Inspiratie

Creëer een magische sfeer in je huis met gothic drama

Door Tom | 16 oktober 2020


We leven tegenwoordig in donkere dagen, maar dat hoeft geen slechte zaak voor je huis te zijn. Omarm de gedurfde, sierlijke en rijke gothic drama-stijl, een revivalistische interieurstijl die tegelijkertijd iets macabers en magisch heeft, zoals antiek- en interieurexpert Silvia Fini het verwoordt.


Wat is gothic drama?


Gothic drama is iets voor jou als je iets hebt met donkere kleuren, maar geen somberheid wilt. Deze stijl vraagt om wat durf - denk aan accentmuren in donkere kleuren, een fluwelen bank in dieprood en paars, glinsterend metallic en vloerkleden met ingewikkelde patronen. 


“Gothic stijl heeft een rijke persoonlijkheid en spreekt tot de verbeelding - het is nooit banaal en kan een schat aan emoties oproepen”, zegt Silvia. “Deze stijl dateert uit de 12e eeuw en werd vooral gebruik in de architectuur. Maar hij ging ook interieurs beïnvloeden en de zogenoemde kleine kunsten, zoals goudsmederij, miniaturen, ivoorsnijwerk, glas-in-lood, stoffen, enz”. 



Ga voor donkere kleurenschema's

“Je moet het niet zien als een stijl waarmee je een trieste en donkere sfeer creëert, eerder als een kleurrijke wereld”, zegt Sylvia enthousiast. “Stel je voor dat je in een heiligdom bent met majestueuze en gedetailleerd ontworpen glas-in-loodramen waardoor een fel licht schijnt. Of denk aan een kamer met een grote open haard en houten balken, met flikkerend kaarslicht op de achtergrond. Een magische plaats die aantrekkingskracht uitoefent en die je wilt verkennen, als een soort relikwiejager.”


Het is iets voor jou als...


Je in de vorstelijke sfeer van de Notre-Dame wilt verkeren, zonder naar Frankrijk te hoeven reizen. Als je van donkere humor houdt, en een voorliefde hebt voor fantasy en historisch drama. En als je met je interieur de juiste sfeer wilt uitdragen, een verhaal wilt vertellen. 


Wat heb je in ieder geval nodig?

 

Gotische kunst en glas-in-lood


Als je snel het drama van gothic in huis wilt halen, richt je dan op schilderijen. Hoewel de geschiedenis gotische kunst tot het kerkelijk domein rekent, zijn er ook genoeg seculiere opties. Vaak zijn het afbeeldingen van kerken en kathedralen; en allemaal zijn ze rijk in kleur *en* melodrama. 


Investeer in sfeervolle schilderijen en luxe armaturen zoals glas-in-lood

“Schilderijen zijn een integraal onderdeel van gotische kunst”, zegt Silvia. “De gotische stijl staat bekend om extreme stilering en rijkdom aan decoratieve elementen. De kunstenaars zijn minder geïnteresseerd in een realistische weergave van ruimtelijke diepte en willen vooral het belang van het afgebeelde onderwerp benadrukken”. Investeer in klassieke schilderijen in neogotische stijl. Zoals mistige afbeeldingen van afgelegen steden, majestueuze kathedralen die baden in licht of interpretaties van glas-in-lood iconografie. Grote stukken geven een dramatischer effect en komen prachtig tot hun recht een woonkamer of boven een knetterende haard. Perfect voor herfstavonden waarop je jezelf op de bank oprolt met een boek. Als je wat meer te besteden hebt, denk dan aan een glas-in-loodraam waarmee je wat elegante kerkelijkheid in huis haalt. 


Vloerkleden, wandkleden en behangpapier


Of het nu gaat om Dracula's huis of Victoriaanse huizen uit vervlogen tijden, geen ruimte krijgt echt een gothic-sfeer zonder een royaal vloer- of wandkleed. In de Victoriaanse tijd zagen we Aziatische en mediterrane invloeden in West-Europees design en textiel. Veel tapijten waren dieprood of bordeaux van kleur en pasten naadloos in de gotische interieurs. Voor wie graag wat kleur in huis haalt, zijn Perzische tapijten een excellente aanvulling, met hun detail en dramatiek. 


Tapijten zijn zowel decadent als een stap terug naar koninklijke tijden

Tapijt of textiel op je vloer is een welkom extraatje, maar je kunt er meer mee. Met een vloerkleed op een kale accentmuur en een paar fluwelen pluche spreien op je bed en bank, maak je ongetwijfeld indruk. En als wandtapijten jouw ding niet zijn, dan is behang dat misschien wel. Wervelende patronen met donkere flora en geometrische patronen zijn fantastisch en trekken de aandacht.  


Kandelaars, zilver en rariteiten


Gothic drama is meer dan de juiste kleuren - je moet die donkere, macabere energie aanboren. De beste manier om dat te doen is met ornamenten en curiosa, en de beelden die ze oproepen. “Denk aan kostbare gouden en zilveren voorwerpen en mysterieuze objecten die doen denken aan de legendes van de Tempeliers en hekserij”, zegt Silvia. 


Rariteiten en kandelaars geven elke ruimte in je huis een dosis gothic drama

De truc is hier om de juiste balans te vinden tussen het gewone en ongewone. Planken met stoffige boekwerken en gothic romans krijgen extra uitstraling met een miniatuurschedel of beeldjes ernaast. Stierenschedels zijn momenteel een trend, dus hang er eentje op als je iets nieuws met je muur wilt doen. Hou je niet in, als het gaat om het combineren van kleuren en contrast - gouden en zilveren munten en curiosa zijn een perfecte aanvulling op een donkere achtergrond.


Tafelgerei is essentieel in elk huis. Bij gothic drama is dat niet anders. Kies voor prachtige, grote kandelaars in gedurfd metaal. Die komen vooral tot hun recht met brandende kaarsen en zullen zelfs de meest hardnekkige spoken op afstand houden!  


____________________

Check onze laatste interieurveilingen voor inspiratie, of registreer je als verkoper in deze categorieën op Catawiki.


Ontdek meer interieur en decoratie | interieurs


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Maak van je huis een groen paradijs met botanical opulence

Hoe je huis te stijlen in Country Library

Haal Parijse elegantie in je huis met deze tips

.


Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu