Gidsen en advies

Hoe verzorg je je bonsaiboompje?

Door Tom | 21 augustus 2020


Als je iets met botanie hebt, oefenen bonsaiboompjes ongetwijfeld aantrekkingskracht op je uit. Deze oud lijkende miniatuurboompjes danken hun naam aan de bonsaikunst en als je er goed voor zorgt, kunnen ze honderden jaren leven. Als je onlangs een bonsaiboompje hebt gekocht, vraag je je waarschijnlijk af hoe je ervoor moet zorgen. Wij vroegen bonsaiverkoper Gerrit Lodder om tips.


De kunst van bonsai omvat het zorgvuldig kweken van miniatuurbomen, zodat ze een knoestige look krijgen en tegelijk compacte potstruikjes blijven. Voor kopers is zorgen voor een bonsai en deze in de gewenste vorm brengen, een deel van het plezier. Er zijn enkele basisregels die je hiervoor moet volgen.


Binnen of buiten


Een van de eerste beslissingen die je moet nemen, is of je de bonsai binnen of buiten laat groeien. Sommige bonsaiboompjes doen het beter onder bepaalde klimatologische omstandigheden. Als je die kent, kun je hier rekening mee houden met het bepalen van de standplaats. Weten of je bonsai bedoeld is voor binnen of buiten is een eerste bepalende stap bij het uitstippelen van de zorg voor je boompje


“Bij bonsai heb je binnen- en buitenbomen”, zegt Gerrit. “Binnenbomen komen uit tropische landen, buitenbomen uit seizoensgebonden landen. Als binnenboompjes zijn de Ficus of Zelkova geschikt om mee te beginnen. Vooral de Ficus kan goed tegen lage luchtvochtigheid, terwijl de meeste bonsaiboompjes juist houden van een hoge luchtvochtigheid. Voor buitenboompjes kun je denken aan een Japanse esdoorn (Acer palmatum), een dennenboom (Pinus) of Juniper (Juniperus Sinensis)”.


Water geven


Bonsaiboompjes hebben liefde, aandacht en water nodig. Water geven is afhankelijk van de omgevingsfactoren zoals licht, het seizoen, het type bonsai en de bodemgesteldheid. Een vuistregel is dat de bodem altijd vochtig moet blijven, maar niet té nat mag zijn, omdat er dan wortelrot kan ontstaan. “Geef geregeld water. Vergeet niet dat een bonsaipot heel klein is en niet veel water kan vasthouden. Geregeld water geven is dus noodzakelijk”, zegt Gerrit. “Dit geldt zowel voor binnenbomen als voor buitenbomen, maar op die laatste moet je vooral in de zomer extra letten. Denk niet dat ze zichzelf wel redden als ze buiten staan”.


Als je niet zeker weet hoe vaak je water moet geven, zijn er algemene regels die je kunt volgen. Als op een diepte van 2 tot 3 centimeter de bodem droog is, is er water nodig. Je kunt het beste ‘s ochtends water geven, zodat de boom de kans krijgt het water te absorberen en te drogen. 


Standplaats


In het algemeen houden bonsaibomen van indirect zonlicht, hoewel voor veel binnenbonsai direct zonlicht ook kan. “Binnenbonsai willen het liefst een plek met veel daglicht. Kunstlicht moet vermeden worden, want bonsaiboompjes hebben meer licht nodig”, legt Gerrit uit. 


Zet je bonsai op lichte plek, bij voorkeur met indirect (zon)licht

Je kunt overwegen om je bonsai nu en dan te verplaatsen. Buitenbonsai houden van veel zonlicht, maar schaduw in de middag is soms nodig als je op een warme plek woont. Zorg er wel voor dat jouw bonsai zich aanpast aan veranderend weer en veranderende seizoenen. Te veel beschutting, met name in de winter, kan de groei hinderen. 


Bodemgesteldheid


De potgrond moet vocht goed afvoeren en heeft dus een luchtige structuur nodig. Die kun je erin brengen met bijvoorbeeld steentjes. De bodem moet ook een zekere hoeveelheid water kunnen vasthouden. Vaak werkt speciaal voor bonsaibomen gemengde potgrond het beste. Dan hoef je jezelf niet meer te verdiepen in de ideale samenstelling van de potgrond. Met steentjes kun je een luchtige structuur creëren in de potgrond


Voeding en overpotten


Bonsaiboompjes groeien in kleine potten en vanwege hun specifieke groeiregime, zijn voeding en overpotten cruciale aspecten van de verzorging. Buitenbonsai hebben in het groeiseizoen bemesting nodig en binnenbonsai gedurende het hele jaar. Er is specifieke bonsaivoeding te koop, met uitgebalanceerde hoeveelheden fosfor, kalium en stikstof. Dat geef je als de bodem vochtig is, want bij een droge bodem kan het schadelijk zijn voor de plant. 


Verpotten is van vitaal belang, omdat de boom zo nieuwe voedingsstoffen krijgt. Snelgroeiende bomen kunnen elk jaar verpot worden en oudere bomen elke drie tot vijf jaar. Het beste moment is het vroege voorjaar, als de boom nog in rust is en zich voorbereidt op de groei. De boom moet verpot worden als de wortels rondom de wortelmassa cirkelen, in plaats van dat ze ingekapseld in de bodem zijn, als de blaadjes geel worden en er knoppen beginnen te groeien op de stam.  


Snoeien


Dit is een precies klusje, maar wel een essentieel in de zorg voor bonsaiboompjes. Door te snoeien, krijgt de bonsai de gewenste stijl. “Verwijder nieuwe loten en probeer de oorspronkelijke vorm in stand te houden. Een set snoeischaren is een goede investering, want daarmee voorkom je beschadigingen”. Snoeien is een van de leuke aspecten van een bonsai - je kunt het boompje laten groeien in de door jou gewenste vorm

Snoei de top van het boompje het meest uitgebreid, want op die manier verdeel je de groei gelijkmatig en in een specifieke richting. Zorgen voor een bonsai is ook het bijsturen van het oorspronkelijke groeipatroon, door de middelste en lagere delen te stimuleren en een lommerrijke luifel bovenop te creëren.


____________________

Neem een kijkje bij onze bonsaiveiling of registreer je als verkoper op Catawiki.


Ontdek meer planten en bonsai | interieur en decoratie | Aziatische kunst


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


De oude kunst van bonsai: Japanse esthetiek in een bloempotje

Leer snel meer over Japanse houtsnedeprenten

Til je tuin naar een hoger plan met antiek


Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu