Geschiedenis

De Boeddha die een non-binair idool is geworden

Door Tom | 5 juni 2020


Avalokiteshvara is een bekend figuur voor Boeddhisten. Beschouwd als de bodhisattva van mededogen, wordt gezegd dat ze hulp en hulp bieden aan degenen die tot hen bidden. Maar in de loop der jaren is Avalokiteshvara in vorm en geslacht verschoven, zo erg zelfs dat ze een symbool zijn geworden voor de hedendaagse transbeweging en een proto-trans verhaal overbrengen. Om meer te weten te komen, vroegen we Aziatische kunstexpert Wim van Stormbroek ons te helpen dit raadselachtige icoon te ontrafelen.


Avalokiteshvara, bekend als Lord of Compassion, is een van de meest gerespecteerde boeddhistische iconen. Talloze tempels, van China tot Korea, zijn gewijd aan de bodhisattva en Avalokiteshvara neemt vaak andere vormen aan, afhankelijk van het land. In China staat Avalokiteshvara bekend als de vrouwelijke godin Guanyin, wat 'de godin van de barmhartigheid' betekent, terwijl ze in Tibet de mannelijke vorm van Chenrezig aannemen. Deze vaardigheid om van geslacht te veranderen heeft de Boeddha ertoe gebracht een soort vaandeldrager te worden voor de hedendaagse transbeweging (mensen met een geslacht dat verschilt van het geslacht dat ze bij de geboorte kregen toegewezen) en non-binaire individuen (degenen die zich niet identificeren als uitsluitend mannen of vrouwen), die zien een deel van zichzelf weerspiegeld in Avalokiteshvara. 


De oorsprong van Avalokiteshvara


Avalokiteshvara heeft zich ontwikkeld in combinatie met het boeddhisme. "Avalokiteshvara wordt in China en een paar buurlanden als vrouw gezien, maar niet door de meerderheid van de boeddhistische wereld", legt Wim uit. "Om de transformatie volledig te begrijpen, moet je eerst meer weten over de boeddhistische oorsprong van Avalokiteshevara". 


Avalokiteshvara wordt vaak getoond met 1000 armen, zodat ze velen kunnen helpen


Boeddhisme ontstond voor het eerst in India, tijdens de 5e eeuw v.Chr., eeuwen voordat nieuwe strengen van het boeddhisme opdoken in China. "De gedachten en filosofieën van boeddhisten zijn bij de aankomst in China gediversifieerd," legt Wim uit. Dit was toen Avalokiteshvara verscheen in de vorm van Guanyin.  


"De nauwe relatie tussen de toegewijden en iconen van Guanyin onthuld in een vroeg wonder (een verhaal over de bovennatuurlijke prestaties van een Boeddha) was waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom de historische figuur [van Avalokiteshvara] begon te veranderen in een vrouwelijke godin", vervolgt hij. "Terwijl de meeste vroege wonderverhalen naar Guanyin verwijzen als een monnik die in de dromen of visioenen van de toegewijde verschijnt, verscheen de bodhisattva geleidelijk als ofwel een" persoon in het wit "(baiyiren 白衣 人), wat misschien zijn lekenstatus aangeeft, of" vrouw in wit ”(baiyifuren 白衣 婦人), wat haar vrouwelijk geslacht aangeeft. Er is duidelijk een verband tussen de veranderende vormen van de bodhisattva die voorkomen in de visioenen en dromen van de toegewijden en de ontwikkeling van nieuwe iconografische voorstellingen”. 



Guanyin is de Chinese godin van compassie


Kunst was een belangrijk en effectief medium waardoor Chinezen Guanyin leerden kennen. "Het was kunst die de bodhisattva's geleidelijke, maar onmiskenbare geslachtstransformatie het duidelijkst documenteert", zegt Wim. “Boeddhistische geschriften stellen de bodhisattva altijd voor als mannelijk of aseksueel, maar de godheid onderging een diepgaande en verrassende transformatie die ergens in de 10e eeuw begon. Tegen de 16e eeuw was Guanyin niet alleen volledig Chinees geworden, maar ook de meest geliefde "Goddess of Mercy". 


Moderne transsymboliek


Academia is vol met speculaties over waarom de Bodhisattva gender tartte (culturele normen zoals de perceptie van compassie als een vrouwelijke kwaliteit is een voorbeeld), maar hedendaagse kritische lenzen hebben zich vooral gericht op het gebrek aan aandacht voor de genderovergangen door volgelingen van het geloof. “[De transitie] was iets dat organisch door de geschiedenis heen gebeurde”, legt Wim uit. 'Pas in onze tijd zijn mensen hierover begonnen te discussiëren'. 



In Japan staat Avalokiteshvara bekend als Kannon - ook wel de godin van de genade genoemd


Dat gender performatief is, iets dat evolueert in plaats van een structuur die onze identiteit bindt, is misschien wel een van de vele leerstellingen van het boeddhisme. 'Het is goed om in gedachten te houden dat mensen binnen het boeddhisme geloven in reïncarnatie in de context van een bodhisattva die mogelijk mannelijk of vrouwelijk is. Niet lang geleden zei de Dalai Lama - die een reïncarnatie is van Avalokiteshvara - dat de volgende Dalai Lama mogelijk een vrouw zou kunnen zijn, en zei dat als een vrouw zichzelf zou onthullen als nuttiger, de Lama heel goed in deze vorm zou kunnen reïncarneren”. In feite is de focus altijd op het medeleven van de Boeddha geweest, zozeer zelfs dat Avalokiteshvara vaak wordt aangehaald als een excentrieke Aziatische Christus in interreligieuze dialogen, vanwege hun neiging tot opoffering om hun eigen hemelvaart naar de hemel uit te stellen om anderen te helpen.


Het belang van excentrieke idolen


Met de versterking van transstemmen is het logisch dat oude figuren zoals de Bodhisattva worden herschikt. Voor non-binaire individuen kan Avalokiteshvara worden gelezen als een symbool van troost, wat bewijst dat het mogelijk is om verder te gaan dan één identiteit en het hoofd te bieden in een wereld die vaak vereist dat mensen een genderrol op zich nemen. Voor religieuze individuen die zich als trans identificeren, wordt de Bodhisattva in bepaalde kringen gelezen als een herbevestiging van de illusie van gender in religie - dat transcenderend geslacht een onderdeel kan zijn van een proces om Nirvana of de hemel te bereiken en dat het lichaam slechts een last is, ongebonden door spiritualiteit.  



Avalokiteshvara's naam vertaalt zich naar 'degene die de kreten van de wereld hoort' 


Maar een meer poëtische interpretatie van de Bodhisattva houdt verband met de naam zelf; een letterlijke vertaling is ‘de waarnemer van geluiden’ of ‘iemand die de kreten van de wereld hoort’. Dit is een figuur die hun eigen toegang tot de hemel vertraagt om anderen te helpen. Voor trans- en niet-binaire mensen overal, het erkennen van verschillen onderling en het helpen respect en begrip te kweken in een wereld die vaak niet laat zien dat in ruil daarvoor een ervaring is die door velen wordt beleefd. De Bodhisattva dient dan als een geschikte figuur voor transgenders, om ons er allemaal aan te herinneren om compassievol te leven. Wim merkt echter op dat we, zoals bij elk religieus symbool en vooral een symbool dat in dat opzicht wordt gehouden, ons altijd bewust moeten zijn van toe-eigening. "Het is belangrijk om aandachtig te zijn bij het beschouwen van de vloeibaarheid van de Bodhisattva en deze in de transgender-context te plaatsen, aangezien dit voornamelijk een westerse interpretatie is van een Oosters idool". 


Toch zijn er weinig zichtbare transiconen in de geschiedenis en nog minder zo vereerd als Avalokiteshvara. In staat zijn om een deel van jezelf te zien weerspiegelen in het verleden is net zo belangrijk als het in de moderne wereld toe te passen. En Avalokiteshvara heeft in veel opzichten als een spiegel voor trans-individuen gediend, hun gevoelens en plaats legitimerend - niet alleen in de wereld, maar in de geschiedenis.


____________________

Ontdek ons assortiment of Aziatische kunst en Boeddhabeelden in onze wekelijkse Boeddhismeveiling of schrijf je in als verkoper.

Ontdek meer Aziatische kunst en etnografie | Aziatisch antiek


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Boeddha-poses: wat de handen van Boeddhabeelden betekenen

De oude kunst van bonsai: Japanse esthetiek in een bloempotje

Alles wat je moet weten over het verzamelen van Aziatische kunst

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu