Inspiratie

Geef het perfecte jaren 70-cadeau met deze bijzondere objecten

Door Tom | 24 november 2020


De jaren 70 waren een tijd van zowel economische omwentelingen als progressieve veranderingen. Ruimtevaart, seksuele bevrijding en empowerment van vrouwen begonnen in deze periode allemaal een vlucht te nemen. Deze seismische verschuivingen hielpen bij het informeren van enkele van de meest memorabele objecten van het decennium. Van Star Wars merchandise tot glam-rock platen, als je het cadeau van de jaren 70 wilt geven, dan zijn deze objecten de plek om te beginnen. 


Star Wars merchandise


De jaren 70 markeerden een tijdperk van ruimtereizen waarin galactische expedities op het scherm even aangrijpend werden weergegeven als die in het echte leven. En toen was daar Star Wars – een van de meest bepalende ruimteopera's uit de populaire cultuur. In 1977 werd de originele film uitgebracht, die niet alleen een zeer succesvolle franchiseserie zou voortbrengen, maar ook een verbluffend populaire merchandise-wereld. Sindsdien is Star Wars-merchandise een integraal onderdeel geworden van het universum van de film en dient het als een perfect cadeau voor het heroveren van de jedi-hoogtijdagen van de jaren 70. 



Originele filmposters en Tie Fighter modellen zijn slechts enkele van de potentiële geschenken.

Voor de speelgoed-liefhebbers, zijn Star Wars-ruilkaarten altijd populair en een geweldig cadeau voor iedereen die tijdens de feestdagen binnen vastzit. Daarnaast zijn miniatuur R2-D2-speelgoed, een Star Wars Lego set of een vintage Darth Vader Tie Fighter model slechts enkele van de vele beschikbare objecten. En ben je zo‘n sci-fi-fan die een deel van het universum van de franchise wil vastleggen, kies dan voor een ingelijste filmposter van een Star Wars-film - een hemels geschenk dat een echt aards plezier is.


Space Age-ontwerp


Er was vrijwel geen ontkomen aan de ruimte rage in de jaren 70 en dat gold ook voor het eigen interieur. Terwijl de Space Age stijl modieus was in de decennia ervoor, gaven de jaren 70 er een eigen draai aan. Vloeibare vormen, en atomair design diende als de basis, maar injecties van felle kleuren zoals verbrand oranje, mosterd en kersenrood gaven het huismeubilair ook de jaren 70 look. 



Space age design is eclectisch - kies voor een bug eye hanglamp of een compacte paddenstoel-tafellamp voor een dosis eigenzinnigheid. 

Er is misschien nog nooit een betere tijd geweest om je interieur op te fleuren of een decoratief object cadeau te geven. Probeer een retro maar fantastische hangende insectenoog-lamp, of voor een kleinere verlichtingsarmatuur, een tafellamp in paddenstoelstijl uit het midden van de eeuw die grillig en stijlvol is. Wit plastic is een belangrijk onderdeel van dit designtijdperk, maar dat betekent niet dat het een saai materiaal is. Kies voor fauteuils met een wit frame en een kleurrijke bekleding. Of voor de designliefhebbers, een Eero Saarinen-klassieker zoals de Tulpstoel die de geest van de jaren 70 weerspiegelt, hoewel hij decennia eerder voor het eerst werd voorgesteld als iets futuristisch. 


David Bowie en Fleetwood Mac platen


Elk tijdperk heeft een soundtrack, en David Bowie en Fleetwood Mac definieerden het geluid van de jaren 70. Aan de ene kant was de wereld getuige van de opkomst van glamrock met Bowie die beweging leidde. Ga naar de andere, en je zult de onmiskenbare geluiden vinden van Fleetwood Mac, die hun iconische Rumours in 1977 uitbracht, wat later een van de best verkochte albums aller tijden zou worden. 



Platen of radio's zijn eindeloos nostalgisch en verheugend.

Herover de jaren 70 met een vinylplaat van Bowie's The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars of schenk de honingzoete vocalen van Stevie Nicks met een ‘Dreams’ -plaat. Als je verder wilt gaan dan de muziek, is er altijd de mogelijkheid van de memorabilia - denk aan ingelijste gouden platen of kaartjes van eerdere concerten. En als je echt iemand wilt verwennen, dan is een oude vinyl platenspeler of een buisradio een geweldige manier om de luisterervaring echt hemels te maken. 


Amerikaanse choppers en muscle cars


Als de jaren 70 een tijdperk van bevrijding en vrijheid waren, dan symboliseerden maar weinig objecten dit beter dan de choppers uit de Verenigde Staten. De release van Early Rider in 1969 hielp de chopper het wereldwijde geweten binnen te dringen, waar hij een symbool werd van verkenning, nieuw terrein en verzet. 


Voor motorheads staan choppers en muscle cars nog steeds symbool voor een tijdperk van vrijheid.

Motoren zijn altijd een symbool geweest van opstandigheid, voor tegenculturen en verschoppelingen, wat ideale geschenken zijn voor die rebellen in je leven. Deze lange, lage motoren zijn een stijlvolle rit voor degenen die wanhopig weer op de openbare weg willen zijn. En als de motoren buiten je budget vallen, zijn motormemorabilia en uitrusting, zoals helmen, motorboeken of vintage fabrikantemblemen, ook een uitstekende keuze. Verder zijn Amerikaanse muscle cars een blijvend symbool van de jaren 70 - krachtig, onorthodox en een perfect, extravagant cadeau voor escapisten. 



Laarzen en bohemien mode


De jaren 70 kenden geen grenzen voor mode.Gevoed door de ontluikende hippiebeweging van die periode, waren kleermakerskeuzes een viering van de toenmalige stemming: losbandig, experimenteel en kleurrijk. Broeken met klokbodem, overhemden met bloemenprint en coltruien waren allemaal in de mode. 


Maanlaarzen zijn een marmite mode-keuze, maar indicatief voor de jaren 70. Een minirok of jurk met bloemenprint is ook een leuk cadeau.

Maar een bijzonder opmerkelijke tijdcapsule van de mode uit de jaren 70 zijn maanlaarzen. Geïnspireerd door de avonturen van de mensheid door de kosmos, werden deze schoenen oorspronkelijk in 1969 ontworpen als après-skischoen. Toch maakte hun opgeblazen, metallic en opvallende esthetiek hen in latere decennia tot een hit bij A-listers. Ze zijn een voorbeeld geworden van retro-futuristisch schoeisel, perfect voor iedereen die zich tegen het einde van het jaar in een koud noordelijk klimaat bevindt. 

____________________

Kom in de sfeer van het geven van geschenken met onze veiling met thema uit de jaren 70 of registreer je als verkoper op Catawiki.


Ontdek meer filmmemorabilia | interieurs | vinyl platen


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Cadeaus voor scifi-fans

Cadeaus voor geschiedenisfanaten

Cadeaus voor reisliefhebbers


Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu