Gidsen en advies

Wat is art brut?

Geschreven door Simone | 12 juni 2020 | Omslagafbeelding: André Labelle - Les Martiens

Nu we weten wat het verschil is tussen klassieke kunst, moderne kunst en street art, duiken we in het minder bekende art brut, ook bekend als ‘outsider art’. We leren meer over dit onderwerp van moderne kunstexpert Cédric Capliez. 

Wat is art brut?

Als we denken aan een 'kunstenaar', is het beeld dat vaak in onze gedachten blijft hangen er een van de 'uitgehongerde kunstenaar'; het genie dat zijn/haar hele leven aan kunst heeft gewijd en niet anders kan dan creëren. Ze zijn goed opgeleid en bouwen voort op de kunstenaars die hen voorgingen. Er is echter één kunstgenre dat deze stelling echt uitdaagt. 

"Art brut, [wat ‘rauwe kunst’ betekent in het Frans], werd oorspronkelijk gezien als een minder belangrijke kunstvorm omdat het werd beoefend door mensen die niet werden beschouwd als ‘kunstenaars’. Tegenwoordig noemen we het outsider art, om te benadrukken dat deze kunstenaars vaak autodidact zijn en hun eigen stijl uitdrukken met als enige grens hun eigen fantasie”, vertelt Cédric. “Het belangrijkste verschil tussen outsider art en andere kunstvormen is dat het niet wordt beïnvloed door trends of markten, maar wordt gecreëerd in isolatie. Deze kunstenaars worden niet 'bezoedeld' door academische regels of sociale behoeften, wat resulteert in spontane en originele kunst”.


Laurentiu Dimisca - Le couple

Wie zijn de sleutelfiguren?

De Franse kunstenaar Jean Dubuffet speelde een belangrijke rol in de opkomst van art brut; niet door zelf stukken te maken en bij te dragen, maar door La Compagnie de l’Art Brut op te richten. Deze vereniging was toegewijd aan de ontdekking, documentatie en tentoonstelling van art brut en speelde een sleutelrol bij het definiëren en populariseren van het genre. Hij bedacht ook de term 'art brut' en verzamelde duizenden werken die nog steeds te zien zijn in Lausanne, Zwitserland. 

"Sommige kunstcritici of handelaars, zoals Wilhelm Uhde, waren pioniers voor het verdedigen en ondersteunen van kunstwerken van outsiders in hun galerie", vervolgt Cédric. “Wat echte buitenstaanders betreft, een voorbeeld is Séraphine ‘de Senlis’ Louis: een Franse ongeletterde dienstmeid die schilderde als hobby. Een andere is Henri ‘Le Douanier’ Rousseau. Hij was een douanebeambte die nooit had gereisd en vaak belachelijk werd gemaakt door critici, maar wordt nu geprezen om zijn schilderijen van oerwouden en mysterieuze wezens. Beiden werden erg populair na hun dood. En een van de laatste grote art brut kunstenaars was Roger Chomeaux, ook wel bekend als ‘Chomo’, die zich midden in het Fontainebleau-bos vestigde om sculpturen te maken van afvalmaterialen”. 

Danielle Jacqui - Le cavalier

Waarom houden we van art brut?

Velen van ons kunnen zich waarschijnlijk wel vinden in het idee een outsider te zijn, dus het is geen verrassing dat art brut de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een succesvol kunstgenre. “Vroeger werd het in diskrediet gebracht, maar nu vindt deze kunst zijn weg naar de meest prestigieuze tentoonstellingen en schieten de prijzen omhoog. Het krijgt eindelijk de erkenning die het verdient", zegt Cédric enthousiast. "De redenen om deze kunst te waarderen zijn de originaliteit ervan, de frisheid en het charisma van deze makers, die ter discussie stellen wat het betekent om kunstenaar te zijn."

____________________

Geïnteresseerd in kunst? Kijk tussen onze nieuwste veilingen hier of registreer je als verkoper bij Catawiki.

Ontdek meer moderne en hedendaagse kunst | klassieke kunst

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu