Interviews

Waarom we van automobilia houden

Geschreven door Tom | 4 juni 2020


Door sommigen zijn oldtimers en motoren lang gezien als het ultieme verzamelobject. Maar de wereld verandert en daarmee ook de autowereld, die haar aantrekkingskracht heeft verbreed van enthousiaste chauffeurs en autoliefhebbers tot verzamelaars die net zo gelukkig zijn op de weg als erbuiten. Zo komen we bij automobilia – waar alle auto-gerelateerde koopwaar zoals helmen en kunstwerken bij betrokken zijn - een ontluikend gebied onder verzamelaars. Om te helpen ontdekken wat verzamelaars drijft en te begrijpen wat automobilia werkelijk is, hebben we expert Jan-Bart Broertjes gevraagd om met ons in gesprek te gaan.


Voor iedereen die het niet weet, wat beschouwen we als automobilia?


Jan-Bart: Automobilia is een zeer brede categorie, in wezen kan het alles zijn wat met auto's te maken heeft, behalve het eigenlijke voertuig zelf.


En hoe zit het met motobilia?


Jan-Bart: Ah, dat is gemakkelijk: motobilia is alles wat je kunt verzamelen met gemotoriseerde tweewielers, dus bromfietsen en motoren. Nogmaals, met uitzondering van de daadwerkelijke motoren. Vier of meer wielen worden als automobilia beschouwd. Driewielers worden in de meeste gevallen als automobilia beschouwd, hoewel ze een beetje zeldzaam zijn.


Goed om te weten! Wie zijn de verzamelaars?


Jan-Bart: Het zijn meestal mensen wiens interesse in auto's al op zeer jonge leeftijd begon, met speelgoed zoals modelauto's, garages, scalextric tracks, enz. Modelauto's zijn al vele jaren enorm verzamelbaar - ze hebben zelfs hun eigen speciale veilingen op Catawiki, die eigenlijk los staan van automobilia. Deze prent is getiteld 'Bugatti Racing Green' van de Eerste Grand Prix van Monaco


De volgende stap in de verzamelcarrière van een jonge autogek bestaat meestal uit autofolders, afgehaald bij autodealers of autoshows. Dan zijn er posters, tijdschriften, boeken etc. Vanaf daar kun je in vele richtingen terecht: mascottes, insignes, reclamemateriaal zoals emaillen borden en lichtbakken, promotionele weggeefacties, benzinepompen, olieblikken, autogereedschap, gereedschapskisten, auto-onderdelen , stickers, kleding of mode-accessoires met een automerk, kunstwerken met afbeeldingen van auto's, motorsportmemorabilia - noem maar op.  


Door welke gevoelens worden verzamelaars gedreven?


Jan-Bart: Nostalgie is een belangrijke. Voor veel verzamelaars is hun droomauto er een uit hun jeugd. Het kan een sportwagen zijn zoals een Ferrari of Porsche, maar ook de auto van je vader of oom zoals een VW Kever, een Peugeot 404 of een Ford Escort. Het gaat over het doen herleven en bewaren van herinneringen.Posters zijn een andere favoriet onder verzamelaars - deze is van de Coppa Franco Mazotti in Brescia


Wat zijn enkele populaire automobilia-objecten?

Jan-Bart: Auto audiosystemen zijn erg populair omdat veel mensen op zoek zijn naar een bij hun tijd passende radio voor hun oldtimer. Andere populaire items zijn mascottes en vooroorlogse automobilia, waar je echt oude spullen kunt vinden. Merken als Porsche en Ferrari zijn altijd gewild, zozeer zelfs dat we nu wekelijks twee speciale Porsche automobilia-veilingen hebben op Catawiki. 

Koester de Michelin-man - hij is een populair collector's item


Maar het zijn niet alleen automerken die verzamelbaar zijn. Bijvoorbeeld, Michelin-materiaal is erg populair en hetzelfde geldt voor veel benzine en olie merken, zoals Castrol en Esso.


Automobilia groeit steeds meer als verzamelgebied. Waarom denk je dat dit is?


Jan-Bart: De autowereld ging vroeger over het bezitten van oude auto's. Dit zijn de die-hards: de mensen die de auto's zelf herstellen en er graag mee rijden. Ze verzamelen onderdelen, handboeken, gereedschap en de brochure van hun geliefde voertuig. Veel van de automobilia gaat over het vastleggen van de sfeer van de jaren 50 en 60

Maar in de afgelopen 10 jaar is een oldtimer veel meer een lifestyle-item geworden. Voor veel mensen is het werken aan hun auto niet waar het allemaal om draait, en misschien niet eens autorijden (hoewel ze waarschijnlijk dol zijn op het poetsen). Het gaat over het uiten van je individualiteit, het vastleggen van dat gevoel van vrijheid dat verbonden is met oude auto's en die sfeer; zoals de Amerikaanse stijl uit de jaren 50 of de Italiaanse stijl uit de jaren 60. Deze stukken passen perfect bij iedereen die van retro-stijl houdt; denk aan een thuisbar, jukebox of flipperkast.


Tot slot, wat vind je leuk aan het verzamelen van deze items?


Jan-Bart: Mijn passie is boeken over oude auto's, bij voorkeur oude boeken over oude auto's. Ik ben vanaf mijn tiende verslaafd aan motorracen en vind het heerlijk om daar mee bezig te zijn, hoe obscuurder, hoe beter!    


____________________

Houd de passie vast met onze automobilia en motobilia veilingen of registreer je als koper op Catawiki.


Ontdek meer automobilia en motobilia | oldtimers


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

De aanpasbare Mini Coopers die iedereen wilde

Een geschiedenis van Pininfarina in drie auto's

Waarom het helmontwerp voor coureurs in de Formule 1 zo belangrijk is

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!