Trends

Waarom tweedehands spullen big business zijn

Door Tom | 19 juni 2020


We hebben gezien hoe covid-19 het traditionele veilinghuismodel verandert, maar de pandemie heeft ook consequenties voor de hele consumentensector. Consumenten vragen zich af wat echt essentieel is, en dat is bijvoorbeeld te merken in de reis- en hospitalitysector. Budgetten zijn gekrompen en de koop van nieuwe producten wordt nog even uitgesteld. In plaats daarvan kiezen consumenten vaker voor tweedehands. We doken in deze opkomende trend om te ontdekken waarom tweedehands voor veel mensen de eerste keuze is geworden.


De anderhalvemetermaatschappij wordt het nieuwe normaal, horen we steeds vaker. Maar veel mensen willen weer terug naar het leven van vóór de pandemie, wat misschien een verklaring is voor het feit dat ze meer tweedehands spullen kopen. Bij de term tweedehands dachten mensen vroeger misschien aan iets wat minder waard was, of niet gewild. Maar dat is semantiek en tweedehands heet nu steeds vaker vintage, al kun je je afvragen of die benaming, die de markt voor tweedehands spullen iets stijlvols, speciaals en duurzaams geeft, altijd terecht is. 


Een recessiebestendige business?


Het is niet voor het eerst dat de markt voor wederverkoop drastische veranderingen doormaakt. Er waren andere, wereldwijde gebeurtenissen die er eerder al impact op hadden, zoals de recessies van 2001 en 2008. Ebay wist te profiteren van de recessie van 2001 vanwege zijn toegankelijke veilingmodel en de macht die het gaf aan verkopers. Het succes van het bedrijf leidde ertoe dat de toenmalige CEO, Meg Whitman, eBay beschreef als “tot op zekere hoogte recessieproof”. Door de opkomst van Amazon en de introductie van vaste prijzen ten koste van het veilingmodel, wankelde die recessiebestendigheid echter in 2008.



Catawiki verwelkomde dit jaar tienduizenden nieuwe verkopers. Eén verkoper, op de foto hierboven, verkoopt en restaureert radio’s en platenspelers.


Toch wist de tweedehandsmarkt - en het online veilingmodel - overeind te blijven in moeilijke economische tijden. Waarschijnlijk omdat het laagdrempelig is. Iedereen kan verkoper worden en items aanbieden die zeldzaam of waardevol zijn in de ogen van zowel verzamelaars en koopjesjagers. Op deze markt is ook snel geld te verdienen, als je tijdelijk krap zit. Catawiki focust op tweedehands spullen en daardoor viel tijdens de covid-19-crisis al snel iets op - er was sprake van snelle groei en er dienden zich tienduizenden nieuwe verkopers aan in de eerste helft van 2020. 


Een zuinige, digitale, postpandemische wereld


De markt voor gebruikte spullen, vooral als het gaat om luxeartikelen (gedefinieerd als mode, boeken, videogames, design), zit al jaren in de lift. We zagen al een opleving in de vraag naar vintage herenkleding, die wees op een bredere consumententrend op het gebied van tweedehands spullen. Een rapport van de Boston Consulting Group uit 2019 waardeerde de markt voor persoonlijke luxe op 330 miljard euro. De tweedehandsmarkt voor luxeartikelen maakte daar ongeveer 7 procent (22 miljard euro) van uit. Dat aandeel zal naar verwachting groeien naar 9 procent in 2021 - een veel snellere groei dan die van de rest van het marktsegment. Natuurlijk heeft covid-19 invloed, maar het lijkt erop dat de tweedehandsmarkt de impact van de pandemie zal doorstaan. Waarom? Omdat de meeste consumenten tweedehands spullen online kopen. Het rapport stelt zelfs dat 80 procent dat doet, en dat massale winkelsluitingen veel mensen daartoe hebben aangezet. 


Van antiek keukengerei tot oude videogameconsoles, bijna altijd is er wel iemand naar op zoek.


Geld is een belangrijke motor achter deze trend. Nu covid-19 bedrijven wereldwijd bedreigt en inkomens onder druk zet, is de waarde en toegankelijkheid van tweedehands items ook een factor. Waarom iets nieuw kopen voor meer geld, als je iets soortgelijks voor minder kunt kopen? Daar komt bij dat je dan vaak iets unieks hebt, of het nu om kleding en accessoires gaat, of om meubels en decoratieve stukken. Deze markt biedt kopers de kans tegen een schappelijke prijs iets op de kop te tikken wat ze normaal gesproken te duur zouden vinden. 


Een duurzame toekomst creëren


Nu de moderne consument steeds meer nadenkt over herkomst van goederen en de gebruikte materialen, staan tweedehands spullen voor duurzaamheid. Dit zijn stukken die lang gebruikt zijn, en nog lang zullen meegaan. Tweedehands is het tegenovergestelde van fast fashion in de mode-industrie, waar ideeën zoals circulaire mode nu in opkomst zijn. Het is moeilijk te voorspellen hoe dit zich gaat ontwikkelen, nu covid-19 nog steeds de normen en standaarden in de industrie ontwricht. Maar bij tweedehands items staat duurzaam gebruik centraal, en in een tijd waarin het verleden aantrekkelijker lijkt dan ooit, zouden deze spullen van weleer wel eens bepalend kunnen worden voor de toekomst van e-commerce.

____________________

Als je tweedehands items wilt verkopen, hebben we categorieën voor kunst, stripboeken, mode en speelgoed, om er een paar te noemen. Registreer je als verkoper op Catawiki en ga meteen aan de slag.


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Hoe covid-19 traditionele veilinghuizen verandert

Hoe vrouwen de edelstenenbranche veranderen

Hoe de vraag naar vintage kleding zorgt voor een opleving van herenmode

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu