwe enthousiastelingen en even leek het erop dat de analoge camera dat niet zou overleven. Polaroid was, ondanks zijn culturele status, een van de eerste slachtoffers. Gelukkig trokken de fans zich niets aan van dalende winstmarges; zij bliezen eigenhandig hun favoriete merk nieuw leven in.


De geboorte van Polaroid

De Polaroid Corporation werd in 1937 opgericht door Edwin H. Land. De wetenschapper en uitvinder Land ontwikkelde de Polaroid polarizer - een plastic vel doordrenkt met de chemicaliën die nodig waren om een foto af te drukken. Met één druk op de knop, kon de fotograaf het langdurige ontwikkelingsproces van een foto overslaan. In plaats daarvan stond er bijna direct beeld op de foto.

Het leven van Polaroid

Land zwaaide langer dan 40 jaar de scepter bij Polaroid. Leiderschap en innovatie hoorden voor hem bij elkaar. Daarom werd hij vaak vergeleken met een andere CEO die baanbrekend werk verrichte: Steve Jobs. Na een serie mislukte productlanceringen (inclusief de Polavision, een “instant” videocamera), kreeg Polaroid het echter moeilijk. Land vertrok en na een aantal faillissementen en buy-outs liep het bedrijf de zwaar gehavend de 21e eeuw binnen.

Ondanks de hoogte- en dieptepunten, had Polaroid nog steeds veel bewonderaars. Kunstenaars als Andy Warhol, Lucas Samaras en Marie Cosindas experimenteerden met Polaroid-portretten, de Rolling Stones zongen “Yeah, I heard about you Polaroids”; Thelma & Louise namen een Polaroidcamera mee onderweg, en Heather Graham en Winona Ryder zwaaiden in Boogie Nights en Beetlejuice met Polaroids alsof het wapens waren. Overal zag je Polaroid en het duurde niet lang voordat de naam synoniem werd voor instant film.

Vintage Polaroidcamera’s.

De dood van Polaroid

Polaroid had echter moeite de opkomst van de digitale camera bij te benen. En omdat het bedrijf er financieel slecht voor stond, kondigde het aan in 2007 te zullen stoppen met de productie van commerciële camera’s. Drie fabrieken bleven open om Polaroidfilms te maken voor gebruikers die al een camera hadden, maar niet veel later, in februari 2008, sloten die ook. De Polaroidfans lieten het er niet bij zitten.

Via een internetpetitie werden 30.000 handtekeningen opgehaald om de fabrieken open te houden. De fans stuurden honderden van hun favoriete Polaroidfoto’s naar het hoofdkantoor en aan andere fabrikanten werd gevraagd om de productie van de polaroidfilms over te nemen. Dat alles lukte echter niet. De fabrieken gingen dicht en 450 werknemers kwamen op straat te staan. De eigenaren van een polaroidcamera konden nu niet veel anders doen dan de plaatselijke winkels afgaan om de laatste films te bemachtigen en internetforums afspeuren met hetzelfde doel.


De terugkeer van Polaroid

De laatste Poolse Polaroidfabriek sloot in februari 2008. Onder de kleine groep liefhebbers die daarbij wilden zijn, bevonden zich Florian Kaps en André Bosman. Toen ze na afloop mijmerden over de teloorgang van hun favoriete camera, realiseerden ze zich dat dit niet het einde hoefde te zijn. In samenwerking met Marwan Saba, begonnen ze The Impossible Project. Met wat geluk en veel crowdfunding, slaagde The Impossible Project erin een eigen versie van de Polaroid te maken en te verkopen.

Toen de apparatuur van de gesloten Polaroidfabriek werd geveild, had The Impossible Project via crowdfunding genoeg geld ingezameld om een deel ervan te kopen. In de originele fabrieksgebouwen werd een bedrijfje opgezet en Polaroidfans uit de hele wereld werd gevraagd te helpen bij de ontwikkeling van de perfecte polaroidfilm; of in ieder geval iets wat geen olie lekte, begon te roken of de camera verwoestte. In mei 2017 kreeg The Impossible Project de kans het merk en intellectuele eigendomsrecht over te nemen. Impossible Project werd zo Polaroid Originals. En zo was de cirkel weer rond. Van Polaroid naar Impossible en terug naar Polaroid. 

De Project Impossible-film, voordat de eigenaren het Polaroid-handelsmerk kochten.

De macht van fans

Hoewel dit verhaal een mooi einde heeft, wijst het misschien wel op het begin van iets groters, iets wat potentieel ontwrichtend kan zijn voor de commerciële markt. Polaroid was een merk en een bedrijf dat commercieel niet meer levensvatbaar was. Maar de fans gaven een krachtig statement af: dat de liefde voor een merk belangrijker kan zijn - zowel symbolisch als praktisch - dan geld. Daarmee ligt een interessante uitdaging op tafel voor andere superfans. Want welke andere merken zouden we graag weer tot leven wekken?


____________________

Heb je interesse in een Polaroidcamera? Kijk dan eens bij onze laatste cameraveiling of registreer je als verkoper op Catawiki, als je er al een hebt.

Ontdek meer analoge camera’s | Polaroid


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Alles wat je moet weten over investeren in analoge camera's

Hoeveel is jouw oude Polaroid camera waard?

Hoe George Eastman van Kodak fotografie toegankelijk maakte voor iedereen

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!