Alle veilingen

Openingstijden klantenservice

Of bel het internationale nummer +31 85 8881 501. Voor het internationale telefoonnummer gelden de tarieven van uw telecom provider.

U vindt een antwoord op veelgestelde vragen op Help

Top 10

10 dingen die je zeker weten niet wist over Marilyn Monroe

Marilyn Monroe wordt nog steeds beschouwd als Amerika’s droomvrouw. Algemeen bekend is dat haar echte naam Norma Jeane Mortenson was, maar Marilyn Monroe was zoveel méér dan dat. Wedden dat je deze 10 feitjse nog niet wist?

1. Haar hese stem was gemaakt

Als kind en tiener, had de actrice problemen met stotteren, en al helemaal als ze opgewonden of nerveus was. Een van haar herkenbare trekjes, haar hese stem, was aangeleerd gedurende een sessie met haar spraaktherapeut om haar gestotter te overmeesteren. Tijdens het verfilmen van ‘Something’s Got to Give’ kwam haar gestotter terug. Snel na dit akkefietje is ze ontslagen van de productie, omdat ze nauwelijks haar zinnen kon uitspreken.

2. Haar huwelijk op haar zestiende was geforceerd

Toen Monroe nog maar 16 was, en nog Norma Jean Baker heette, leefde ze met een familie-vriend Grace Goddard. Nadat ze besloot om te verhuizen, kon ze Norma niet mee nemen, en de enige manier om te voorkomen dat Baker naar een ander pleeggezin of weeshuis moest gaan, was om te trouwen. Ze besloot om hun buurman, James Dougherty, te vragen om te trouwen. 

Bron foto: Getty Images

3. Ze zou de rol van Holly Golightly spelen

Truman Capote, de schrijver van het boek ‘Breakfast at Tiffany’s’ wilde Monroe voor de hoofdrol als Holly Golightly in de film. De actrice besloot om de rol niet aan te nemen omdat haar acteer coach en persoonlijk adviseur, die dacht dat zo’n rol niet goed voor haar zou zijn. Blijkbaar was Capote niet blij toen hij hoorde dat Audrey Hepburn de hoofdrol kreeg.

4. Ze kreeg $50 voor haar naaktfoto’s in de Playboy

Monroe kreeg maar $50 voor de fotoshoot in 1949, waarvan enkele foto’s later in de eerste editie van de Playboy verschenen in 1953. De foto’s waren gemaakt voor een ander doel, maar Hugh Hefner had de foto’s gekocht voor $500 om ze te publiceren in de Playboy.

5. Ze heeft twee plastische chirurgische ingrepen gehad

De medische dossiers en X-rays die bewijzen dat Marilyn Monroe twee plastische chirurgische ingrepen heeft gehad werden recentelijk geveild voor $25.600. Johny Hyde, Monroe’s agent toentertijd, heeft betaald voor de kin implantaten en een kleine neuscorrectie in 1950.

6. Ze was geen plus size model

Marilyn was 1.67 groot, woog 53.5kg en had een middel met een omtrek van 56 cm. Al deze metingen zitten onder het gemiddelde van de vrouw nu, en toen ook. De geruchten gaan dat Monroe een maatje 16 was gedurende haar carrière als actrice, ook vals waren. Toen de jurk geveild werd van de nacht dat ze ‘Happy Birthday’ zong voor JFK, werd de jurk op een model geplaatst van maatje 2.

7. Ze was geen dom blondje

Men moet zich niet misleiden door de gespeelde karakters van Monroe. Ze werd vaak gezien als een ‘dom blondje’, maar Marilyn was echter het tegenovergestelde. De actrice hield ervan om zich te omringen met intelligente mensen en hield ervan om met ze te discussiëren over allerlei onderwerpen. Bovendien blijkt na de dood van Marilyn, dat ze een privé collectie van meer dan 400 boeken had, waarvan sommige de eerste editie waren.

8. Mariah Carey heeft haar piano gekocht

In 1999 heeft de zanger Mariah Carey de witte baby piano gekocht tijdens een veiling voor $662.500. De piano was oorspronkelijk van de moeder van Marilyn, die het heeft verkocht. Later heeft Monroe de piano terug gekocht en hield ze het tot aan haar dood.

9. De kristallen jurk was aan haar vast genaaid

We hebben allemaal de ongelooflijk vlees-gekleurde, extreem strakke, in kristallen bedekte avond toga gezien die Marilyn Monroe aan had tijdens de avond dat ze ‘Happy Birthday’ zong voor John F. Kennedy in 1962, enkele maanden voor haar dood. De jurk die ze aan had was zo strak dat het aan haar genaaid moest worden, er waren geen ritsen of knopen. In 1999 is de jurk gekocht tijdens een veiling voor $1.26 miljoen, dat het de duurste kledingstuk ooit verkocht was toentertijd.

Bron foto: Bill Ray, 1962

10. DE jurk

Hoeveel van jullie zien Marilyn Monroe voor zich in een witte jurk dat ze droeg tijdens ‘The Seven Year Itch’ als je haar naam hoort? De jurk van de fotoshoot in de metro, die je minstens drie keer ziet tijdens een Halloween feestje. Die jurk werd geveild in 2011 en is verkocht voor maar liefst $5.6 miljoen!

Elke week veilen we bijzondere Marilyn Monroe items, zoals foto's van haar in onze Kunstveilingen Fotografie, kunstenaars die zich door haar hebben laten inspireren. Ook in onze movie memorabilia veiling zijn elke week een aantal aan haar gerelateerde items te vinden.

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde veilingmeesters worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel