Gidsen en advies

Hoe kies je je eerste gitaar

Door Tom | 29 juli 2020


Als je op zoek bent naar een eenvoudig, veelzijdig instrument om te leren bespelen, is er misschien geen betere plek om te beginnen dan de gitaar. Om je op weg te helpen, vroegen we gitaarexpert Alex Becker om ons te vertellen wat een beginner zou moeten weten als hij een gitaar uitkiest. 


"Het uitkiezen van je eerste gitaar kan een impact hebben op hoe je gitaarspelen zal ervaren", zegt Alex. 'Als je de verkeerde keuze maakt, weet je waarschijnlijk nog precies hoe je gitaar werd gebruikt als deurstop. Als je weet wat goed en wat slecht is op een gitaar, dan is dit een vaardigheid die je de rest van je speelcarrière zal helpen”. Waar zullen we beginnen? 


Akoestische of klassieke gitaar?


Als je voorkeuren hebt voor folklore of een rocker bent, dan heb je misschien al een idee over het type gitaar dat je wilt. Maar voor veel beginners is het heel normaal om iets vager te zijn over de verschillende soorten. Akoestische en klassieke gitaren zijn de meest populaire keuzes vanwege hun brede inzetbaarheid in vele genres.


“Beginnende gitaristen kiezen vaak een akoestische gitaar met stalen snaren. Deze instrumenten worden gebruikt door country- en rockgitaristen”, legt Alex uit. "Maar er is een ander type akoestische gitaar die nylon snaren heeft in plaats van stalen. Deze hebben meestal een kleinere body en lichtere interne verstevigingen. Dit betekent dat ze niet zo hard klinken en een zachter geluid produceren”.


Voor wie veel verschillende genres wil kunnen spelen, is een akoestische gitaar de beste keuze. Terwijl voor klassieke muziekspelers de klassieke gitaar het juiste instrument is.


Als je weet hoe je wilt spelen, dan is dat ook een manier om er achter te komen welk type gitaar je moet kopen. Als je denkt dat je liever met een plectrum speelt, dan is een akoestische gitaar met stalen snaren het beste. Als je denkt dat je liever de snaren met je vingers plukt, probeer dan de klassieke gitaar met de nylon snaren. En denk ook aan het soort muziek dat je wilt spelen.


“Als je rock, country of andere traditionele stijlen wilt spelen, waarbij je zowel tokkelt als met je vingers speelt, ben je waarschijnlijk beter af met een akoestische gitaar. Voor de meeste nieuwe spelers is dit de beste optie. Wil je echter alleen klassieke muziek spelen, dan ligt een klassieke gitaar voor de hand.”


Kijk naar de kosten


Het is heel belangrijk om te begrijpen wat je kunt krijgen voor je geld. “Als je verstandig kiest, kun je voor ongeveer € 200 een prima beginnersgitaar kopen. Maar als je meer geld te besteden hebt, denk ik dat de beste prijs / prestatieverhouding voor beginnersgitaren ongeveer € 300 is. Voor deze prijs kun je een gitaar kopen die goed klinkt, gemakkelijk te bespelen is en lang meegaat als hij goed wordt onderhouden ". 


Houd in gedachten dat een prijs rond de € 200-300 het beste is en onder de € 100 loop je het risico dat je iets koopt dat van slechte kwaliteit is (niet altijd het geval).

 

En hoewel er gitaren zijn die minder kosten, heeft Alex een waarschuwing. "Hoewel je beginnersgitaren kunt vinden voor € 100, zijn erg goedkope gitaren meestal gemaakt van materialen van mindere kwaliteit, wat betekent dat ze niet erg goed klinken. Het ergste is dat goedkope gitaren moeilijk te bespelen zijn. De snaren kunnen te ver van de toets verwijderd zijn, waardoor het moeilijk is voor akkoorden en noten. Omdat de kwaliteit zo slecht is, bieden reparaties soms ook geen soelaas”. 


Ken je klankhout en specificaties


Voor beginnende gitaristen kan er verrassend veel technische informatie zijn om tot je te nemen. "Als je enige tijd online informatie over gitaren hebt opgezocht, heb je waarschijnlijk gemerkt hoe de fabrikanten het hout waaruit de gitaar is gemaakt vermelden in de technische specificaties", legt Alex uit. "Dit komt omdat het geluid van een akoestische gitaar rechtstreeks verband houdt met de kwaliteit van het hout dat voor de constructie werd gebruikt." 


“Sommige gitaristen geven de voorkeur aan een bepaalde houtsoort voor bepaalde delen van de gitaar. We noemen de houtsoorten waaruit een gitaar is opgebouwd klankhout. Hoogwaardige gitaren zijn gemaakt van hoogwaardig, solide klankhout, terwijl bij gitaren van mindere kwaliteit de achterkant en zijkanten van de gitaar vaak van laminaat zijn, zul je alternatieve klankhoutsoorten tegenkomen met een paar vreemde namen en zelfs gitaren gemaakt van synthetische materialen of composiet”.


Kijk naar de verschillende houtsoorten in de gitaar - voor de hals is mahonie meestal een goed hout om te gebruiken.


Maar wat moet je écht weten voordat je koopt? Dit zijn de houtsoorten om te overwegen:

    - Top: kies hier een massief hout. Meestal vind je sparren of soms ceder. Cederhout is iets warmer, terwijl sparrenhout iets lichter is.

    - Achterkant en zijkanten: palissander en mahonie worden het meest gebruikt. Palissander heeft een iets helderder, zoeter geluid, terwijl mahonie       donkerder is. Beiden hebben een flinke resonantie.

    - Hals: gebruikelijk is mahonie of iets dergelijks.

    - Toets en brug: meestal palissander.


Krijg er een gevoel bij


Een andere factor die niet onderbelicht mag blijven, is het gevoel. Ja, gevoel is meestal een willekeurige en subjectieve term, maar we hebben het over muziek - waar het vooral om gevoel gaat. Controleer de volgende dingen voordat je een gitaar koopt:

    - Is hij solide en goed gemaakt of vind je het gevoel en het vasthouden niet prettig?

    - Controleer de naden en gewrichten. Zijn ze strak en correct gemonteerd?

    - Leg je hand over de gitaarhals. Zijn de fretten glad of zijn ze ruw en steken ze aan de zijkanten uit?

    - Kijk naar de nek. Is deze recht of verdraaid? 

    - Kijk naar de stempennen. Zijn ze recht en stevig of lijken ze verkeerd uitgelijnd en zitten ze los?


Uiteindelijk is het kiezen van een gitaar, net als muziek, een spel van het hart en, zoals Alex opmerkt: "Het belangrijkste is om een gitaar te kiezen die je inspireert". 

____________________

Denk je dat je weet wat je zoekt? Kijk dan bij onze wekelijkse gitaarveilingen. Of, als je er een te verkopen hebt: registreer je als verkoper  op Catawiki 


Ontdek meer  gitaren | muziekinstrumenten | muziek


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Een geschiedenis van hardrock in drie beroemde gitaren

Een beginnersgids voor het fotograferen van je gitaar

De evolutie van het stukslaan van gitaren

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu