Fotografie

Tips voor het fotograferen van je motorfiets

Door Tom | 20 augustus 2020


Als je online koopt, heb je alleen maar een foto om een indruk krijgen van je droomrit. Voor verkopers van motoren zijn goede foto‘s net zo belangrijk om het gevoel en de aantrekkingskracht ervan over te brengen. Met hulp van motor-expert Manuel Garriga ontdekten we hoe je de beste foto’s kunt maken van je motor.


Voor veel mensen zijn motorfietsen niet alleen een vervoermiddel, maar staan ze ook voor een lifestyle. Het zijn investeringen voor het leven waar een prijskaartje aan hangt, wat betekent dat je precies wilt weten wat je krijgt. “De verkoper moet even in de schoenen van de koper gaan staan”, zegt Manuel. “Een klassieke of tweedehands motor kopen zonder hem te zien, horen of er op te rijden, is vaak een uitdaging. Daarom zijn goede foto’s in hoge resolutie essentieel om een volledig beeld te krijgen van de details en de motor als geheel”. 


Maak een duidelijke foto met een brede beeldhoek


De duivel zit in de details, maar als het op motorfietsen aankomt, is het net zo belangrijk om te beginnen met liggende foto’s waarop de motor in zijn geheel te zien is. “Neem foto’s met een brede beeldhoek bij vol daglicht, met een neutrale achtergrond zonder flits of filters, en doe dit buiten, maar niet op een regenachtige of donkere dag”, zegt Manuel. “Vermijd dingen op de achtergrond die afleiden, tenzij ze relevant zijn of informatie geven over de geschiedenis van de motor; bijvoorbeeld een foto van een racemotor op een circuit of een foto van de motor tijdens een restauratieproces”. Gebruik een liggende foto waar de motor helemaal op staat als hoofdfoto als je een motor online verkoopt


Benadruk de staat


Motorfietsen zijn grotere objecten dan de doorsnee online aankoop, wat betekent dat er meer te fotograferen valt. De meeste kopers zijn vooral geïnteresseerd in de staat van de motor, vooral als ze hem tweedehands kopen. Hou je dus niet in met foto’s die hier duidelijkheid over geven, zegt Manuel. Alles van de wielen tot de uitlaatpijp moet gefotografeerd worden

“Er zijn een paar onderdelen die specifiek van belang zijn als het gaat om de algehele staat van de motor, hoe erop is gereden, hoe hij is onderhouden, of er schade is geweest en de kwaliteit van de restauratie. Dit zijn onder meer de wielen en banden, stuurgrepen en voetsteunen, framebuizen, motor en carburateur, uitlaat, kilometerteller, zitting en het elektrisch systeem. Als je sporen ziet van sterk versleten onderdelen, roest, vervorming of spanninglekkage (en de eigenaar legt dit niet uit in de beschrijving), kom je mogelijk ernstige problemen tegen als je de motor koopt”. 


Wees duidelijk over de geschiedenis


Uiteindelijk willen liefhebbers van klassieke motoren precies weten hoe ‘klassiek’ de motorfiets is, wat betekent dat je duidelijke informatie moet geven over de geschiedenis. “Bij sommige motorfietsen, vooral de vintage en oudere motorfietsen, zijn de correcte identificatie van het model, type, motor, bouwjaar en andere gegevens essentieel om de herkomst en waarde te bepalen. Zorg er altijd voor dat je foto’s hebt van de motor, framenummers, constructieplaat en andere tekens, letters of symbolen die op de motorfiets zijn aangebracht”.


De naam van de fabrikant is belangrijk bij elke motor, zorg er dus voor dat je hier foto’s van hebt

Tot slot is de belangrijkste truc eerlijk zijn en een zo compleet mogelijk beeld van de motorfiets te geven, zelfs als je de neiging voelt krassen of beschadigingen te verbergen. De koper weet dan precies wat hij kan verwachten, en valt op de motor zoals hij is. 

 .____________________

Investeer in jouw droommotor in onze wekelijkse motorveilingen of registreer je als verkoper op Catawiki als je er zelf een wilt verkopen.


Ontdek meer klassieke motoren en scooters 


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Hoe Harley-Davidson een cult-aanhang inspireerde


Toekomstige klassiekers: de motoren die het waard zijn om vandaag in te investeren


De motor die niet had mogen bestaan

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!