Inspiratie

Tips voor het inrichten van je thuiskantoor

Door Tom | 19 mei 2020 | Bijgewerkt op 28 april 2023


Velen van ons werken tegenwoordig vanuit huis. En hoewel de romantiek van thuiswerken misschien is verdwenen, is er één ding dat altijd goed is om te hebben: een ruimte waarin we productief kunnen zijn. Of het nu gaat om snelle design fixes, cosmetische veranderingen of organisatorische aanpassingen, we hebben een aantal tactieken op een rijtje gezet waarmee je thuis in no time efficiënter kan werken.


Zorg voor voldoende licht


Zonneschijn is niet alleen geweldig om er stralend uit te zien tijdens een Zoom meeting – het is ook bewezen dat het je helpt je goed te voelen. Natuurlijk licht verbetert je stemming, alertheid en productiviteit, dus het is belangrijk om een lichte ruimte in huis te creëren. Plaats bij voorkeur een bureau dicht bij een raam, zodat je contact met de buitenwereld houdt en je voor ventilatie kan zorgen wanneer dat nodig is. 



Lichte ruimtes met veel ramen kunnen je stemming en productiviteit verbeteren


Haal het buitenleven naar binnen met een paar potplanten of andere bladhoudende vrienden voor wat extra visuele aantrekkingskracht en gezelschap. Als je niet bij een raam kan werken, overweeg dan om te investeren in een wekker met lichtsimulatie die natuurlijk licht nabootst, of in dimbare lampen die je kan aanpassen aan je stemming en behoeften. Eén ding is zeker – je zal de kantoorverlichting nooit missen. 


Ontworpen voor je lichaam


Moderne kantoren zijn vaak uitgerust met een reeks functies die voorzien in ieders ergonomische behoeften, van sta-bureaus tot verstelbare bureaustoelen. Het kan zomaar zijn dat je thuis druk bezig was (en terecht) in plaats van te investeren in die lamp of bank, maar nu is het tijd om te heroverwegen of je woonruimte is ingericht voor kantoorwerk. 



Je kan een Eames-stoel voorzien van een kussen of kiezen voor een Eames bureaustoel met armleuningen als dat je voorkeur heeft

Er zijn tal van betaalbare bureaustoelen van grote thuiswinkels die je armen en rug ondersteunen om pijn na een lange werkdag te voorkomen. We begrijpen het helemaal als je bureaustoelen simpelweg niet zo mooi vindt. Probeer in plaats daarvan eens een kussen op je normale stoel of een traagschuimkussen als je bereid bent om wat meer uit te geven. Als je stoel of bureau te hoog is of in de weg staat, kan een voetenbank of computerstandaard helpen.


Opruimen en organiseren


Je huis is nu ook je kantoor dus het is hoog tijd om alle halletjes en bijzettafels die kreunen onder stapels folders en ongeopende brieven eens op te ruimen. Creëer de juiste opbergsystemen en bewaar werkdocumenten en losse voorwerpen weg van je bureau om dit te bereiken. Beter nog, investeer in een antieke globe met een geheim compartiment, ideaal voor het opbergen van extra dossiers of zelfs een oppepper. 


Creëer slimme en stijlvolle opbergsystemen rondom je bureau


Je bureau opgeruimd houden en vrij van losse papieren en rommel is een gemakkelijke manier om je hoofd leeg te maken en je te concentreren op je werk (anders denk je misschien aan opruimen tijdens je volgende videogesprek). En verplaats niet alleen je werkspullen, maar verstop ze ook. Uit het oog is uit het hart, en dat is vooral belangrijk als je probeert een grens te trekken tussen werk en privé. Het is een goed idee om werk verborgen te houden, zodat je kan werken wanneer het nodig is, maar ook makkelijk los kan laten als het tijd is om te stoppen.


Breng het naar een hoger niveau

 

We hebben het gehad over helderheid en planten, maar ga nog een stapje verder en geef je werkruimte een flinke dot kleur. Dat kan je bereiken met prenten en posters, memorabilia op je bureau of door een bureau of muur in een goed gekozen tint te schilderen (rustgevende blauw- en groentinten zouden de concentratie bevorderen), maar wat je ook kiest, het moet je motiveren en ervoor zorgen dat je werk minder aanvoelt als, nou ja, werk. 



Dat deze kamer bedoeld is om in te werken betekent niet dat je hem niet een beetje kunt opfleuren met wat retro posters.


Het hoeft niet perfect te zijn


Wat je ook besluit te doen, onthoud dat je huis je thuis is en dat het belangrijk is om het ook als zodanig te behandelen. Stel grenzen en creëer een ruimte waar je kan werken, maar zorg ervoor dat je dezelfde regels ook toepast op je vrije tijd. Werkgoeroes en dergelijke pleiten voor het belang van het houden van pauzes, maar de truc is om ze zinvol te maken. Het loont de moeite om je werkplek vol te zetten met boeken of zelfs een luxe accessoire zoals een typemachine, dat kan dienen als decoratief object en creatieve uitlaatklep.



Typemachines zijn mooi en functioneel tegelijk

Al deze tips zijn persoonlijk en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Maar wanneer je vanuit huis verkoopt, is één regel altijd de moeite waard om te onthouden: er is geen perfecte werkruimte. Probeer uit te zoeken wat voor jou het beste werkt. 


____________________

Ontdek nieuwe manieren om je huis in te richten met onze interieur- en decoratieveilingen. Als je er klaar voor bent, begin dan met het indienen van je objecten.


Ontdek meer Interieur en decoratie | Antiek | Decoratieve objecten


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Maak je huis uniek met Modern Craft

Zo geef je je huis een rustiek industriële uitstraling

Hoe richt je je huis in met Decorative Salvage



Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu