Fotografie

Hoe zorg je voor de beste verlichting op je foto's

Door Tom | 19 augustus 2020


We hebben het al eens gehad over hoe je thuis een fotostudio bouwt, en in de volgende aflevering van onze fotografie masterclass, laten we je zien hoe belangrijk belichting is en hoe je er het beste uithaalt. Fotograaf Francisco Paramos legt het verder uit in onze how-to videoOf je nu een beginner bent of een professionele fotograaf, de meesten van ons weten dat een foto valt of staat met de juiste belichting. Maar begrijpen wat goede belichting inhoudt en hoe je het optimaal kunt gebruiken, dat zijn twee verschillende dingen. 


Het bereiken van positieve of negatieve vulling


De eerste stap bij het zorgen voor goede belichting is begrijpen wat je wilt. Dat betekent dat je moet beslissen hoe het licht je object verlicht (bekend als positieve vulling) en hoe de schaduwen de achtergrond van het object raken (ook bekend als negatieve vulling). 


"Uit ervaring zul je merken dat de schaduwen vaak te donker zijn naar jouw smaak, waardoor ze je object niet op zijn best laten zien", legt Francisco uit. "We kunnen dit oplossen door een zogenaamde "positieve vulling" aan je configuratie toe te voegen. Dat betekent in feite het toevoegen van een witte reflector of een wit posterbord aan de andere kant van je lichtbron, om het licht terug op je object te laten kaatsen en de schaduwen op te vullen. Hoe dichter je je reflector bij je object brengt, hoe helderder je schaduwen worden”. 


Een witte reflector weerkaatst licht op je object(en) en vult de schaduwen in

Verhoog, als alternatief, voor degenen die de voorkeur geven aan een meer getextureerde, schaduwrijke opname, de negatieve vulling. “Dit effect bereik je door een zwarte reflector naast de schaduwzijde van je object te plaatsen. Dit voorkomt dat omgevingslicht in de kamer weerkaatst in de schaduwen van je object”.


Het identificeren van hard en zacht licht


Niet iedereen kan altijd zijn of haar ideale verlichting kiezen, maar er zijn manieren om te bepalen met welk type licht je zou kunnen werken. “Wanneer je jouw objecten fotografeert, kun je voor twee scenario's komen te staan: hard licht, ook wel direct licht genoemd, of zacht licht, ook wel indirect licht genoemd. In de meeste gevallen heeft het de voorkeur om bij zacht licht te fotograferen, aangezien je objecten daarmee het best uit de verf komen”. 


“De beste manier om vast te stellen of een product is gefotografeerd bij hard of zacht licht, is door naar de schaduwen van het object in de afbeelding te kijken. Je zult merken bij het fotograferen bij hard licht dat de schaduwen er erg scherp uitzien, wat betekent dat er niet veel afstand is tussen je lichtbron en je object ”. Dit is goed om te weten wanneer je beslist welk soort belichting je kiest voor je specifieke objectopname. Kies tussen hard licht of zacht licht. Hard licht is hierboven afgebeeld waarbij de schaduwen scherp zijn en het licht dicht bij je object staat.

Voor wat betreft het bereiken van zachtere verlichting is er een eenvoudige oplossing. "Door een doorschijnend gordijn of een andere doorschijnende stof toe te voegen tussen je lichtbron en je object, kun je dat licht verspreiden en de schaduwen zachter maken".


Zodra je hebt besloten over het type licht en de textuur die je wil overbrengen, ben je klaar om te beginnen met fotograferen. 

____________________

Heb je je verlichting aangepast en camera in de aanslag? Dan is het tijd om je te registreren als verkoper op Catawiki.


Ontdek meer camera’s en optische apparatuur | fotografie


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Hoe maak je thuis een fotostudio?


Tips voor het fotograferen van je verzameling


Tips voor het fotograferen van je kunstwerk


Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!