Gidsen en advies

Wat is streetart?

Door Beulah | 27 mei 2020

We hebben al onderzocht wat een kunstwerk klassiek en modern maakt, en dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe onderzoek: wat is streetart? We spraken hierover met onze expert Ard Doko.


Wat is streetart?

Hoe maken we kunst laagdrempelig? Die vraag wordt tegenwoordig vaak gesteld. Eén kunstvorm is echter van nature laagdrempelig: streetart.

“Streetart is een subgenre van urban art. Het andere genre is graffiti.” Maar wat is dan het verschil tussen streetart en graffiti? In welke categorie valt een kunstwerk dat onderdeel is van een stedelijk landschap? “Het belangrijkste verschil tussen graffiti en streetart is dat bij graffiti de nadruk ligt op de alias of bijnaam en/of het graffiti-karakter. Bij streetart staat het beeld centraal. Streetart is meestal ook diverser dan graffiti. Er worden meer verschillende middelen gebruikt, zoals spuitverf, markers en stickers, tarwepasta, wildbreien, mozaïekinstallaties, sculpturen (ook wel 3D-streetart), tapekunst en hacking”.


Wildbreien in Nederland

Wat als streetart in een galerie belandt? Is het dan nog streetart? “Allereerst moet je je afvragen wat de definitie van een straatkunstenaar precies is. Als dat een kunstenaar is die actief is op straat en werk maakt in het publieke domein, dan wordt zijn of haar werk ook in een museum of galerie nog gezien als streetart. De officiële term voor die werken is dan hedendaagse urban art.”


Wie zijn de belangrijkste straatkunstenaars?

Als we de term streetart horen, denken we vaak aan Banksy of Mr. Brainwash - kunstenaars die profiteerden van uitgebreide media exposure en werk maakten die het artistieke establishment schokte of ontwrichtte. “Historisch gezien zijn het figuren zoals Richard Hambleton, Blek Le Rat en, vanuit de graffiti, Blade, Seen, Taki 183, Crash en Cope 2. Maar er zijn ook veel goede kunstenaars die over het hoofd werden gezien door de mainstream media. Mick La Rock uit Amsterdam bijvoorbeeld, was een van de eerste vrouwelijke graffitischrijvers in Europa”.


Super Nurse van FAKE in Amsterdam

En hoe zit het met de kunstenaars van nu? “De kunstenaars die nu de markt bepalen, zijn Banksy, KAWS en Shepard Fairey (Obey). De toekomst ligt open, want de interesse in streetart groeit nog steeds. Vorig jaar noemde ik FAKE als kunstenaar om op te letten in 2020. Zijn kunstwerk Super Nurse ging via het internet de hele wereld over, van een installatie van Shepard Fairey tot actrice Julianne Moore, die een t-shirt liet drukken met het kunstwerk om zo geld in te zamelen voor de covid-19-crisis”.


Waarom is streetart zo populair?

Streetart trekt wereldwijd de aandacht van kunstliefhebbers. “Veel mensen worden aangesproken door het magische idee van een onbekende kunstenaar die ‘s nachts door de stad zwerft en illegaal kunst maakt”, legt Ard uit. “Anderen houden ervan omdat een deel van de kunst een boodschap over onze samenleving in zich draagt. Weer anderen houden gewoon van grote muurschilderingen en de spannende lifestyle van de kunstenaars, in tegenstelling tot de “saaie museums”. Hoe het ook zij, urban art is zeker een van de jongste en populairste kunstvormen van dit moment. En het zal ook nog wel een tijd blijven bestaan”.

____________________

Wil je zelf streetart in huis? Neem dan eens een kijkje bij onze veilingen, of registreer je als verkoper op Catawiki.

Ontdek meer streetart


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Tips voor straatkunstenaars om werk online te verkopen

Alles wat je moet weten over investeren in streetart

Hoe online veilingen streetart veranderen

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu