Geschiedenis

Pitstop-pioniers: de queer coureurs die de motorsport hebben veranderd

Geschreven door Tom | 26 mei 2020


Lange tijd werd de motorsport bepaald door zijn broederlijke cultuur - de grote auto‘s, grote motoren en zelfs grotere ego's - en het was een ervaring met een hoog octaangehalte die niet goed toegankelijk was voor mensen die niet in het hetero, masculiene keurslijf pasten. Gelukkig kwamen er veranderingen en wij hebben een paar queer pioniers in de motorsport bekeken.


Motorsport is altijd populair geweest bij allerlei soorten mensen. Motorclubs waren ooit een toevluchtsoord voor homo's en de eerste roadtrip ooit werd door een vrouw gemaakt. Maar zelfs vandaag de dag associëren we motorsport met iets overdreven broederlijks. Misschien is het de oude gedachte dat auto‘s worden gezien als symbool voor heteromannen of de voortdurende aanwezigheid van concepten zoals de 'Grid Girls' in de formule 1, een traditie die pas onlangs werd stopgezet. De mannelijke blik (van de toxische soort) heeft de autosport gevormd en daarom zijn de coureurs die buiten het zicht opereren en toch succesvol zijn zo opmerkelijk. Homoseksuele en transgender coureurs zijn daar een voorbeeld van. 


Lella Lombardi


Waar kun je beter beginnen dan met de meest succesvolle vrouwelijke formule 1-coureur aller tijden: Lella Lombardi. Ze werkte ooit als bezorger voor een slager voordat ze formule 1-racer werd. Zij is nog steeds de enige vrouw die F1-punten op het Wereldkampioenschap behaalde en stond bij de pers bekend als ‘Turijn's Tijger’. Ze was ook lesbisch, maar de seksualiteit van Lombardi stond nooit centraal. In plaats daarvan waren het haar prestaties die voor haar spraken. 



Lella Lombardi is nog steeds de enige vrouw die ooit F1-kampioenschappunten heeft gescoord 


Lombardi, geboren in 1941 in Frugarolo, Italië, begon met bezorgen voor haar familiezaak (het waren slagers). Ze ontdekte al snel een liefde voor auto's, maar moest dit voor haar ouders verborgen houden omdat er op vrouwelijke coureurs werd neergekeken. Een succesvolle plaatsing in de Formule Monza van 1965 onthulde haar geheim toen haar ouders in de kranten over haar lazen. Drie jaar later werd ze tweede in de Italiaanse Formule 3 en in 1970 reed ze in de Italiaanse Formule 850-serie en won ze deze (met vier indrukwekkende overwinningen in de competitie). Al snel brak ze wereldwijd door, won de Formula Ford Mexico-serie en maakte haar formule 1-debuut in 1974. 


Ondanks deze vroege successen werd Lombardi's carrière ontsierd door obstakels. Zij maakte haar formule 1-debuut in de tragische Spaanse Grand Prix van 1975, waar een auto de controle verloor en vier toeschouwers omkwamen. Het ongeval verkortte de race, maar Lombardi behaalde nog steeds de enige F1-kampioenschappunten door een vrouw ooit en de eerste voor iemand die openlijk lesbisch was. Veel mannelijke chauffeurs konden het destijds niet verdragen om te verliezen van Lombardi, een vrouw, en zouden alles doen wat in hun macht lag, inclusief het knoeien met haar auto, om te voorkomen dat ze zou slagen. Na de Grand Prix wees ze op het vijandige klimaat ten opzichte van vrouwen, wat in de sport nog niet eerder was benoemd. Ondanks alles definieerde ze zichzelf nog steeds door haar liefde voor motorsport en wordt ze herinnerd door haar woorden: “Ik heb liever een ongeluk dan verliefd te worden. Zo veel hou ik van racen ”.  


Mike Beuttler


Mike Beuttler was technisch gezien de eerste openlijk homoseksuele formule 1-coureur ooit. Technisch gezien, omdat hij door velen werd beschouwd als slechts 'half uit de kast', omdat hij vaak een vriendin meenam naar zijn races - hoewel vrienden en collega's zeggen dat de meesten van hen het wisten en er geen probleem van maakten. En een groot deel van het team dat hem in de formule 1 ondersteunde, bestond uit rijke homomannen. 



Beuttler stond bekend om zijn kanariegele race-look


Beuttler was een uitstekende amateur-coureur en deed semi-professioneel mee in de formule 1 en nam in de loop der jaren deel aan een aantal races. De ironie van het race-record van Beuttler is dat, hoewel hij vijf top-10 finishes behaalde in de 28 races waaraan hij deelnam, hij er nooit in slaagde om punten te behalen - hoewel de reglementen van vandaag hem er een paar zouden hebben toegekend. Hij was te herkennen aan zijn kenmerkende gele Brabham, en zo bleef Beuttler voor altijd een vleugje kleur in een grijs veld.


Roberta Cowell


De autogeschiedenis van Roberta Cowell wordt vaak overschaduwd door haar reputatie als de eerste persoon die een geslachtsveranderende operatie ondergaat in Groot-Brittannië, in haar geval van man naar vrouw. Dit vond plaats in 1951, maar daarvoor was ze een matig succesvolle motorracer en piloot bij de RAF geweest. 


In haar autobiografie beschrijft Cowell autoracen als "het beste en bijna het einde van mijn bestaan". In de begindagen van haar liefdesaffaire met motorsport sloop ze het Brooklands-racecircuit binnen met een overall van een monteur aan, en bood haar hulp aan elke monteur of coureur aan die het wilde. Dit was in 1936 en in 1939 deed ze mee aan de Grote Prijs van Antwerpen. Het begin van de Tweede Wereldoorlog bracht haar er echter toe om als piloot bij de RAF te gaan werken - iets waar ze eerder voor was opgeleid. Na een krijgsgevangenschap te hebben overleefd, keerde ze na de Tweede Wereldoorlog terug naar het racen, richtte haar eigen autosportteam op in 1946 en nam deel aan een aantal races door heel Europa. 



Cowell bleef racen na haar geslachtsverandering en won in 1957 de Shelsley Walsh Speed Hill Climb


Als transvrouw won Cowell in 1957 de Shelsley Walsh Speed Hill Climb, een van 's werelds oudste motorsportevenementen. Haar succes gaf zichtbaarheid aan transgenders en een verhaal waarmee het publiek niet in contact was gekomen - dat overgangen geen rookgordijnen waren voor de vermeende onderstroom van mannelijke homoseksualiteit. Cowell had een gezin, ze was een oorlogsveteraan en een fervent autoliefhebber en racer. Het feit dat Cowell alle traditionele kenmerken van mannelijke heteroseksualiteit had, maar een transvrouw was, hielp de overheersende stigma's rond transgenders, homomannen en autorijden te bestrijden. Ze bleef actief racen tot 1970 en haar nalatenschap leeft nog steeds voort. 


____________________

Ontdek ons aanbod van oldtimers en geef en boost aan je eigen racecarrière. Of word verkoper als je een auto te verkopen hebt.


Ontdek meer oldtimers | klassieke motoren en scooters


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Het verhaal van de vrouw die de roadtrip uitvond

Zolderverhalen: motoren en vindingrijkheid met Paola Lagnena

De aanpasbare Mini Coopers die iedereen wilde




Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu