Gidsen en advies

Wat je moet weten over het maken van sieraden met edelstenen

Door Tom | 3 augustus 2020


We zijn er allemaal voor in om af en toe iets anders te doen, en sieraden kunnen een snel tegengif zijn voor elke lust naar heruitvinding. Als je slim bent, kan het maken van sieraden een mooie, betaalbare en misschien wel meer bevredigende hobby zijn om mee te beginnen. Edelstenen zijn een geweldige keuze als het gaat om het kiezen van de sterfunctie van uw accessoire. We vroegen edelsteenexpert Naomi Howard wat de belangrijkste dingen zijn om te weten bij het maken van sieraden met edelstenen. 

Welke edelstenen zijn het beste te gebruiken als je begint met het maken van sieraden?


Ik zou aanraden meer commerciële, goedkope edelstenen te gebruiken, zodat het financieel minder problematisch is als ze breken. Edelstenen uit de kwartsfamilie zijn de beste keuze: denk aan citrien, amethist, rozenkwarts, agaat, en dergelijke.

Deze edelstenen zijn ook hard en krassen of breken daarom niet zo gemakkelijk. Kwarts zit rond de 7 - op de schaal van Mohs van edelsteen en minerale hardheid - waardoor het perfect is voor beginners.Kwarts is een goed beginnersjuweel, maar zoek naar edelstenen van rond de zeven op de schaal van Mohs

En welke kun je het best vermijden?

 

De zachtere edelstenen op de schaal (zoals talk, calciet), omdat ze beschadigd kunnen raken en zelfs krassen kunnen oplopen als je ze probeert te plaatsen, wat jammer zou zijn. Natuurlijk zijn de duurdere en kostbaardere edelstenen ook niet handig om mee te beginnen, om voor de hand liggende budgetredenen.


Wat maakt edelstenen zo aantrekkelijk voor sieraden?


Alles draait om kleur! In de afgelopen jaren hebben we een stijgende trend gezien van mensen die de voorkeur geven aan kleur in hun sieraden. Hoewel diamanten tijdloos blijven, gaan klanten steeds vaker voor edelstenen; of het er nu een in hun favoriete kleur is, met hun geboortesteen of zelfs een edelsteen die past bij een bepaalde outfit of gelegenheid. De mogelijkheden zijn eindeloos.


Je kunt een enkele edelsteen dragen of kleuren combineren, of je kunt een van de meest populaire opties kiezen: het combineren van een kleurrijke edelsteen en een schitterende kleurloze diamant om een briljant contrast aan te brengen. 


Heb je advies voor mensen die edelstenen beginnen te gebruiken in hun sieraden?


Het zetten van edelstenen is een kunst op zich, wat betekent dat je, voordat je aan edelstenen denkt, moet leren over zettingen. Klauw en kast zijn de meest voorkomende. Kastzetting omvat het omwikkelen van een metalen band rond een steen, terwijl een klauwzetting een steen vastgrijpt met metalen 'tanden'. 


Mensen neigen meer naar kleurrijke edelstenen dan kleurloze zoals diamanten


Leerling-juweliers beginnen meestal met de kastzetting en met cabochon geslepen edelstenen. De kastzetting wordt in het vakgebied beschouwd als de "gemakkelijkste" om mee te beginnen. Zoals gezegd bestaat het uit een metalen strip die de edelsteen omcirkelt en de zijkanten enigszins overlapt. Het is de beste zetting om edelstenen te beschermen en op hun plaats te houden.

Een cabochon is een type snit dat vaak wordt gebruikt op edelstenen van een lagere categorie, maar niet uitsluitend. De steen is gevormd en gepolijst tot een gladde, over het algemeen bolle koepel met een platte basis. Het is een van de gemakkelijkste sneden om in sieraden te zetten vanwege de platte basis.


Zijn er metalen die het meest geschikt zijn voor een bepaald type edelsteen?


Wanneer je begint met het maken van sieraden, is sterlingzilver waarschijnlijk je beste optie, en dan goud naarmate je het beter onder de knie krijgt - vooral omdat de prijs van goud aanzienlijk hoger is dan zilver. Beide zijn metalen waarmee redelijk gemakkelijk kan worden gewerkt.Als je op zoek bent naar edelstenen om te gebruiken, overweeg dan zachtere, of gewoon de stenen die je mooi vindt

Je hebt wel veel sieradenscholen die aanbevelen om voor bepaalde projecten, zoals zagen, etsen of graveren, ook met koper te beginnen. Dit komt omdat het een goed materiaal is dat gemakkelijk is om mee te werken en goedkoop is, dus je zult je niet rot voelen wanneer je het verprutst - dat doen we allemaal!


Zijn er trends die je op dit moment ziet als het gaat om edelsteen sieraden?


Trends komen en gaan en keuzes kunnen afhangen van leeftijd, cultuur, overtuigingen, persoonlijke smaak en meer. Wat in de mode is en wordt gezien op catwalks of door sommige beroemdheden wordt gekozen, kan bepaalde trends definiëren, maar sommige klassiekers zullen altijd blijven. In 2020 zien we een trend voor kleurrijke sieraden, de enkele oorbel of niet-overeenkomende oorbellen, hoepels, oversized kettingen en parels.

____________________

Verken onze glinsterende selectie stenen in onze wekelijkse edelstenenveilingen of verspreid de magie en registreer je als verkoper bij Catawiki.


Ontdek meer edelstenen | diamanten


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Hoe vrouwen de edelstenenbranche veranderen


Ontdek de betekenis achter je geboortesteen


Een geschiedenis van smaragden verteld via drie vrouwen

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu