Trends

De belangrijkste trends op de New York Fashion Week

Door Tom | 18 september 2020


De New York Fashion Week is een van highlights op de mode-agenda en door de pandemie ging het dit jaar anders dan anders. Geen glimmende catwalks, maar filmpjes op internet en livestreams. De mode gaat tegenwoordig digitaal. Heb je de modelawine dit jaar gemist, maak je dan geen zorgen. We hebben de belangrijkste trends voor je op een rij gezet.


Casual couture


In een jaar waarin velen veroordeeld waren tot thuisblijven, is het niet onlogisch dat de kleding die je thuis draagt in de spotlights staat. Voor Tom Ford, die aanvankelijk zonder inspiratie zat voor dit seizoen, bepaalde de lethargie en het comfort van thuis uiteindelijk zijn S/S '21 collectie. Fluweelachtige trainingspakken - een door de pandemie geïnspireerde sportieve look, zijden pyjama's en jumpsuits met dierenprint waren allemaal te vinden in de collectie van Ford. 


Brocks collectie blinkt uit in losse, gemakkelijke zomeroutfits - opwaaiende bloemenjurken met uitgesproken mouwen die grandeur geven, met no-nonsens jeans voor de balans. En het merk Rodarte van Laura en Kate Mulleavy presenteerde een samenwerking met de tweedehands-marktplaats Depop: cropped sweatshirts en tie-dye shirts. Couture goes casual - met een prachtig resultaat. 


To the Tropics


Misschien zat een reisje naar het strand of een tropisch oord er dit jaar niet in, maar de Fashion Week laat je niet in de steek. Jason Wu, een van de weinigen die daadwerkelijk de catwalk opging, showde zijn collectie in de sferen van een tropisch Mayawoud en bracht de nodige kleur met zijn losvallende okerkleurig gestreepte kaftans, zomerjurken in kobalt en mosterd en felgele open jacks. En dat waren nog maar enkele van de zomerse stukken die te zien waren. Aknva kwam daar dicht bij met een colour crush-collectie van gedrapeerde, juweelkleurige jurken en zwierige wijde broeken. 




Hawaiiaanse bloemmotieven sierden de jurken van Claudia Li, terwijl accessoires van koraal en overhemdjurken in lavendel en poederblauw het nodige vleugje eilandleven brachten. De Franse rivièra liet zich zelfs zien dankzij het Turkse modemerk Raisa Vanessa; een van de highlights was de coastal-striped cape en crop top, afgemaakt met azuurblauwe, geweven sandalen.


Duurzame mode


Duurzame mode is niets nieuws meer, maar Virgil Abloh zei in aanloop naar de Fashion Week in een interview met de New York Times dat het nu het moment is voor zijn generatie ontwerpers om het roer om te gooien in de mode. Een gedurfde uitspraak, aangezien de Fashion Week per definitie niet duurzaam is, maar dat weerhoudt sommige designers er niet van het toch te proberen. 




PH5 debuteerde met een collectie loungewear en pastel outfits die voortkwam uit een samenwerking met de inheemse Australische organisatie Firesticks Alliance, en probeerde zo bewustwording te creëren over de bosbranden waar het land eerder dit jaar mee te kampen had. En Zero + Maria Cornejo toonde eveneens hoe goed duurzaam eruit kan zien - ovale dagjurken en oversized vesten met runenpatroon waren aardse, welgevormde statements. 


Gedeconstrueerd ontwerp


Is minder altijd meer? Wijdvallende en gelaagde looks hebben absoluut meer impact en zijn praktischer. De luchtige silhouetten van Japanse merk Adeam, met gelaagde rokken bedekt met gedrapeerde poplin katoen, zijn enkele voorbeelden van looks waar je alle kanten mee uit kunt, zowel de formele als de informele - wat het afgelopen jaar steeds belangrijker werd. 



Marine Moscone debuteerde met een collectie losvallende tunieken en jurken die de indruk wekten dat je ze snel even over je hoofd gooit, zelfs al is het couture. En het Oekraïense merk Bevza liet zien hoe je het meeste haalt uit het deconstrueren van details, met passende jumpsuits uitgesneden bij het middenrif en gemakkelijke tops met schelpenclips op de schouderbandjes. 


Bohemian


Waar Jason Wu ons liet dromen van een warmer klimaat, namen enkele andere designers ons mee naar plaatsen nog verder weg - onze verbeelding te boven. Ulla Johnson bleef haar dromerige bohemianstijl ook in deze nieuwe collectie trouw. Gehaakte en gebreide jurken met ruffles die eruitzien alsof ze uit hogere sferen komen, en een eenvoudige denim cut om je weer met beide benen in de urban reality te zetten. 




In lijn met dit thema, bracht de folklore-achtige collectie van Anna Sui, met patroonjurken met borduurwerk een dosis boven-aardsheid, terwijl ook Rodartes modellen, getooid in pasteljurken met bloemenprint je meevoerden naar een andere wereld.


____________________


Neem een kijkje bij de designerstukken in onze modeveilingen of registreer je als verkoper.


Ontdek meer mode | kleding | schoenen



Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Hoe Jean Paul Gaultier mannelijkheid en vrouwelijkheid herdefinieerde


Grace Coddington: de verborgen creatieve kracht achter Vogue


Spannende modetrends voor 2020


Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu