Interviews

Zolderverhalen: online kunst gaf Studio Aesse een kickstart

Door Tom | 8 december 2020


Voor deze aflevering van onze verkopersserie, waarin we enkele van onze meest inspirerende verkopers profileren, bezochten we hedendaagse-kunstgalerie Studio Aesse. We spraken over empowerment van opkomende kunstenaars en hoe de pandemie de stap naar online versnelde en succesvol uitpakte.


“Een van mijn filosofieën is niet te veel voorwaarden te stellen aan kunstenaars of te veel harde grenzen”, zegt Petr, medeoprichter van Studio Aesse, enthousiast via de telefoon. “We trekken samen op met onze kunstenaars. We hebben samenwerkingsovereenkomsten, maar geven de kunstenaars zoveel mogelijk vrijheid in hun werk. Ze mogen voor ons zo veel of zo weinig produceren als ze willen. Alles draait om het creëren van ruimte waarbinnen de kunstenaar zich vrij voelt om te creëren”.


Een gezonde insteek die kenmerkend is voor kunstgalerie Studio Aesse, waar Petr medeoprichter van is, samen met zijn zakenpartner Arn, die tevens kunstenaar is. Studio Aesse werd in 2020 opgericht en pioniert met een nieuw soort kunstgalerie - een die in de eerste plaats online functioneert. “Studio Aesse is in feite geboren toen covid-19 in maart 2020 toesloeg. Tot dat moment verkochten we hier en daar wat, hoewel voornamelijk via Catawiki. We ontmoetten Masaki Kazushi - nu een van de belangrijkste kunstenaars waar we mee samenwerken - en begonnen met de verkoop van zijn werk op Catawiki. Dat ging heel goed en het leek ons een goed moment om een kunstgalerie te beginnen. Geen gewone galerie, maar een die zich richtte op de online markt”. 



Studio Aesse bouwde een bedrijf op met puur online verkoop, wat nieuw is voor een kunstgalerie

De galerie was tot nu toe zeer succesvol en werd een gevestigde naam op Catawiki. Na vele succesvolle wekelijkse veilingen waarin het beste werk van opkomende kunstenaars gepresenteerd werd, kwam er ook een fysieke galerie. “We hebben meer dan 100 veilingen gedaan met Catawiki en dat werkte heel goed voor ons. Het voelt alsof we onderdeel van iets groots zijn, dat we samen iets opbouwen”.


Het verhaal achter de galerie


“We zijn met z'n drieën: de twee oprichters, ikzelf en Arn, en mijn vrouw die alle marketing en branding doet. Dat is team Aesse”, licht Petr toe. “In ons verhaal komen creativiteit en business bij elkaar. We zijn gevestigd in België en zowel mijn vrouw als de medeoprichter zijn Belgisch. Ik kwam Arn bij toeval tegen, via vrienden. We raakten in gesprek en binnen een half jaar was het idee voor Studio Aesse helemaal rond”. 



Studio Aesse was voor de oprichters een manier om hun artistieke achtergrond te gebruiken om beginnende kunstenaars te steunen

Voor een kunstgalerie die werd geboren uit vriendschap, liefde voor kunst en het werk van één kunstenaar, is de groei van Studio Aesse opmerkelijk, vooral in het huidige economische klimaat. Hoewel Studio Aesse ontstond vanuit gevoel, is het zonder twijfel het zakelijke instinct van Petr, in combinatie met de kunstkennis van zijn team, die de galerie succesvol maakte. 


“Arn heeft een multidisciplinaire artistieke achtergrond. Hij is kunstenaar, ontwerper en schilder”, zegt Petr. “Hij heeft veel gedaan in design, terwijl ik uit de zakenwereld kom. Ik heb ook een artistieke achtergrond, want ik kom uit een familie van creatieven - vijf generaties muzikanten en andere creatieven - dus ik ben opgegroeid met kunstenaars om me heen. Ik voel me zeer verbonden met kunst en met kunstenaars. En mijn belangrijkste rol in het bedrijf is het aantrekken van interessante kunstenaars en goed omgaan met de kunstenaars die met ons werken.”



Petrs verantwoordelijkheid is artist management; hij begeleidt de kunstenaars en denkt aan de commerciële kant van het verhaal

Dit, zegt Petr, is misschien wel de belangrijkste drive geweest om het bedrijf te beginnen en een voorbeeld van hoe het persoonlijke ethos van de oprichters van Studio Aesse samengaat met het professionele. “Ik ben opgegroeid in een omgeving met bijna dagelijks kunstenaars om me heen en daardoor voel ik me zeer verbonden met kunst. Daardoor begrijp ik waar kunstenaars behoefte aan hebben en kreeg ik ook inzicht in wat er nodig is om het te maken op de kunstmarkt”. 


De markt opnieuw uitvinden


Studio Aesse onderscheidt zich van traditionele galeries vanwege de digitale voetafdruk. De focus op nieuwe, opkomende kunstenaars en online verkoop is een heel andere insteek dan die van de traditionele kunstwereld die vertrouwt op galeries en gevestigde kunstenaars. De uitbraak van de pandemie betekende niet alleen dat die traditionele manier moest veranderen, maar gaf Studio Aesse ook een kickstart. 



Alle het gepresenteerde werk is van beginnende kunstenaars, waarmee Studio Aesse een uitstekende plek is om verborgen juweeltjes te vinden

“We hebben ons al snel volledig gericht op online en op Catawiki. We hebben inmiddels een galerie in Antwerpen, maar onze verkoop en exposure vindt online plaats. We concentreren ons op die markt, omdat de toekomstige kansen van opkomende kunstenaars volgens ons online liggen en we ze die kans willen geven. We zijn nu op het punt dat de kunstenaars die sinds de start met ons werken, hun levensstijl kunnen betalen met de kunstverkoop via ons, wat bijzonder is”. 


De frisse benadering van Studio Aesse en het gebrek aan respect voor de traditie heerst ook onder de kunstenaars die werken met de galerie. “Toen we kunstenaars gingen zoeken, wilden we dat ze bij onze ideologie pasten. Alles verloopt bij ons heel organisch. We scouten geen kunstenaars op kunstacademies of kunstbeurzen. We kijken niet zozeer naar wat iemand heeft gedaan tot nu toe of waar hij of zij studeert. Dat kan betekenen dat we in zee gaan met een minder succesvolle kunstenaar en niet met iemand die tot nu toe meer succes had. Het draait bij ons om gevoel. Wat iemand kán creëren is in interessant, en of het kunstwerk een bepaalde emotie oproept”.



Studio Aesse beoordeelt kunstenaars op hun potentieel en bekwaamheid, en stelt daarmee andere eisen dan traditionele galeries

Voor Studio Aesse is de reputatie uit het verleden maar ten dele van belang. Waar een kunstenaar naartoe wil, is belangrijker. “Bij een traditionele galerie kijk je naar het CV van een kunstenaar. Maar dat kan ons niet zoveel schelen. Het gaat meer over wat je creëert, doet en wat je algehele filosofie in het leven is,” zegt Petr. “We erkennen ook dat opkomende kunstenaars de verbinding met de bredere kunstwereld niet hebben, en op dat punt kunnen wij helpen. We koppelen kunstenaars aan grotere namen en secundaire markten. We ondersteunen de ze end-to-end en groeien samen met hen. Of het nu gaat om juridisch advies van ons juridische team, om financieel advies van onze accountants, levering en materialen of gewoon emotionele steun. Elke samenwerking die we aangaan met onze kunstenaars is een echte partnerschap”. 


De rol van Catawiki


De democratische aanpak van Studio Aesse sloot op natuurlijke wijze aan bij Catawiki. De aanwezigheid op Catawiki hielp niet alleen de inkomstenstroom op gang, maar deed dat ook veel sneller dan verwacht. “Eigenlijk werd het plan voor een online galerie pas eind vorig jaar serieus. Dankzij Catawiki waren we in maart al klaar voor de lancering”. 



Studio Aesse heeft inmiddels een fysieke galerie geopend in Antwerpen, maar de meeste inkomsten komen uit de verkoop van werken op Catawiki

Zoals er veel samenkwam door het lot, kwam de galerie ook bij toeval terecht op Catawiki. “We hadden van de site gehoord via een vriend die een kunstwerk van een opkomende kunstenaar op Catawiki had gekocht. Toen zijn we eens gaan kijken en we hebben niet verder gezocht”. Petr zegt dat de impact van Catawiki op hun werk nauwelijks overschat kan worden. 


“Vitaal, vitaal, vitaal”, zegt hij enthousiast. “Het houdt ons in leven en ook onze kunstenaars. Nee serieus, het is echt bijzonder wat we hebben bereikt met hulp van Catawiki. We hebben ons bedrijf kunnen opzetten en een online kunstgalerie gecreëerd in slechts drie maanden, en konden uitbreiden met een fysieke ruimte. En na zes maanden samenwerking, heeft een van onze kunstenaars zijn werkloosheid kunnen omzetten in volledige zelfvoorzienendheid, door de verkoop van zijn werk. Ik vind Catawiki een geweldige kans voor jonge ondernemers en kunstenaars om iets op te bouwen”.



De online only-benadering van Studio Aesse is nieuw, maar in 2020 pakte het goed uit

Tijdens de pandemie lanceerde Studio Aesse een speciale veiling die Catawiki 'The Lockdown Sessions' noemde. Daarbij kwam de Aesse-benadering prachtig tot uiting. “Aan de kunstenaars heb ik alleen gevraagd een doek, sculptuur of iets anders te leveren naar eigen idee. Met daarin uitgedrukt de emoties van de voorgaande zes maanden, op basis van een aantal vragen: Waar ben je doorheen gegaan? Waar wil je over praten? Dat wil ik weten”, zegt Petr. “We kregen echt emotionele, introspectieve stukken. Dat bewees voor mij wat kunstenaars kunnen als ze wat vrijheid krijgen”. 


De toekomst van de kunst


Petr verwacht dat galeries zich in de toekomst meer online zullen manifesteren, en dat sites zoals Catawiki onmisbaar worden. “Uiteindelijk zullen galeries en het oude denken moeten loslaten. Ze moeten echt terug naar het oorspronkelijke idee, waarop ze het zicht zijn verloren. Dit is hoe galeries ooit zijn begonnen. Het ging niet over selectie. Het ging niet om machtsspel. Het ging niet over het dicteren van de markt. Het ging in feite over het steunen van kunstenaars. Zonder kunstenaars is er geen galerie, en veel galeries hebben de neiging dat te vergeten. Met hun macht, hun exposure en hun verzamelaars, zijn veel galeries vergeten wat op de eerste plaats komt. En dat is de kunst”. 

____________________

Sluit je aan bij onze vertrouwde community van creatieven en verzamelaars, en word verkoper op Catawiki.


Ontdek meer moderne en hedendaagse kunst | kunst


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Zolderverhalen: welkom in de wereld van Thomas Eyck

Zolderverhalen: Vreemdheid en charme met Ulrich Kortmanns Oceanische kunst

Zolderverhalen: Kim Meyers en haar levenslange liefde voor radio‘s

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu