Gidsen en advies

Een korte introductie voor het bouwen van een modeltreinlandschap

Geschreven door Tom | 18 augustus 2020


Het bouwen van een wereld waar je treinen doorheen kunnen rijden, kan de hele ervaring van het hebben van modeltreinen als hobby verbeteren. En natuurlijk is er de uitdaging om het landschap er zo realistisch mogelijk uit te laten zien. Bij Catawiki weten we hoe belangrijk landschap is - een paar jaar geleden hebben we zelfs een gigantisch treindecor in een van onze tv-advertenties laten zien. Nu vragen we onze speelgoed-experts, Marijn Zeevalk en Kees Smit om tips voor het bouwen van een modeltreinlandschap.


Het modeltreinlandschap is niet alleen voorbehouden aan liefhebbers van locomotieven, want het dient ook als een doorkijk naar specifieke periodes en locaties. "Het landschap omvat de omgeving waarin treinen en sporen liggen, zoals gebouwen, bomen, auto's en mensen", zegt Kees. "Mensen houden van de uitdaging van het maken van een modelwereld die fantasie is of het tegenovergestelde; eentje die lijkt op een klein stukje van de echte wereld. Het kan zelfs zo zijn dat de treinen ondergeschikt zijn aan de wereld die liefhebbers er omheen creëren". Voor degenen die geïnteresseerd zijn in 'landschapsbouw' of 'enscenering', zijn er echter een paar dingen om in gedachten te houden. 


Denk na over schaal

 

Schaal en spoorwijdte zijn belangrijk als indicatoren voor proportie en zullen je helpen bij het kopen of maken van nieuwe landschap-elementen. En ze kunnen ook helpen bij het vinden van de gewenste grootte. Schaal geeft aan hoe de modeltreinreplica zich verhoudt tot de werkelijke trein. "Er zijn verschillende maten modellen", zegt Marijn. "1:87 is bijvoorbeeld H0, wat betekent dat het oorspronkelijke object 87 keer groter is dan het schaalmodel. Voor N Spoorwijdte (1:160, waarbij ‘gauge‘ een andere term is voor schaal), is het 160 keer groter, enzovoort".  


Schaal is belangrijk om te weten, niet alleen voor persoonlijke voorkeur, maar heeft geeft je een idee over hoeveel ruimte je set zal innemen

Dus hoe vertaalt dit zich in beslissingen die je moet nemen over je landschap? Overweeg dit: G-schaalmodellen zijn groter en zeer geschikt voor displays buiten, terwijl een N-schaal een meer compacte set is, die beter kan werken voor verfijnde, meer delicate displays of als je maar een kleine ruimte hebt. Uiteindelijk gaat het allemaal om smaak, capaciteit en het effect dat je wil geven aan je design. 


Koop een beginnersset


Als je net begint met modeltreinen kan het een goed idee zijn om een kit te gebruiken voor je landschap. Zo maak je het jezelf makkelijker, in plaats van meteen alles zelf te bouwen. Naast de sporen en treinen, zit bij zo‘n kit vaak een scala aan landschap-opties, zoals gebouwen, miniatuurbomen, struiken en rotsvormen. 

"Kits bevatten meestal schaalmodellen op basis van echte items, terwijl elk materiaal dat vanaf nul wordt gemaakt, moet worden ontworpen, gemaakt, geschilderd et cetera", legt Marijn uit. "Het is een soort hobby binnen een hobby, maar mensen doen dit ook als ze weten wat ze leuk vinden en wat ze hiervoor willen gebruiken." Als je investeert in een kit, ga dan niet gelijk voor de duurste set. "Wees ervan bewust dat sommige modellen eruit zien als plastic en andere realistischer zijn. De prijs geeft dit meestal al aan! Wees voorzichtig met de lijm, want te veel lijm kan een bouwpakket verpesten. Dus begin met goedkope kits om op te oefenen voordat je dure koopt".


Beginnerkits bevatten een scala aan modellen en elementen voor je landschap, zodat je al gelijk een selectie hebt


Leer om een landschap te maken


Een scene of landschap voor je treinen kan zo gedetailleerd of schaars zijn als je zelf wil. Neem bijvoorbeeld de Miniatur Wunderland in Hamburg; het is 's werelds grootste modeltrein set met meer dan 900 treinen en een mini-stad, compleet met een luchthaven en ambulances. Maar je hoeft niet te overdrijven als je begint - start met noodzakelijke materialen. "Begin met het bepalen van het type spoor (ovaal, lus, lineair), samen met het station (of meer dan één). Ga dan verder met het landschap", zegt Marijn. "Gebruik gaas en gips voor het bouwen van bergen, maar er zijn verschillende andere technieken, dus het is de moeite waard om eens online te kijken. Investeer in een natuurlijke verfkleur voor gras en bossen die het landschap meteen levensechter maken". Bouw je bergen met gaas en gips, of koop extra's zoals kant-en-klare grondbedekking om gras te simuleren

Als je naarmate je verder bent op zoek wil naar meer uitgebreide materialen, ga dan naar een hobbywinkel. De meeste puilen uit van een verscheidenheid aan verven, objecten en inspiratie. Je vindt dingen zoals kant-en-klare bodembedekking die je in natte verf of een kleefoppervlak strooit om zo gras te simuleren. 


Het bouwen van een modeltreinlandschap moet uiteindelijk leuk zijn, maar het vergt wel een vleugje planning en pragmatisme, zegt Marijn. "Weet wat je wilt bouwen en probeer eerst informatie in te winnen om ervoor te zorgen dat wat je in gedachten hebt realistisch is. Maak een account aan op een van de grote online forums (zoals 3-rail Forum), want er zijn veel slimme en ervaren mensen actief die je kunnen helpen". 

____________________

Breng je wereld van modeltreinen tot leven in onze wekelijkse veilingen of registreer je als verkoper bij Catawiki.


Ontdek meer modeltreinen | landschappen voor modeltreinen | speelgoed en modellen


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Hoe internet het verzamelen van modelauto‘s verandert


Hoe bepaal je de waarde van blikken speelgoed?


Een Star Wars-geschiedenis in drie speelgoedobjecten


Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu